Vineri, 14 Octombrie 2005 - 09:12 AM Aleg.RO: Va fi Congres extraordinar la PSD?

Publicat de: ---

azi Ideea unui Congres extraordinar al PSD a fost vehiculată intens în cursul zilei de miercuri, alimentată fie de zvonuri privind nemulțumiri față de lideri, fie de semnale conform cărora Mircea Geoană ar dori modificarea Statutului pentru stabilirea unui alt interval de alegere a forurilor de conducere. Surse din partid susțin că una dintre prevederile statutare a căror modificare s-ar dori ar fi cea referitoare la mandatul de doi ani al conducerii. Liderul PSD a făcut, de altfel, recent și afirmații publice privind durata mandatului, lansând astfel o dezbatere în partid. În plus, se pare că Geoană nu agreează ideea ca noi alegeri pentru conducerea PSD să aibă loc în 2007, mai ales că în acest caz ar urma, la scurt timp, o perioadă electorală, în cazul în care scrutinul pentru parlamentare ar avea loc la termen, în 2008 trebuind să se organizeze și alegeri preliminare pentru stabilirea candidaților partidului.
Pe de altă parte, există și zvonuri potrivit cărora sunt nemulțumiri legate de modul în care este condus partidul în acest moment.
Întrebat despre apariția ideilor referitoare la Congresul extraordinar, președintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că există o decizie a precedentului Congres al PSD ca următoarea reuniune a acestui for să aibă loc în 2007. El a precizat, însă, că actualul statut prevede posibilitatea convocării unui Congres extraordinar în situații deosebite.
"Statutul, care este Biblia noastră, prevede posibilitatea convocării unui Congres extraordinar în situații deosebite. De aceea, nu exclud posibilitatea unui congres înainte de termen, în condițiile în care evoluția politică a României - alegeri anticipate, o situație politică neprevăzută ar putea să o impună. Dar o discuție serioasă despre direcția partidului, inclusiv despre impreciziile care există în Statutul partidului, vor fi dezbătute la o reuniune a Consiliului Național, care este un for abilitat să dezbată astfel de probleme", a declarat Geoană, menționând că o ședință a Consiliului Național ar putea avea loc în decembrie.
Statutul PSD prevede posibilitatea convocării unui Congres extrordinar la cererea unei treimi din organizații sau a președintelui partidului.
"Există posibilitatea statutară, dar oportunitatea politică va fi decisă de partid și un Congres ar putea să aibă loc în condiții politice extrordinare. În acest moment, nu există condiții politice excepționale, dar ar putea să apară", a mai spus Geoană.
Întrebat dacă Mircea Geoană are dificultăți la conducerea partidului, secretarul general, Miron Mitrea, a răspuns: "Nu consider, eu știu că nu întâmpină dificultăți".
Pe de altă parte, senatorul Ion Iliescu a arătat că s-au exprimat o serie de nemulțumiri, de reacții în teritoriu legate de discordanțele de mesaj de la centru. "Trebuie văzut despre ce este vorba, conducerea partidului e bine să le analizeze cu atenție", a afirmat Iliescu. Solicitat să precizeze dacă, după părerea sa, există probleme în PSD care ar fi putut genera ideea convocării unui Congres extrordinar, Iliescu a răspuns: "Probabil, apare o anumită discordanță, incoerență în mesajele pe care le exprimă conducerea de partid, care a creat o anumită nedumerire. Dacă până și domnul Rus, care a fost unul dintre motoarele acțiunii de la Congres, este nemulțumit...".
Întrebat despre posibilitatea de a candida la un eventual Congres extraordinar, Iliescu nu a exclus această variantă, dar a spus că nu este interesat de acest subiect. "Nu exclud, nu mă gândesc, nu mă interesează, deocamdată nu formează obiectul preocupărilor mele", a spus Iliescu.


(491 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Va fi Congres extraordinar la PSD? | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.55506491661072 seconds.