Vineri, 27 Iunie 2008 - 04:39 AM Aleg.RO: Basescu continua campania electorala

Publicat de: ---

azi Basescu continua campania electorala
Presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, Nicolae Vacaroiu
si Bogdan Olteanu au primit tema
de la Cotroceni:
sesiune parlamentara extraordinara în prima decada a lunii iulie      Presedintele Traian Basescu le-a trimis, ieri, o scrisoare lui Bogdan Olteanu si Nicolae Vacaroiu în care le cere sa convoace Parlamentul în sesiune extraordinara, pentru reexaminarea Legii Curtii de Conturi si pentru votul la cererile de urmarire penala a unor parlamentari fosti ministri .      Conform unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, Basescu le-a scris presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu si presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, solicitând întrunirea în sesiune extraordinara a celor doua Camere în prima decada a lunii iulie.
     "Solicitarea formulata de seful statului are la baza întârzierile în ceea ce priveste realizarea actului de justitie cu privire la fosti ministri, actuali parlamentari, precum si faptul ca, în prezent, activitatea Curtii de Conturi, institutie fundamentala, care controleaza cheltuirea banului public, este blocata, iar legea primita de presedinte la promulgare contine numeroase deficiente, drept pentru care seful statului a cerut reexaminarea ei", motiveaza Presedintia.
     Institutia mentioneaza ca legea trimisa spre promulgare a fost amânata de noua ori de Senat, înainte de a fi adoptata, ultimul mandat al actualei conduceri a expirat la 31 mai, iar legea a fost transmisa spre promulgare pe 9 iunie.
     Potrivit lui Basescu, "avizarea solicitarilor de începere a urmaririi penale formulate de catre Parchetul de pe lânga Inalta Curte de Casatie si Justitie si Directia Nationala Anticoruptie fata de unele persoane, fosti ministri si actuali parlamentari, este necesar pentru a nu tergiversa actul de justitie. In felul acesta, Parlamentul ar putea da un semnal pozitiv în ceea ce priveste vointa politica de înfaptuire a justitiei. Dezbaterea si adoptarea legii privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi e necesara, potrivit lui Basescu întrucât "nu mai exista o baza legala de functionare a conducerii acestei institutii, iar legea pe care mi-ati trimis-o la promulgare în data de 9 iunie a.c. are numeroase carente, pentru care am formulat cerere de reexaminare astazi, 26 iunie a.c.".      Basescu nu semneaza modificarea Legii Curtii de Conturi
     Basescu a solicitat reexaminarea modificarii si completarii Legii Curtii de Conturi sustinând ca, prin atributiile conferite plenului Curtii, institutia se substituie Legislativului, ceea ce nu este în conformitate cu prevederile constitutionale. Prin legea trimisa spre promulgare se permite plenului Curtii de Conturi sa stabileasca, printr-un regulament, organizarea si desfasurarea activitatii specifice acestei institutii, precum si modalitatea de valorificare a actelor rezultate din aceste activitati, cum sunt rapoartele de audit, se arata într-un comunicat al Presedintiei. "Procedând astfel, plenul Curtii de Conturi se substituie Parlamentului. Doar deputatii au dreptul sa decida      Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a pus la dispozitia deputatilor, prin caseta electronica, scrisoarea lui Traian Basescu, si le-a transmis acestora ca seful statului nu are competente în a interveni în calendarul si în procesul legislativ al Parlamentului.     Conform unui comunicat al Camerei, "presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a pus la dispozitia deputatilor, prin caseta electronica, scrisoarea presedintelui României, Traian Basescu, referitoare la unele intentii politice ale domniei sale". Olteanu le-a transmis deputatilor o scrisoare în care arata ca, "potrivit prevederilor constitutionale si principiului separatiei si echilibrului celor trei puteri în stat, presedintele României nu poate cere convocarea unei sesiuni extraordinare, decât în acele situatii care privesc competentele sale în relatia cu Parlamentul (domeniile reglementate de art. 88, 91, 92, 93 din Constitutie), neavând competenta de a interveni în calendarul si în procesul legislativ desfasurat de Camera Deputatilor si Senat". Presedintele Camerei le transmite deputatilor ca, "pentru a evita încalcarea Constitutiei de catre presedintele României, printr-o asemenea solicitare", le pune la dispozitie argumentele acestuia, alaturând scrisorii sale o copie a scrisorii sefului statului, mentionând ca deputatii sunt cei care vor decide daca se va initia o sesiune extraordinara. "Pentru a evita încalcarea Constitutiei de catre presedintele României printr-o asemenea solicitare, va pun, totusi, la dispozitie argumentele domniei sale, urmând ca dumneavoastra sa decideti daca veti propune initierea unei sesiuni extrordinare conform prevederilor art. 66 alin.(2) din legea fundamentala, cu o ordine de zi pe care o veti gasi de cuviinta", se arata în scrisoarea lui Olteanu.      Senatul dezbate luni scrisoarea
     Purtatorul de cuvânt al presedintelui Senatului, Andrei Alexandru, a declarat ca, în cursul zilei de luni, Biroul Permanent si plenul Senatului vor dezbate scrisoarea sefului statului si vor încerca gasirea unor solutii. "Luni, 30 iunie, în ultima zi de sesiune ordinara a Parlamentului, Biroul Permanent al Senatului si plenul Senatului se vor întruni pentru a lua în dezbatere solicitarea presedintelui României si a gasi cele mai potrivite solutii regulamentare pentru rezolvarea problemelor mentionate în scrisoarea adresata de seful statului presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu", a declarat Alexandru. El a precizat ca, "înca din cursul zilei de miercuri, printr-o declaratie de presa, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a fost de acord cu convocarea unei sesiuni extraordinare pentru rezolvarea unor probleme ramase în suspensie".


(646 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Basescu continua campania electorala | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.9233570098877 seconds.