Luni, 12 Septembrie 2005 - 07:24 AM Aleg.RO: Autostrada Bechtel, moneda de schimb a UDMR

Publicat de: Eliza Olteanu

Averea Reluarea lucrarilor la autostrada Transilvania ar putea constitui conditia UDMR pentru a ramane in actuala coalitie. Gyorgy Frunda, presedintele Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) si senator UDMR, a declarat, sambata, la Targu Mures, ca Uniunea ar putea conditiona ramanerea in coalitie de asigurarea finantarii pentru autostrada. „Autostrada Transilvania va trebui mentinuta ca prioritate, iar la anul, daca nu vor exista bani pentru aceasta, va fi un test de rupere a UDMR cu Coalitia“ a spus Frunda.

El a adaugat ca presedintele Basescu ar trebui sa parcurga cu masina traseul Bucuresti-Targu Mures, tocmai pentru a vedea ca nu ar ajunge la destinatie nici in zece ore. Marko Bela, presedintele UDMR, a declarat si el ca presedintele tarii i-a dat asigurari zilele trecute ca lucrarile la autostrada Brasov - Bors vor fi continuate si ca intr-o saptamana se va semna contractul de credit de 100 de milioane de euro, pentru a fi platite datoriile catre Bechtel.

Afirmatiile celor doi lideri maghiari au fost facute la reuniunea comuna a Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) si ai Consiliului de Coordonare (CC), care a avut loc la Targu Mures. La aceasta reuniune, UDMR si-a prezentat realizarile si neimplinirile celor opt luni de guvernare, precum si prioritatile legislative ale noii sesiuni parlamentare.


Daca nu vin banii pentru 2006 intelegerea se rupe


La capitolul realizari, Marko Bela a inclus proiectele de infrastructura din Secuime, obtinerea unui post de ambasador in Lituania (in persoana lui Gheorghe Tokay) si faptul ca etnicii maghiari vor ocupa mai multe posturi de judecatori si politisti. UDMR nu a uitat insa sa transmita partenerilor de coalitie sa renunte la ideea anticipatelor si sa concentreze in schimb asupra indeplinirii angajamentelor asumate prin programul de guvernare.

Gyorgy Frunda, presedintele CRU, a declarat ca UDMR are patru prioritati legislative pentru sesiunea parlamentara de toamna. Acestea sunt adoptarea proiectului de lege privind statutul minoritatilor nationale, modificarea Legii administratiei publice locale, proiectul de Lege referitor la bugetul anului 2006 si cel referitor la lupta anticoruptie.

Frunda s-a aratat dezamagit ca proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale a fost adoptat in doua variante. „In Comisia Juridica au fost adoptate modificari severe, iar in Comisia pentru Drepturile Omului a trecut asa cum a fost propus“, a declarat Frunda. Acesta a aratat ca proiectul este atat de important pentru ca, odata devenit lege, va permite armonizarea altor legi si prevederi cu normele europene.

In ceea ce priveste modificarile Legii administratiei publice, Frunda crede ca trebuie sa creasca sfera de competenta a consiliilor locale si judetene si sa scada cea a prefecturilor. In plus, institutiile descentralizate si inspectoratele scolare judetene ar trebui sa depinda de consiliile locale, si nu de Guvern, mai sustine UDMR.

Marko Bela a aratat insa ca realizarea obiectivelor Uniunii depinde foarte mult de functionarea coalitiei si si-a indemnat colegii sa ii invete pe partenerii romani sa coopereze, intrucat UDMR stie cel mai bine, datorita structurii sale, cum functioneaza o coalitie.


(603 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la Eliza Olteanu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

Autostrada Bechtel, moneda de schimb a UDMR | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.