Marți, 12 Aprilie 2016 - 05:11 AM Aleg.RO: Dacian Ciolos, la "Ora prim-ministrului": Romania nu se poate moderniza fara o reforma a administratiei publice

Publicat de: ---

Bursa

Premierul Dacian Ciolos a sustinut un discurs in plenul Camerei Deputatilor la "Ora prim-ministrului" . Tema propusa pentru dezbatere a fost "Reforma administratiei publice". Este pentru a treia cand Dacian Ciolos a participat la "Ora prim-ministrului" de cand a devenit premier.

Premierul Dacian Ciolos a declarat luni ca Romania nu se poate moderniza si nu va putea combate eficient coruptia fara o reforma a administratiei publice centrale si locale.

"In ultima perioada exista din ce in ce mai multe semne de intrebare legate de eficienta statului, de increderea in clasa politica si cred ca aici am avea cu totii de castigat ca prin aceasta reforma a administratiei publice, prin cresterea eficientei, a transparentei administratiei publice, prin profesionalizarea administratiei publice, prin clarificarea relatiei cu politicul sa recastigam increderea cetatenilor in stat si sa reincepem un proces de modernizare a statului. Romania nu se poate moderniza si nu va avansa economic, nu va putea elimina in mod consistent coruptia fara o reforma a administratiei publice locale si centrale", a spus Ciolos luni la dezbaterea "Ora prim-ministrului" din Camera Deputatilor.

Prim-ministrul a insistat asupra relatiei dintre o administratie publica transparenta si profesionista si eficienta luptei anticoruptie.

"Degeaba avem proiecte de dezvoltare economica cu potential, degeaba avem potentialul economic al tarii sa punem in valoare daca nu avem o administratie publica in masura sa dubleze acest proiect de dezvoltare economica cu un rol al statului clar definit (...) Lupta anticoruptie risca sa devina principalul instrument de modernizare a statului atata vreme cat lupta anticoruptie ar trebui sa fie doar un instrument de insanatosire a societatii. Dar daca lupta anticoruptie nu este urmata indeaproape de o reforma a administratiei publice care sa fie orientata spre transparenta si profesionalizare, riscam doar sa ramanem cu sublinierea cazurilor de coruptie, fara sa corectam si problemele la radacina lor. Si reforma administratiei publice asta isi propune: sa previna problemele de coruptie si sa le corecteze la radacina lor prin redefinirea cadrului in care administratia publica sa lucreze", a adaugat Ciolos.

Tema dezbaterii politice din Camera Deputatilor la care participa prim-ministrul este "Reforma administratiei publice". Vezi declaratiile in sectiunea video.

Dacian Ciolos:

Va propun o discutie despre cum sa stabilim o relatie corecta intre administratia publica si functia publicaCred ca pe subiectul legat de responsabilitatea in functia publica ar trebui sa stabilim claritateaPropunerile se bazeaza pe mai multe pe anumite analize si experientaAm identificat trei piloni: functia publica, administratia publica centrala si administratia publica localaNe dorim sa lansam o dezbatere in lunile aprilie si mai, ca in iunie sa venim cu un proiect de legeAm constatat politizarea excesiva in functionarea administratiei. Din 2008 legea 188 a statutului functionarului public a fost modificata de 22 de ori. Sistemul de recrutare este excesiv de neperformant, se bazeaza pe capacitatea de memorare, nu pe capacitatea analitica, de managementObservam multe suprapuneri de mandateVedem calitatea slaba a politicilor publice, lipsa unei legaturi slabe intre rezultatele obtinute si resursele folosite, nu exista o corelare intre obiective, performanta si sumele alocatevedem un poroces greoi de asumare a decizieavem costuri ridicate pentru intretinerea uneor administratii din comune mici. peste 50% dintre administratii nu pot sa+si intretina administratiileAvem mai multe surse de finanatare care se suprapun, sau nu au prioritatiPropuneri. In ceea ce priveste functia publica ne propunem o trasparentizare. Avem nevoie de o clarificare intre nivelul politic decizional si functia politicaNe dorim eliminarea derogrilorPolitici publice bazate pe rezultateReforma administratiei, dincolo de lupta anticoruptie sa insistam pe preventie.Infiintarea unei administratii de politici publice. Pentru a ne asigura de obiectivitatea modului in care ANFP-ul isi face treaba, ne gandim sa prounem infiintarea unui consiliu profesional care sa reuneasca expertiza. Am avea ANFP-ul, INA cu un rol redefinit si acest consiliu stiintific.Ne trebuie o relatie intre venit si performanta individuala, un sistem de recrutare care sa plece de la un nivel de competenta minima, care sa nu se bazeze pe memorare ci pe analiza, managemant. organizarea sistemului de cariera pe mai mult de trei grade, in asa fel incat sa permita progresul in cariera, care sa se bazeze, nu doar pe vechime ci si pe competenta si capacitate de asimlare profesionala.ne propunem sa definim functii sensibile pentru care mandatul sa fie limitat in timp. Pe anumite posturi sa nu se poata sta mai mult de 4-5 ani. Ne propunem sa venim cu standarde de etica.Eliminare a arbitrariul politic in realizarea politicilorRelatia intre politic si administratie ar trebui sa fie definita in realizarea planului de guvernare. In administratia publica centrala nivelul de secretar genaral, director - recrutarea s-ar face pe baza acestor criterii generale. Avem atat recrutarea pe baze profesioniste cat si compatibilitatea.Ne propunem masuri pentru investitii locale

Secretarul Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, a declarat la 6 aprilie 2016 ca premierul trebuia sa fie prezent in plen la 4 aprilie, dar a solicitat sa vina pe 11 aprilie 2016, informeaza Agerpres.

