Vineri, 29 Aprilie 2005 - 08:23 AM Aleg.RO: Videanu, pe urmele lui Basescu

Publicat de: Adriana Istodor

evenimentulzilei PD isi va alege la Conventia din iunie presedintele PD, partidul care a dat presedintele tarii, raminind cu un gol de autoritate dupa plecarea lui Traian Basescu la Cotroceni, dar si de functie, organizeaza in iunie concurs pentru ocuparea postului de lider. Discutiile initiale din partid ii promovau drept aspiranti la postul de presedinte PD pe Adriean Videanu, Emil Boc si Vasile Blaga. Cine a ramas in urma negocierilor la masa verde? Surse din conducerea PD sustin ca la Conventia Nationala, care va avea loc peste o luna, singurul prezent la start cu o motiune sub brat va fi Adriean Videanu, primarul Bucurestilor.
"Daca PD va avea un singur candidat la presedintie nu se cheama ca e un partid mort", a contracarat unul dintre lideri teoria basesciana care dorea sa demonstreze ca PD, in lipsa lui Basescu, ramine un partid animat de dezbateri, concurenta si candidaturi multiple, mai cu seama pentru cea mai inalta functie. Videanu devine astfel "copilul legitim" al lui Basescu, pe care va fi nevoit sa-l recunoasca chiar si cu jumatate de gura. Cealalta jumatate ar dori sa spuna ca din campania electorala, cind Videanu era umbra si sprijinul de nadejde al actualului presedinte, si pina azi lucrurile s-au schimbat. Dupa plecarea lui Basescu, viceprimarul si apoi primarul Videanu si-a cautat suport in PD si l-a gasit in persoane care nu sint tocmai in gratiile sale, precum vicepresedintele Radu Berceanu.
Cu ce ramine Boc?
Emil Boc, "copilul din flori" al lui Basescu, potrivit vorbei din popor, si cel mai iubit, dar in tacere, ar viza un post de prim-vicepresedinte. Varianta presedintelui executiv a cazut la discutii pentru ca aceasta functie l-ar suprasolicita pe primarul Clujului si asa coplesit de varii responsabilitati: primar la Cluj, lider al coalitiei de guvernare, co-presedinte al Aliantei D.A., presedintele filialei Cluj a partidului, lider al coalitiei locale la guvernare, plus profesor universitar la doua facultati din Cluj. Surse din conducerea PD sustin ca Boc a cumpanit ardeleneste si a ales la fel - "ce e mai bine pentru el". "Ca presedinte executiv ar fi trebuit sa puna in executie directivele presedintelui. Asta e foarte greu, ca navetist de la Cluj la Bucuresti", sustine unul dintre liderii Partidului Democrat.
PD la jumatate
Functia de prim-vicepresedinte, destinata lui Boc, va fi creata, votata si inserata la Conventie in statutul partidului. Potrivit surselor, PD isi va alege la Conventia din iunie un Birou Permanent mai restrins numeric: 30-35 de membri fata de 61 citi numara in prezent.
Primul etaj va fi cel politic si va avea ca structura presedintele, prim-vicepresedintele si sapte vicepresedinti (acum sint 14). Ar urma ca pe "linia moarta" sa fie trase citeva figuri de ceara, acum vicepresedinti, Popescu Bejat, Vasile Nistor, Corneliu Turianu, Ioan Onisei. Palierul executiv va fi reprezentat de 18 secretari condusi de un secretar general care va controla si organizatiile locale. Ipoteza ca omul care se va ocupa de viata partidului in teritoriu, secretarul general, va fi ministrul internelor, Vasile Blaga, nu este inca sigura, surse PD sustinind ca acesta si-ar dori mai degraba sa-si pastreze pozitia de vicepresedinte. Aceasta functie i-ar conferi lui Blaga mobilitate suficienta pentru a lua pulsul partidului, dar si pentru a nu scapa din friie portofoliul important pe care-l detine. In ceea ce priveste aspiratiile lui Blaga la presedintia PD-ului, acesta a negat public ca l-ar tenta. In ceea ce priveste aspiratiile ex-liderului PD Traian Basescu in privinta lui Blaga, pe
care-l vrea in fruntea "vaporului" democrat, acestea ramin deocamdata la stadiul de proiect.


(1081 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Adriana Istodor


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Videanu, pe urmele lui Basescu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.