Miercuri, 29 Aprilie 2015 - 05:23 AM Aleg.RO: Poloniul ucide si la Damasc

Publicat de: ---

romanialibera

Pentru numerosi oameni politici libanezi, generalul Rustom Ghazale a fost lichidat din cauza implicarii in asasinarea fostului premier Rafic Hariri . Ex-sef al securitatii politice din Siria, ?i pana in martie unul dintre oamenii forte ai regimului lui Bashar al-Assad, Rustom Ghazale a decedat vinerea trecuta la o luna dupa spitalizarea la Damasc.

L'Orient le Jour arata ca, potrivit diverselor surse libaneze care citeaza medici chemati la capataiul celui mai puternic om de la Beirut in ultimii ani ai ocupatiei Tarii Cedrilor de catre Siria, intre 2002 ?i 2005, fostul aliat al lui Bashar -al-Assad ar fi fost otravit cu poloniu.

Rustom Ghazale, un sunnit din Deraa, nascut in 1953, si-a facut armata in serviciile secrete siriene in Liban incepand din 1983. In 1984 a fost trimis in misiune la Beirut, unde din 2002 pana in 2005 a ocupat functia de sef al serviciilor secrete siriene in Liban, controland tara cu mana de fier. In 2012 a fost numit in fruntea serviciilor securitatii politice siriene, una din multiplele politii secrete ale sistemului Assad.

Recent, Ghazale si-a anuntat intentia de a-si publica memoriile, ceea ce se pare ca l-a alertat pe dictatorul sirian, Assad cunoscand ca in Liban generalul a luat parte la actiuni care l-ar discredita, in special atentatul in care a fost ucis ex-premierul Rafic Hariri. Era ultimul martor.

La inceputul lunii martie, Bashar al-Assad l-a demis, alaturi de seful serviciilor secrete militare, Rafic Chehade, dupa o violenta disputa dintre cei doi. O sursa din serviciile secrete siriene a dezvaluit ca in cursul acestei dispute Ghazale \'a fost batut de oamenii lui Chehade\' si a fost internat la clinica Chami, institutie destinata nomenclaturii siriene. La originea disputei ar fi fost dorin?a lui Ghazale de a se implica in lupta contra rebelilor din provincia sa natala, Deraa, in sudul Siriei. Om de incredere al lui Assad, el a ajutat regimul in cursul primelor luni ale razboiului civil din tara, in 2011, sa inabuse revolta in Deraa.

Scenarii multiple

Ghazale a decedat la o luna de la spitalizare, o moarte suspecta ce a dat nastere la multiple scenarii. Dupa obiceiul regimului sirian, regatul opacitatii, disparitia generalului Ghazale nu a facut obiectul nici unui comentariu oficial, dar a suscitat un fluviu de zvonuri neverificabile, pe masura aversiunii starnite de acest personaj in mediile anti-Assad. Una din versiunile cele mai vehiculate afirma ca ex-baronul serviciilor siriene de securitate a fost batut mar de oamenii rivalului sau din cauza opozitiei la implicarea din ce in ce mai ampla a pasdaranilor iranieni, unitatea de elita a Republicii islamice, in conducerea luptelor contra insurgentilor sirieni.

 O alta teza atribuie diferendul dintre cei doi refuzului lui Chehade de a lasa omologului sau preluarea conducerii ofensivei lansate in iarna in provincia sa natala, Deraa. Alte zvonuri, imposibil de autentificat, leaga confuntarea de traficul de mazout sau de intentia generalului de a-si publica memoriile, care l-ar fi putut implica pe Bashar -al-Assad, avand in vedere rolul de prim-plan jucat de omul sau de incredere in actiunile din Liban.

Suspect in asasinarea lui Hariri

Fostul sef al serviciilor secrete siriene in Tara Cedrilor este considerat ca unul din principalii responsabili ai falimentului bancii Al-Madina din Beirut, in 2003. Cu un deficit de 250 milioane euro, banca a servit ca platforma de spalare de bani pentru numerosi politicieni libanezi si inalti ofiteri sirieni, dar ?i la finan?area acestora. Dar Ghazale a fost mai ales suspectat ca a colaborat la asasinarea fostului premier libanez, Rafic Hariri, opozant dur al tutelei Damascului, mort in 2005, in plin Beirut. Tribunalul Special pentru Liban (TSL), format pentru anchetarea acestei drame, judeca in prezent la Haga, in contumacie, membri Hezbollah, militii siite libaneze, aliate Damascului.

