Miercuri, 08 Iunie 2005 - 09:17 AM Aleg.RO: Deputații fac ce spune Băsescu

Publicat de: Cornelia Drăghici

azi Deputații au respins legea privind constituirea Sistemului Național de Cercetare Sociologică a opiniei publice după ce au reexaminat, la cererea președintelui României, acest act normativ. Potrivit cererii de reexaminare, prin legea menționată s-ar institui "o îngrămădire nepermisă a exercitării activității de cercetare sociologică și care nu reprezintă o soluție europeană, ci una profund nedemocratică".
Principalele obiecții la adresa propunerii legislative sunt cuprinse în raportul întocmit de Comisia de învățământ, știință, tineret și sport. Astfel, mai multe organizații naționale și internaționale de profil au reacționat vehement, considerând că este vorba de o piedică în calea schimbului liber de idei și în apariția de noi practici și jucători pe piață.
Reglementări de acest gen nu există în nici unul din statele Uniunii Europene, iar restricția impusă prin împuternicirea Academiei Române să autorizeze, evalueze și acrediteze organizațiile și persoanele fizice să deruleze sondaje sociale și de opinie reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului de bază la libertatea cercetării științifice și la liberul schimb, se arată în raportul Comisiei.
Un alt argument împotriva inițiativei legislative este și acela că, prin plata unei taxe de acreditare, legea ar fi instituit încă "o povară cvasi-fiscală" pe care ar trebui să o suporte cei care fac cercetare de opinie și piață. Camera Deputaților este cameră decizională.
Bisericile - ori se înțeleg, ori se judecă!
Președintele Traian Băsescu le-a trimis deputaților spre reexaminare o lege referitoare la bunurile Bisericii Unite cu Roma (greco-catolică), ce-i fusese dată spre promulgare.
Fără să cârtească, deputații au adoptat forma propusă de Traian Băsescu. Astfel, în situația în care reprezentanții clericali ai Bisericii greco-catolice și cei ai Bisericii Ortodoxe Române nu ajung la un acord asupra situației lăcașurilor de cult și a caselor parohiale care au aparținut Bisericii greco-catolice, partea interesată are deschică calea acțiunii în justiție conform articolului 21 din Constituția României.
Inițial, problemele patrimoniale în litigiu se vor discuta în cadrul unei comisii mixte, constituită din câte trei reprezentanți ai fiecărui cult și convocată în termen de 30 de zile de la solicitarea părții interesate. Dacă, la termenul stabilit pentru convocarea comisiei, aceasta nu se întrunește sau dacă nu se ajunge la nici un rezultat în cadrul comisiei ori decizia nemulțumește una dintre părți, partea interesantă are deschisă calea acțiunii în justiție, potrivit dreptului comun.
Șeful statului a precizat în cererea de reexaminare că, în urma sesizării de către Biserica greco-catolică, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, la 25 mai 2004, că menționarea accesului la justiție în cazul în care fie nu se constituie o comisie mixtă, fie nu se ajunge la o înțelegere, aduce atingere dreptului la un proces corect și echitabil.


(687 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la Cornelia Drăghici


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Deputații fac ce spune Băsescu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6032919883728 seconds.