Marți, 18 Octombrie 2016 - 06:47 AM Aleg.RO: E oficial: Din 2017 se plateste un impozit specific in turism si in alimentatie

Publicat de: ---

curierulnational E oficial: Din 2017 se plateste un impozit specific in turism si in alimentatie Un restaurant mic, de subzistenta, va plati un impozit specific pe metrul patrat cu 1 .460% mai mare decât unul de 1.000 de metri patratiUn restaurant cu o suprafata de peste 800 de mp, situat în centrul Bucurestiului sau în centrul unuia dintre marile orase ale tarii, va plati de aproape doua ori mai mult decât se stabilise în forma initiala a proiectului de act normativLegea care introduce din 2017 un impozit specific în turism si alimentatie publica a fost publicata recent în Monitorul Oficial si va avantaja marile afaceri, în timp ce micile restaurante sau baruri vor datora un impozit majorat semnificativ fata de cel platit în prezent. În plus, actul normativ nu tine cont de profitul pe care îl vor face aceste entitati, noul sistem de impozitare urmând sa se calculeze pe baza unei formule cu mai multi coeficienti, în care pozitionarea si suprafata utila a unitatii vor determina suma anuala de plata. Noul sistem de impozitare, care se va aplica din 2017 firmelor românesti care desfasoara activitati în sectorul turistic, restaurante si alimentatie publica, este reglementat prin intermediul Legii nr. 170/2016, act normativ publicat vineri în Monitorul Oficial.Potrivit avocatnet.ro, documentul a trecut de doua ori prin Parlament, în contextul în care seful statului a cerut în vara reexaminarea legii, tocmai pe motiv ca prevederile acesteia ar fi inechitabile, iar micile afaceri ar fi clar dezavantajate de noile reglementari, existând astfel riscul ca acestea sa se îndatoreze si chiar sa puna lacatul pe usa. 'Operatorii economici ce vor plati un impozit specific mai mare decât cel determinat conform prevederilor Codului fiscal în vigoare vor fi nevoiti sa gaseasca resurse financiare pentru a achita impozitul, ceea ce va conduce fie la cresterea gradului de îndatorare si, implicit, la reducerea investitiilor, fie la adoptarea unor practici de evaziune fiscala sau chiar la închiderea activitatii", explica Klaus Iohannis în cererea de reexaminare formulata în iulie. Firmele cu profit mare vor fi favorizate 'Asta înseamna ca un restaurant mic, de subzistenta, va plati un impozit specific pe metrul patrat cu 1.460% mai mare decât unul de 1.000 de metri patrati", a precizat în momentul primei adoptari a proiectului si fostul secretar de stat în Ministerul Finantelor Publice, Gabriel Biris, atragând astfel atentia ca firmele cu profit mare ar fi favorizate de noul sistem de impozitare, în timp ce micile afaceri ar avea de platit mult mai mult, raportat la profitul obtinut.Ulterior, proiectul de lege a trecut din nou pe la Senat si Camera Deputatilor, acolo unde i-au fost aduse câteva modificari, în sensul ca formula de calcul a noului impozit forfetar a fost schimbata, cu scopul de a asigura un tratament fiscal ceva mai echitabil, acesta fiind si obiectivul anuntat de initiatorii legii, cel putin la nivel declarativ: 'Noua modalitate de impozitare aplicabila contribuabililor din sectorul turistic, restaurante si alimentatie publica, va conduce la promovarea unei etici în afaceri, prin eliminarea unei concurente neloiale, cresterea conformarii voluntare si stimularea investitiilor”, se preciza în expunerea de motive ce a însotit popunerea legislativa în Parlament.Cei cu afaceri mici platesc mai multAstfel, variabilele din formula de calcul a impozitului aplicabil de la anul au fost modificate si se regasesc în forma documentului publicat vineri în Monitorul Oficial. Situatia poate parea ceva mai echitabila acum, în conditiile în care, spre exemplu, un restaurant cu o suprafata de peste 800 de mp, situat în centrul Bucurestiului sau în centrul unuia dintre marile orase ale tarii, va plati de aproape doua ori mai mult decât se stabilise în forma initiala a proiectului de act normativ. Chiar si asa însa, suma achitata pe metru patrat ramâne mult mai mare pentru cei ce detin o afacere de mici dimensiuni, precum un fast food sau o shaormerie, un mic bar sau o cafenea, în contextul în care nu va avea importanta cât de rentabila este afacerea si ce profit aduce aceasta antreprenorului. Asadar, actul normativ citat nu tine cont de profitul înregistrat de contribuabil, impozitul specific urmând sa fie platit de orice firma ce nu se afla în lichidare si care va avea înscrisa, la 31 decembrie 2016, în actele constitutive, ca activitate principala sau secundara, una dintre urmatoarele activitati corespunzatoare codurilor CAEN: 5510 - ,,Hoteluri si alte facilitati de cazare similare”;5520 - ,,Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata”;5530 - ,,Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere”;5590 - ,,Alte servicii de cazare”;5610 - ,,Restaurante”;5621 - ,,Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente”;5629 - ,,Alte servicii de alimentatie n.c.a.”;5630 - ,,Baruri si alte activitati de servire a bauturilor”.


(280 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curierul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curierul Național:

E oficial: Din 2017 se plateste un impozit specific in turism si in alimentatie | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.