In Liban, numele generalului Ghazale a fost citat de cateva ori, alaturi de alti sirieni, de catre martorii Tribunalului Special pentru Liban ca unul dintre suspectii principali in asasinarea fostului premier Rafic Hariri. Pentru numerosi oameni politici, implicarea sa in acel asasinat i-a adus moartea, fiind ultimul martor al TSL care putea duce spre Bashar al-Assad, acesta dorind eliminarea tuturor persoanelor care puteau conduce afacerea pana la propria persoana. In context, ipoteza mortii sale suspecte din cauza intentiei de a-si publica memoriile pare verosimila. Seful comunitatii druze, Walid Joumblatt, a declarat ca Ghazale era \'ultimul martor al TSL capabil sa dovedeasca cum regimul sirian l-a eliminat pe fostul premier Rafic Hariri. Ghazi Kanaan (seful serviciilor secrete siriene in -Liban pana in 2002) a fost obligat sa se sinucida, Assef Chawkat (cumnatul al lui -Bashar al-Assad si -vice-ministru sirian al Apararii) si ca?iva ofiteri au fost asasinati de regim si Jameh Jameh (seful serviciilor -secrete militare in Siria) a fost ucis la Deir el-Zor\'.

Lichidarea martorilor

Asemenea lui Jumblatt, mediile antisiriene din Liban au remarcat ca alte cadre ale regimului Assad, posibil implicate in atentatul contra lui Hariri, au disparut in ultimii ani in circumstante stranii. In special cazul lui Ghazi Kanaan, predecesorul lui Ghazale la Beirut, descoperit mort in 2005 in biroul sau din Ministerul de Interne, in ceea ce parea o sinucidere orchestrata. Alt deces suspect este cel al generalului Jameh Jameh, numarul doi sirian in Liban in 2005, care, potrivit Damascului, a fost ucis in luptele contra rebelilor la Deir es-Zor, in octombrie 2013.

Printre cei care au precedat disparitia generalului Rustom Ghazale se afla si seful serviciilor secrete ale Hezbollah, Imad Moghnieh.

Referindu-se la Ghazale, fostul ministru si deputat libanez Marwan Hamade arata ca \'este unul din criminalii de razboi in Liban si in Siria care dispare la randul lui in circumstante stranii. Un dicton arab ce prezice ucigasilor ca vor fi ucisi se aplica acestui trist personaj. A fost lichidat de un regim care nu ezita sa-si ucida propriii partizani din momentul in care constituie un potential pericol, iar asta in cadrul marturiilor in fata TSL, care pot conduce pana la implicarea lui Bashar al-Assad in asasinarea lui Hariri\'. Hamade isi aminteste de vizita lui Ghazale la patul sau din spitalul unde fusese internat dupa ce scapase dintr-un atentat. In ziua acelui atentat, el i-a spus directorului general al FSB ca \'este inutil sa anchetezi, sunt fie israelienii, fie Hamade a organizat propriul atentat\'.

La randul sau, deputatul si ministrul Nabil de Freige noteaza ca \'majoritatea responsabililor sirieni implicati in ocuparea Libanului si in asasinarea lui Hariri au fost lichidati. Ce este sigur este ca Ghazale nu a murit din cauza bataii lui Chehade. Intrarea lui in spital a coincis cu un interviu dat de Rana Koleilat (implicat in scandalul financiar care a dus la prabusirea bancii Al-Madina) si publicat in presa araba si cu marturiile publice care citeaza numele sau in audierile TSL\'. Iar deputatul siit din Beirut Ghazi -Youssef sustine ca \'moartea lui -Rustem -Ghazale, fara indoiala, are legatura cu asasinarea lui Rafic Hariri\'.  

Pregatiri de Black Friday pentru incaltaminte copii. comenteaza /* (c)


(328 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Poloniul ucide si la Damasc | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.