Miercuri, 22 Aprilie 2015 - 05:29 AM Aleg.RO: Guvernul Ponta si-a consolidat pozitia

Publicat de: ---

Bursa      Guvernul Ponta are sanse mari sa organizeze alegerile locale si parlamentare de anul viitor . Demersurile opozitiei de a castiga majoritatea in Parlament sunt tot mai palide, iar presedintele Klaus Iohannis nu mai este atat de insistent in a declara ca isi doreste sa colaboreze cu un cabinet liberal. Motiunea de cenzura, intens mediatizata la inceputul anului, s-a pierdut "pe drum". In ianuarie, Alina Gorghiu anunta ca PNL isi doreste alegeri anticipate si va depune o motiune de cenzura la adresa Guvernului: "Opinia noastra nu s-a schimbat, ne dorim alegeri anticipate. Desigur nu suntem copii, stim ca e un lucru care se poate indeplini extrem de dificil. Asta este Constitutia, cu ea defilam si noi. In afara de faptul ca stim ca e dificil sa ajungem la o guvernare legitima prin alegeri anticipate, vom avea in decursul sesiunii parlamentare care incepe la 1 februarie o motiune de cenzura, imediat ce programul de guvernare va fi prezentat". Socotelile initiale nu s-au mai realizat, UNPR-ul nu a fost "rupt" de PSD, iar proiectul politic initiat de Mircea Geoana si Marian Vanghelie a devenit mai putin atractiv dupa arestarea preventiva a ultimului, astfel ca in Parlament a ramas aceeasi majoritate solida. In aceste conditii nu a mai fost depusa nicio motiune de cenzura, considerandu-se ca nu este momentul oportun.
     Consultarile pe care presedintele Klaus Iohannis le-a avut cu partidele politice la inceputul acestei saptamani si declaratiile acestuia de dupa respectivele intalniri arata ca nici acesta nu mai insista pe tema schimbarii actualului cabinet: "Ma bucur sa constat ca incet dar sigur cu acest tip de consutlare intram in normalitate. Cred ca e un nou pas facut spre altfel de politica, o politica a normalitatii. Urmatorul pas, sigur, este ca aceste discutii sa se si concretizeze in proiecte asteptate si de politicieni si de cetateni. In urma discutiilor de azi am convingerea ca ne aflam pe drumul cel bun. Sunt cateva proiecte convenite la precedentele consultari care au progresat, dar sunt si teme sensibile precum votul pentru diaspora, care nu au facut mari progrese, le-am luat azi in discutie pe toate. Ca o prima concluzie, pot sa spun ca exista un acord pe trei mari chestiuni: pana la jumatatea lunii mai sa fie adoptate si trimise spre promulgare legea privind alegerile locale si legea finantarii partidelor. In privinta celei din urma, nu promulg legi care incalca prevederi constitutionale. Stim foarte bine ca in ultimii 25 de ani, de foarte multe ori, legislatia prost facuta a dus la stagnare si de multe ori si la ineficienta. Am vorbit despre corectarea prevederilor care dau impresia ca partidele doresc sa isi lase portite catre finantari, dar si despre necesitatea transparentei. Ma bucur sa constat ca partidele au fost de acord. A doua zona de acord se refera la legislatia privind alegerile parlamentare. Toate partidele s-au declarat de acord sa finalizeze proiectul pana la finele acestei sesiuni parlamentare.Votul prin corespondenta: nu mi-am ascuns preocuparea privind intarzierea negocierilor. Astept ca stadiul declarativ sa fie depasit si asigur ca voi urmari cu mare atentie ce se intampla in aceasta speta. Legea privind statutul deputatilor si senatorilor a fost pusa de acord cu Constitutia, lucru senzational, dupa trimiterea mea la CCR, mai bine mai tarziu decat niciodata.Am aflat ca legea referitoare la alegerile locale a trecut cu bine prin Senat, e un semn bun, e un semn ca daca se doreste, chestiunile se pot rezolva si in final, imi exprim speranta ca in aceasta sesiune, partidele vor duce la indeplinire lucrurile la care s-au angajat in fata cetatenilor, ceea ce creeaza premisele unei reforme politice asa cum le asteptam cu totii".
     Practic, in acest moment toata lumea pare sa fie multumita cu actuala stare de fapt si toate energiile sunt concentrate pe alegerile de anul viitor. Opozitia nu risca sa-si erodeze capitalul de simpatie pentru un singur an de guvernare, coalitia aflata la putere nu isi doresete ca alegerile sa fie organizate de adversarii politici, iar presedintele nu vrea sa-si pericliteze pozitia si sa intre intr-un joc politic complicat, pe modelul patentat in ultimii ani de Traian Basescu.   


(207 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Guvernul Ponta si-a consolidat pozitia | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.