Marți, 21 Aprilie 2015 - 05:52 AM Aleg.RO: CSM propune sa numeasca trei dintre judecatorii Curtii Constitutionale

Publicat de: ---

Gândul

Propunerea CSM se numara printre recomandarile de modificare si completare a initiativei legislative pentru revizuirea Constitutiei Romaniei, obtinute de MEDIAFAX .

Astfel, membrii plenului sunt de parere ca introducerea Consiliului Superior al Magistraturii intre institutiile cu drept de a propune judecatori la Curtea Constitutionala ar putea duce la o crestere a calitatii membrilor acestei Curti si ar asigura o coerenta mai mare intre deciziile CC si cele ale instantei supreme.

Citeste si: CSM: Se impune eliminarea din Constitutie a raspunderii materiale a magistratilor

In forma actuala a legii fundamentale, la articolul 142 se precizeaza ca CC se compune din noua judecatori, numiti pentru un mandat de noua ani, care nu poate fi prelungit sau innoit. Trei judecatori sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de presedintele Romaniei.

In acest context, plenul Consiliului Superior al Magistraturii apreciaza ca, "pentru asigurarea echilibrului celor trei puteri ale statului", este necesar ca trei judecatori ai Curtii Constitutionale sa fie numiti de Parlament, trei de presedintele Romaniei si trei de catre CSM.

"In concordanta cu rolul de garant al independentei justitiei pe care legea fundamentala l-a acordat Consiliului Superior al Magistraturii, inclusiv din perspectiva gestionarii carierei magistratilor, s-a apreciat ca numirea a trei judecatori la Curtea Constitutionala din randul magistratilor de catre Consiliul Superior al Magistraturii reprezinta, in egala masura, o garantie a independentei politice a celor ce urmeaza sa fie numiti", conform CSM.

CSM a transmis, la sfarsitul lunii martie, Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului mai multe propunerei de modificare si completare a initiativei legislative pentru revizuirea Constitutiei Romaniei.

Citeste si: CSM: Retinerea unei persoane ar trebui sa fie majorata de la 24 la 48 de ore

 


(262 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

CSM propune sa numeasca trei dintre judecatorii Curtii Constitutionale | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.58298516273499 seconds.