Joi, 21 Iulie 2016 - 05:05 AM Aleg.RO: Vom avea alta Marie cu aceeasi palarie?

Publicat de: ---

jurnalulnational DIANA OROS Vezi galeria foto (adsbygoogle = window .adsbygoogle || []).push({});

Senatorii si deputatii se vor imputina din toamna. Dupa alegerile parlamentare, vom avea cu 122 mai putini alesi decat numara Legislativul ales in 2012. Diferenta va fi produsa de revenirea la votul pe liste si renuntarea la sistemul uninominal. Asta inseamna ca romanii vor vota de fapt o lista alcatuita in exclusivitate de liderii de partide. Si nimeni nu garanteaza ca cei propusi vor schimba in bine calitatea Parlamentului.

Acum patru ani, sistemul de vot uninominal a umflat randurile Parlamentului. De la 471 de senatori si deputati, alesi in 2008, Legislativul a ajuns la 588 de alesi in decembrie 2012. “Votul uninominal a fost una din marile mele greseli in cei zece ani de mandat. Rezultatul a fost calitatea proasta a parlamentarilor. Romania nu era pregatita pentru uninominal. O parte din popor a votat tot sigla de partid si tot pentru galeata”, avea sa recunoasca fostul presedinte Traian Basescu pe finalul mandatului. Din toamna se va reveni insa la votul pe liste de partid, iar Parlamentul va numara 466 de senatori si deputati, cu 122 mai putini decat in prezent. Chiar daca va reduce numarul alesilor, sistemul are dezavantajele lui: in primul rand, romanii vor vota o lista cu nume alese exclusiv de liderii partidelor in functie de jocurile si interesele interne, fara a putea controla in vreun fel componenta acesteia; apoi, nimeni nu poate garanta ca cei propusi de partide vor aduce un plus de calitate si competenta in viitorul Parlament. Multi dintre parlamentarii de azi se tem ca votul pe liste va duce la favorizarea “yesman-ilor”, a celor care nu ies din cuvantul sefului sau a politicienilor cu dare de mana, care cotizeaza mai mult la partid. Chiar si asa, Liviu Dragnea si-ar dori sa schimbe modificarea odata cu viitorul Legislativ. Liderul PSD ar vrea sa se revina la uninominal din 2020. “Asa am propus inca din 2011 si asta sustin in continuare. Nu pe vechea lege (n.r. - sistemul uninominal) cand au ajuns in Parlament oameni trimisi de calculator care de fapt nu au legitimitate. Daca e nevoie de doua tururi, chiar si doua tururi pentru parlamentare”, suna intentiile sefului social-democratilor.

Cum e la altii

Daca romanii au avut 588 de alesi la o populatie de peste 18 milioane de locuitori, in alte tari europene Legislativul e chiar mai numeros. Italia, de exemplu, are 950 de parlamentari la o populatie de putin sub 60 de milioane de locuitori, iar Marea Britanie are 1.410 parlamentari la o populatie de 64 de milioane de cetateni. De altfel, britanicii si italienii au cele mai mari parlamente din UE, in conditiile in care Parlamentul European, ales ultima oara in mai 2014, numara 751 de membri desi reprezinta intregul continent. La polul opus se afla cipriotii, cu doar 56 de alesi la o populatie care abia sare de un milion de locuitori. O comparatie sugestiva pentru Romania este cazul Poloniei. Parlamentul polonez are 560 de membri, la o populatie de 39 de milioane de locuitori, mai mult decat dublu fata de populatia Romaniei. Si spaniolii sunt aproape ca numar de alesi: au 614 parlamentari, insa populatia Spaniei sare de 46 de milioane de locuitori. Vecinii maghiari au 386 de alesi in legislativul de la Budapesta, la o populatie de aproape 10 milioane de cetateni, iar bulgarii sunt reprezentati de 240 de parlamentari la o populatie de putin peste 7 milioane de locuitori. Peste Prut, Parlamentul de la Chisinau reuneste 101 de deputati, legislativul moldovean fiind unul unicameral.

În 2009, aproape 78% dintre romani au votat printr-un Referendum national ca Parlamentul sa devina unicameral si sa numere 300 de alesi. Pentru trecerea la un Parlament unicameral este necesara insa modificarea Constitutiei.

 

Mai multi alesi pentru diaspora?

Odata cu revenirea la votul pe liste, parlamentarii au modificat si norma de reprezentare in cazul viitorilor alesi. Astfel, vom avea un deputat la fiecare 73.000 de locuitori si un senator la fiecare 168.000 de cetateni. Ceea ce va face ca Parlamentul ales la finalul anului sa aiba cu doar patru alesi mai putin decat cel ales in 2008, tot prin sistemul cu liste si cu 122 mai putini decat Legislativul ales in 2012 prin vot uninominal. Vom avea 308 deputati, 134 de senatori, 18 parlamentari pentru minoritati si 6 pentru diaspora. PNL a propus insa dublarea numarului de alesi care sa-i reprezinte pe cei peste 3 milioane de romani din afara granitelor. Pragul electoral pentru accesul in Parlament s-a pastrat la 5%, iar in cazul aliantelor se va adauga 3% pentru fiecare al doilea partid intrat in alianta si cate 1% pentru urmatoarele, fara a se putea depasi 10%.

122 de scaune vor ramane goale dupa alegerile parlamentare de la finalul anului

 

Liviu Dragnea si-ar dori ca din 2020 sa se revina la votul uninominal

 


(163 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Vom avea alta Marie cu aceeasi palarie? | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.