Marți, 04 Octombrie 2005 - 06:34 AM Aleg.RO: UE ne inghesuie

Publicat de: Anca HRIBAN

ziua Schimbarile din serviciile secrete, prin acord presedinte-premier Alianta PNL-PD pare sa zoreasca, in perspectiva Raportului de tara, adoptarea masurilor de refrma cerute insistent de UE. Daca Alianta s-a concentrat ieri pe doua pachete de legi, unul privind reforma administratiei publice si unul privind reforma din sanatate, la Cotroceni s-a lucrat la un alt pachet legislativ referitor la o noua strategie privind securitatea nationala. Daca peste o saptamana, Alianta va supune dezbaterii publice masurile de reforma a administratiei publice si a sistemului sanitar, drumul strategiei de securitate nationala pare mai anevoios.

Consilierul prezidential pe probleme de politica Claudiu Saftoiu ne-a precizat ieri ca exista un proiect, aflat in faza de laborator, care incearca o regandire a legilor privind securitatea nationala. Acesta vizeaza, in primul rand, o mai clara definire a ceea ce inseamna siguranta si securitate nationala, cooperare intre servicii de informatii romanesti, dar si cooperarea acestora cu serviciile aliate, adica "un esafodaj legislativ care sa insemne o mai mare coerenta in activitatea serviciilor", a aratat consilierul prezidential. El a adaugat si faptul ca toate aceste reglementari reprezinta o cerinta a Uniunii Europene, conform careia structurile de securitate trebuie sa fie sisteme compatibile. Cand propunerea va avea o forma finala va fi analizata de seful statului, dupa care se va consulta cu partidele si cu cei implicati pentru pentru a se decide asupra promovarii ei. Surse din Alianta au sustinut ca una din mizele acestor modificari legislative este crearea unei structuri denumite Comunitatea de Informatii, dar mai ales cine va coordona aceasta structura. Surse din conducerea PD sustin ca, in conformitate cu prevederile constitutionale, rolul de coordonator ii revine presedintelui Traian Basescu, in calitatea sa de sef al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, sub a carui umbrela se regasesc serviciile de informatii. Aceiasi democrati admit ca, la fel ca in regimul Iliescu-Nastase, coordonarea serviciilor secrete ramane subiect de disputa intre presedinte si premier. Liberalii nu impartasesc aceeasi viziune si critica o eventuala intentie a sefului statului de a avea, in mana sa, toate serviciile de informatii. Traian Basescu merge insa pe ideea unei intelegeri cu seful Executivului, sustin sursele citate, care adauga ca, in principiu, Calin Popescu Tariceanu a fost de acord. Sefii serviciilor secrete ar urma sa fie numiti de Parlament, ca si pana acum, la propunerea presedintelui, asa cum prevede Constitutia. Dar, nu fara sa fi fost de acord si prim-ministrul. De altfel, cu doar cateva luni in urma presedintele spunea ca nu i-a schimbat pe sefii serviciilor secrete pentru ca nu a fost sigur ca propunerile sale "vor trece".

Seful statului a facut o evaluare a serviciilor de informatii in timpul crizei jurnalistilor rapiti in Irak. Urmarea a fost ca multi din cei implicati au fost promovati. Astfel, la sfarsitul lunii iulie Traian Basescu l-a numit in functia de prim-adjunct al directorului SRI pe Mihai Florin Coldea, iar ca adjunct al directorului SRI pe Ion George-Viorel Voinescu. Un alt personaj cheie in aceeasi criza, generalul Gheorghe Sergiu-Tudor Medar, a fost numit ieri in fruntea Directiei de informatii a Armatei.


Dispute pe reforma administratiei publice
Liderii Aliantei PNL-PD au decis in sedinta de ieri ca setul de legi privind reforma in administratia publica va intra in dezbaterea Parlamentului si nu va fi adoptat prin asumarea raspunderii Guvernului. Pachetul legislativ a fost prezentat de ministrul Blaga si cuprinde modificarea Legii administratiei publice locale, a Legii privind finantele publice locale si un proiect privind descentralizarea. La inceputul saptamanii viitoare, propunerile vor fi publicate pe site-ul Ministerului Administratiei si Internelor pentru a fi supuse dezbaterii publice, pana la sfarsitul acestei luni. Liderul executiv al PD Adriean Videanu a precizat ca Vasile Blaga nu considera ca utila asumarea raspunderii pe acest pachet de legi pentru ca este nevoie de o sustinere cat mai larga. In acest scop, ministrul Administratiei si Internelor se va consulta cu Asociatia primarilor de municipii si cu cea a presedintilor de CJ. "Daca vom avea sustinerea primarilor de municipii si a presedintilor de CJ, vom avea un suport larg, astfel incat in Parlament sa fie doar o mica dezbatere si eventuale corecturi", a subliniat Videanu. Se pare, insa, ca unii dintre colegii de partid ai lui Vasile Blaga nu sunt foarte multumiti de propunerile acestuia. Vicepresedintele PD Cezar Preda i-ar fi reprosat ministrului, precizeaza Mediafax, ca legile reformei in administratia publica mai mult centralizeaza activitatea, decat sa o descentralizeze.


Se modifica 14 legi privind sanatatea
Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvant al PNL si ministru al Sanatatii a anuntat ca in sedinta Aliantei a fost discutata si reforma sistemului sanitar. "Se va merge pe regandirea si reasezarea cadrului institutional si analizarea modului in care serviciile medicale vor fi alocate, din punct de vedere financiar, pentru a raspunde asteptarilor populatiei. Am discutat despre modificarea a 14 legi pentru reforma in sanatate, printre care legea spitalelor, legea farmaciei, legea asigurarilor de sanatate si legea fondului national de sanatate", a subliniat ministrul Sanatatii. El a spus ca liderii Aliantei au luat act de aceste principii, care au fost aprobate, iar saptamana viitoare se va lua o decizie referitoare la modul in care va fi trimis in Parlament acest pachet de masuri. Ca si in cazul legilor privind reforma din administratia publica, si noile reglementari din sanatate vor fi publicate pe site-ul Ministerului, pentru a intra in dezbatere publica.


(648 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la Anca HRIBAN


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

UE ne inghesuie | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.