Luni, 10 Martie 2008 - 05:33 AM Aleg.RO: PNL si PSD pregatesc o guvernare comuna dupa alegeri

Publicat de: ---

ziarulfinanciar   Delegatiile liberalilor si social-democratilor, conduse de Calin Popescu-Tariceanu si de Mircea Geoana, au convenit ca, public, aceasta intalnire de vineri seara nu a existat . Reticenta este explicabila, sustin surse din cele doua formatiuni, prin faptul ca votantii PNL sunt reticenti fata de o alianta cu social-democratii. Insa o astfel de alianta ar reprezenta singura sansa de a izola PD-L, partidul apropiat presedintelui Traian Basescu.

Delegatiile celor doua partide au examinat ipotezele oficializarii colaborarii inainte sau dupa alegeri. Diferenta, ca si consecintele sunt impor-tante. Si liberalii si social-democratii se tem ca, anuntand o alianta inainte de alegeri, ar putea pierde din votantii fideli. O alianta dupa alegeri i-ar strecura un as in maneca presedintelui Traian Basescu - intrucat, potrivit Constitutiei, seful statului este obligat sa desemneze primul-ministru din randul partidului sau a aliantei (inregistrate la tribunal inainte de alegeri) care a obtinut majoritatea in alegeri (50%). Or, daca nu s-a obtinut aceasta majoritate (separat, nici PNL nici PSD nu pot obtine aceasta performanta), presedintele poate sa-l desemneze pe premier din randurile oricarui partid care a intrat in Parlament. Asadar, ipotezele examinate de PNL si PSD sunt urmatoarele: 1) Va castiga majoritatea o alianta oficializata inainte de alegeri (la care sa participe PNL, PSD, PC - nu se stie pe ce lista - si UDMR) astfel incat presedintele sa fie obligat sa desemneze aceasta coalitie sa formeze guvernul? 2) Cat din electorat va pierde PNL si PSD in urma acestei optiuni - va fi pierderea atat de mare (adica scorul acestei aliante sa fie sub 50%) incat sa faca demersul inutil? 3) Ce se intampla in situatia in care, dupa alegeri, presedintele desemneaza premierul din partea PD-L, in cazul in care PSD si PNL nu se aliaza inainte de alegeri? Va reusi Parlamentul viitor (Legislativul valideaza Guvernul) sa blocheze aceasta nominalizare, obligandu-l pe seful statului, in urma blocajului, sa recurga la optiunea desemnarii unui premier din partea PSD-PNL?

Intalnirea de vineri seara nu a dat niciun raspuns acestor intrebari, totusi ipoteza ca PD-L trebuie izolat a ramas in picioare. Insa PSD nu ar exclude o discutie si cu PD-L - cel putin asa a sustinut ieri liderul social-democratilor bucuresteni Marian Vanghelie, care nu a participat la discutiile cu liberalii, dar a confirmat intalnirea. Din delegatia PSD a mai facut parte Ion Iliescu, Adrian Nastase si Viorel Hrebenciuc.

Nici liberalii nu au dorit sa confirme oficial intalnirea cu social-democratii. Paralel insa si aparent fara legatura cu intalnirea de vineri, mai multi lideri ai PNL au vorbit despre izolarea PD-L dupa alegeri (ele vor fi organizate la termen si nu odata cu cele locale, dupa cum au cazut de acord liberalii si social-democratii).

Vicepresedintii PNL Teodor Melescanu si senatoarea Norica Nicolai au declarat la finele saptamanii ca, dupa alegerile viitoare, va trebui constituita o majoritate de guvernare fara PD-L, partid care in opinia lor este conflictual si nu are proiecte politice pentru Romania.

Referindu-se la declaratiile vicepresedintelui PNL Crin Antonescu privind posibilitatea unei viitoare colaborari PNL-PSD-PC-UDMR, Melescanu a afirmat ca o asemenea varianta nu ar fi fost discutata oficial in Biroul Politic al partidului, iar Antonescu a exprimat o opinie personala, care este insa "o opinie cu foarte mare greutate", avand in vedere ca acesta este vicepresedinte PNL. "Un lucru este clar. In functie de rezultatele care vor fi la alegeri, noi consideram ca va trebui construita o majoritate care sa faca din PD-L cel mai important partid de opozitie in perioada 2008 - 2012", a spus ironic Melescanu.

La randul sau, vicepresedintele PNL Norica Nicolai a declarat ca formatiunea liberala "exclude o colaborare de guvernare cu PD-L".

Vicepresedintele PNL Crin Antonescu sustinuse saptamana trecuta ca proiectul politic real al lui Traian Basescu face imposibila o relatie intre PNL si PD-L, astfel ca este posibila o majoritate parlamentara PNL-PSD-PC si UDMR, dupa alegeri. Reactia PD-L a fost aceea ca liberalii isi dau acum arama pe fata, sustinand ceea ce inainte chiar de alegerile din 2004 sprijinise Dinu Patriciu, anume o guvernare liberalo-social-democrata.

Dileme liberalo-social-democrate

1) Va castiga majoritatea o alianta oficializata inainte de alegeri (la care sa participe PNL, PSD, PC - nu se stie pe ce lista - si UDMR) astfel incat presedintele sa fie obligat sa desemneze aceasta coalitie sa formeze guvernul?

2) Cat din electorat va pierde PNL si PSD in urma acestei optiuni - va fi pierderea atat de mare (adica scorul acestei aliante sa fie sub 50%) incat sa faca demersul inutil? -, intrucat seful statului este obligat sa desemneze un prim-ministru provenind

dintr-un partid (sau alianta) doar daca acesta castiga majoritatea.

3) Ce se intampla in situatia in care, dupa alegeri, presedintele desemneaza premierul din partea PD-L? - in cazul in care PSD si PNL nu se aliaza inainte de alegeri. Va reusi Parlamentul viitor (Legislativul valideaza Guvernul) sa blocheze aceasta nominalizare, obligandu-l pe seful statului, in urma blocajului, sa recurga la optiunea desemnarii unui premier din partea PSD-PNL?


(384 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

PNL si PSD pregatesc o guvernare comuna dupa alegeri | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.