Marți, 11 Aprilie 2017 - 05:06 AM Aleg.RO: Proiect de lege: parcagiii pot face si doi ani de inchisoare

Publicat de: ---

jurnalulnational Diana Oros (adsbygoogle = window .adsbygoogle || []).push({});

Deputatul Ovidiu Raetchi va depune la Parlament un proiect de lege care isi propune sa combata exploatarea ilicita a locurilor de parcare si care prevede ca parcagiii pot fi sanctionati fie cu prestarea a 50 de zile de munca in folosul comunitatii, fie pot fi condamnati la inchisoare daca infractiunea este infaptuita de mai multe ori. În prezent, nu exista o legislatie care sa combata acest fenomen.

Am lansat in dezbatere publica un proiect de lege care mi-a fost solicitat in ultima vreme de catre societatea civila si care isi propune sa combata exploatarea ilicita a locurilor de parcare. Suntem familiarizati cu fenomenul parcagiilor de serviciu, mai ales in Bucuresti si marile orase, si care a capatat amploare in ultima vreme: uneori prin amenintari, prin folosirea unui limbaj licentios, diverse persoane care nu au niciun drept asupra locurilor de parcare le blocheaza si conditioneaza ocuparea acestora. O realitate sociala care a scapat de sub control si care are nevoie de un raspuns pe masura”, precizeaza deputatul liberal. Ovidiu Raetchi a subliniat ca infractiuni similare sunt sanctionate cu inchisoarea sau amenda, potrivit Codului Penal.

„Potrivit proiectului de lege pe care l-am initiat, cel care infaptuieste aceasta infractiune pentru prima data are posibilitatea de a presta un numar de 50 de zile de activitati neremu­nerate in folosul comunitatii. În cazul in care repeta infractiunea, atunci cel care percepe o taxa de parcare fara sa aiba autorizare in acest sens sau drept de folosinta asupra spatiului respectiv poate fi sanctionat cu inchisoare de la 6 luni la 1 an”, a declarat deputatul Raetchi.

 

Faptele penale ale parcagiilor

În proiect sunt enumerate si faptele pentru care parca­giii ar putea fi sanctionati penal: pretinderea ori primirea de bani sau foloase de catre o persoana neautorizata, pentru a elibera un spatiu ocupat, in scopul utilizarii acestuia ca loc de parcare, indiferent daca spatiul respectiv are sau nu aceasta destinatie; pretinderea ori primirea de bani sau foloase pentru a dirija sau ghida un sofer in vederea parcarii unui autovehicul; pretinderea ori primirea de bani sau foloase, de catre o persoana neautorizata, pentru a pazi un autovehicul stationar; pretinderea ori primirea de bani sau foloase, pentru a inlesni parcarea unui autovehicul, de catre o persoana care si-a insusit fara drept o calitate in acest scop; pretinderea ori primirea de bani sau foloase, pentru a inlesni parcarea unui autovehicul, de catre o persoana neautorizata.

 

În cazul in care taxa este perceputa pe o proprietate publica sau privata a statului, pedeapsa este inchisoarea intre 9 luni si 2 ani. La ora actuala, Politia nu dispune de o legislatie clara si eficienta pentru combaterea acestui fenomen. Proiectul de lege va fi depus in aceste zile la Camera Deputatilor.


(644 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Proiect de lege: parcagiii pot face si doi ani de inchisoare | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.55471014976501 seconds.