Marți, 05 Aprilie 2005 - 08:40 AM Aleg.RO: Reforma electorala

Publicat de: Adriana Tomasevici

evenimentulzilei Guvernul vrea sa faca o singura lege electorala din trei proiecte de acte normative care se bat cap in cap. Ministrul delegat pentru relatia cu parlamentul, Bogdan Olteanu, a anuntat astazi ca executivul va initia procedura de consultare in vederea elaborarii unui Cod electoral care sa fie supus aprobarii in sesiunea parlamentara din toamna. Printre prevederile care ar urma dezbatute se numara cea legata de introducerea votului uninominal.
Important
"Ne aflam acum la inceput de ciclu electoral si, ca atare, credem ca este cel mai bun moment pentru o larga consultare la care sa participe organizatiile nonguvernamentale, partidele politice, fie ele parlamentare sau neparlamentare, din care, in primul rind, sa stabilim ce doreste cu adevarat societatea romaneasca si care este sistemul electoral pe care il dorim. De asemenea, foarte important este sa stabilim modalitatile de organizare si desfasurare a alegerilor care sa previna posibilele fraude, erori sau violente care s-au intilnit la urne anul trecut", a declarat Bogdan Olteanu. El a afirmat ca, in perioada urmatoare, guvernul va organiza o serie de intilniri, va aduna propunerile venite din partea celor interesati si, pe baza acestora, va realiza un proiect de lege care sa intruneasca o sustinere cit mai larga. "Cred ca este o lege suficient de importanta pentru Romania incit sa trebuiasca sa primeasca sustinerea unui procent cit mai mare din parlamentari si, implicit, din opinia publica", a mai spus ministrul.
In acest moment exista trei proiecte de lege care vizeaza modificarea sistemului electoral: unul initiat de senatorul PNL Paul Pacuraru si realizat in colaborare cu Pro Democratia, un altul apartinind PUR, care si-a anuntat pe 6 martie intentia de a initia procedura de modificare a Legii electorale in sensul introducerii votului uninominal si un al treilea depus la sfirsitul lui martie de un grup de 18 deputati si senatori PSD.
"Le e teama!"
"Din moment ce lumea politica este din nou impartita in ceea ce priveste acest subiect, este posibil ca guvernul sa incerce sa gaseasca o varianta care sa intruneasca o sustinere cit mai larga sau sa identifice noi aliati pentru sustinerea unuia dintre proiectele deja depuse", considera presedintele Societatii Academice Romane (SAR), Alina Mungiu.
Liderul Pro Democratia, Cristian Parvulescu, considera ca doar consultarea poate asigura modificarea sistemului de alegere a parlamentarilor, dar si a consilierilor. "Parlamentarilor le e teama de introducerea votului uninominal si vor reusi sa blocheze reforma prin metode nu foarte vizibile, dar foarte eficiente. In perioada urmatoare, presa va abunda de declaratii de sustinere a reformei, dar de fapt nu se va intimpla nimic", e de parere Parvulescu.


(1022 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Adriana Tomasevici


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Reforma electorala | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.