La 5 aprilie 2016, premierul a anuntat ca va merge in Parlament pentru a lansa o dezbatere privind reforma in administratie, reforma care sa includa si un concurs national de recrutare pentru accesul la functiile publice.

"Cert este ca vrem sa abordam partea de reforma a statutului functionarului public, sa clarificam aspecte legate de statutul functionarului public si la nivel central, si la nivel local. Obiectivul nostru ar fi sa mergem spre competenta, transparenta si profesionalism atat in procesul de recrutare a functionarilor publici, cat si in procesul de evolutie a carierei lor. Sa recastigam increderea in faptul ca functionarul public lucreaza in interesul cetateanului, in primul rand, si ca nu trebuie sa depinda pe ascuns de politic", a declarat Dacian Ciolos, la 5 aprilie 2016.

Premierul Dacian Ciolos a participat pentru prima data la "Ora prim-ministrului", la Camera Deputatilor, la 8 februarie 2016, la dezbaterea cu tema ''Legislatia electorala romaneasca trebuie sa asigure o mai buna reprezentativitate a cetatenilor''. Dezbaterea a avut loc ca urmare solicitarii semnate de liderul deputatilor liberali, Eugen Nicolaescu, in baza articolului 206 din Regulamentul Camerei Deputatilor.

La 14 martie 2016, Dacian Ciolos a participat pentru a doua oara la ''Ora prim-ministrului'', la Camera Deputatilor, la o dezbatere cu tema "Criteriile in desemnarea noilor prefecti", la solicitarea grupului parlamentar al ALDE.

Potrivit Regulamentului Camerei Deputatilor, o data pe luna, de regula in prima zi de luni a fiecarei luni calendaristice, are loc ''Ora prim-ministrului'', care cuprinde dezbateri politice cu participarea primului-ministru, pe probleme de interes major pentru viata politica, economica si sociala. Dezbaterile politice din cadrul ''Orei prim-ministrului'' se pot organiza atat la solicitarea grupurilor parlamentare, cat si la solicitarea premierului.

Daca dezbaterea are loc la initiativa grupurilor parlamentare, acestea inainteaza, in scris, tema propusa dezbaterii Biroului permanent al Camerei Deputatilor. Biroul permanent il informeaza de indata pe primul-ministru, care are obligatia de a participa la dezbaterea solicitata. Procedura desfasurarii acestei sedinte speciale dedicate ''Orei prim-ministrului'' este diferita, in functie de cine a solicitat dezbaterea: grupurile parlamentare ale puterii, grupurile parlamentare ale opozitiei sau premierul.

Astfel, in cazul in care dezbaterea este solicitata de catre deputatii opozitiei, acestia au la dispozitie cinci minute pentru prezentarea temei de dezbatere, iar premierul are, la randul sau, cinci minute pentru a-si prezenta punctul de vedere. Apoi, intervin reprezentantii grupurilor parlamentare, care au la dispozitie cate cinci minute fiecare. Exceptie face majoritatea parlamentara, care are alocate 15 minute pentru interventie. Reprezentantul deputatilor neafiliati are la dispozitie doua minute. La finalul dezbaterii, prim-ministrul poate sa raspunda interventiilor in cinci minute.

In situatia in care dezbaterea are loc la solicitarea majoritatii parlamentare, prim-ministrul are la dispozitie 15 minute pentru prezentarea temei de dezbatere. Reprezentantii grupurilor parlamentare au cate cinci minute pentru interventie, iar reprezentantul deputatilor neafiliati are la dispozitie doua minute. La finalul dezbaterii, primului-ministru ii sunt alocate zece minute pentru a raspunde interventiilor, mai prevede Regulamentul Camerei Deputatilor.

In cea de-a treia situatie, in care dezbaterea are loc la initiativa premierului, acesta are la dispozitie 15 minute pentru prezentarea temei de dezbatere, reprezentantii grupurilor parlamentare au cate cinci minute pentru interventie, iar reprezentantul deputatilor neafiliati are alocate doua minute. La finalul dezbaterii, primul-ministru are la dispozitie cinci minute pentru a raspunde interventiilor.


(190 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Dacian Ciolos, la "Ora prim-ministrului": Romania nu se poate moderniza fara o reforma a administratiei publice | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.