Marți, 25 Octombrie 2005 - 10:00 PM Aleg.RO: Criteriile politice sunt mai bune

Publicat de: Eliza Olteanu

Averea Raportul de monitorizare apreciaza ca pozitive masurile luate de Guvernul instalat in 2004 pentru imbunatatirea politicilor publice privind administratia. Totusi, procesul legislativ trebuie imbunatatit, iar legile existente trebuie implementate, ne transmit autoritatile europene. O atentie deosebita ar trebui acordata studiilor de impact al unor legi privind administratia, dar si modului de functionare al institutiilor care se ocupa de integrarea europeana. Foarte importanta este publicarea normelor de aplicare pentru legile foarte tehnice, ceea ce ar elimina posibilitatea ca masurile sa fie interpretate discretionar de catre functionarii publici.

Comisia Europeana mai este ingrijorata si de numarul de ordonante de urgenta emise de Guvernul Tariceanu in primele 8 luni ale anului: 119 fata de 142, cate au fost emise pe tot parcursul anului trecut. De asemenea, Guvernul este indemnat sa accelereze procesul de descentralizare, unde se inregistreaza carente in alocarea resurselor si responsabilitatilor intre diversele nivele de autoritate. O alta prioritate indicata de autoritatile comunitare o reprezinta reforma functiei publice si continuarea implementarii functiei de manager public. Principiile din Codul de Etica al Functionarilor Publici trebuie mai bine monitorizate si aplicate.

O mare parte din functionarii publici nu sunt inca apolitici sau profesionisti. Nu au fost inregistrate progrese in managementul resurselor umane din administratie, in ceea ce priveste salarizarea sau mobilitatea functionarilor publici.

Agentia Functionarilor Publici are inca puteri limitate privind managementul carierei functionarilor, iar atributiile Institutului National de Administratie trebuie intarite.

Raportul de monitorizare sustine ca Romania a facut progrese substantiale in ceea ce priveste libertatea presei, protectia copilului sau legislatia privind restituirea proprietatilor. Mai avem de lucrat la capitolele ce privesc protectia persoanelor cu dizabilitati si a celor bolnave psihic, dar si a minoritatii rome. In 2005, presiunea guvernului asupra media a scazut, se arata in document, iar publicatiile au inceput un proces de depolitizare. Autoritatile europene considera benefice schimbarile legislative referitoare la managementul societatilor publice de radio si TV, dar si transparenta acordarii contractelor de publicitate de stat. Eforturi substantiale vor trebui sa fie facute pentru imbunatatirea situatiei jurnalistilor de investigatie, pentru a asigura transparenta actionarilor unor institutii media sau pentru a intari standardele profesionale ale jurnalistilor.

Protectia copiilor a inregistrat si ea rezultate vizibile. Numarul orfelinatelor si a copiilor institutionalizati au scazut, iar conditiile de viata ale acestora au fost substantial imbunatatite. Legea care interzice adoptiile internationale nu mai este vazuta ca masura de protectie.

Totusi, Guvernul trebuie sa rezolve in mod adecvat situatiile ce pot aparea din adoptiile efectuate inainte de aparitia legii.

Responsabilii implicati in procesul de adoptie: judecatori, asistenti sociali trebuie sa fie informati de prevederile noii legi. Romania mai are mult de lucru la strategia privind ingrijirea persoanelor cu dizabilitati si a bolnavilor psihic. Conditiile de viata ale acestor categorii in cadrul institutiilor de tratament sunt saracacioase, resursele financiare sunt limitate, la fel si pregatirea medicala a personalului responsabil.

Legea persoanelor bolnave psihic, desi in vigoare din 2002, nu este inca aplicata datorita lipsei normelor metodologice, iar cazurile de violenta asupra acestor persoane sunt frecvente. Desi reforma acestui sector este la inceput, este pe drumul cel bun.

Guvernul Romaniei este sfatuit sa acorde o atentie deosebita si restituirii proprietatilor confiscate de regimul comunist. Desi cadrul legislativ modificat anul acesta este apreciat de europeni, acestia au transmis ca trebuie implementat rapid. Fondul Proprietatea are nevoie de resurse materiale si umane suficiente pentru a asigura succesul si echitatea procesului de despagubire.

Daca in ceea ce priveste minoritatea maghiara situatia este cat se poate de buna, nu acelasi lucru se poate spune despre minoritatea roma. Un semn bun este considerata numirea in 2005 a unui nou sef pentru Agentia Nationala pentru Romi, un membru al comunitatii neafiliate politic.

De asemenea, numarul de cazuri de violenta ale politiei asupra romilor a scazut. Totusi, cel putin pe plan local, romii sunt discriminati in ceea ce priveste accesul la locuinte si la piata muncii.

In concluzie, autoritatile romane au fost sfatuite sa aplice toleranta zero fata de discriminarea acestei minoritati.

Presa era asaltata de stat sub fosta guvernare

Raportul de tara din 2004 afirma ca statul permisese acumularea de datorii de catre posturile private de televiziune, lucru care afecta politica editoriala a acestora. Raportul cita studii interne care aratau ca aceste beneficii acordate de stat televiziunilor private erau responsabile de jurnale de stiri mai putin critice la adresa Guvernului si mai putin profesioniste. De asemenea, atat pe plan local, cat si cental, oficialii foloseau parghii ale puterii, precum publicitatea de stat pentru a influenta politica editoriala a televiziunilor, radiourilor si ziarelor. Tot in 2004, s-au inmultit cazurile de atacuri fizice indreptate asupra jurnalistilor de investigatii. De asemenea, ziaristii se autocenzurau pentru a nu intra in contradictie cu interesele economice ale publicatiilor pentru care scriau.


(742 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la Eliza Olteanu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

Criteriile politice sunt mai bune | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.