Vineri, 22 Iulie 2005 - 08:37 AM Aleg.RO: Legea referendumului a fost blocata de Opozitie si Norica Nicolai (PNL)

Publicat de: Marius Vulpe

Averea Profitand de lipsa unor senatori ai Puterii, alesii juristi PSD si PRM din Comisia juridica au venit cu noi propuneri de modificare a ordonantei referendumului, prin care presedintele Basescu doreste organizarea unor actiuni de consultare a populatiei pe marginea problemelor legate de coruptie si justitie incluse in categoria subiectelor de interes national. Cea mai importanta propunere vizeaza eliminarea paralelismului intre organizarea unor astfel de referendumuri si cel al desfasurarii alegerilor prezidentiale, generale sau locale cu campaniile electorale pe care le comporta. Absenta senatorilor Peter Eckstein Kovacs (UDMR) si Nicolae Vlad Popa (PNL) le-a dat ocazia senatorilor PSD si PRM sa-si impuna punctul de vedere.. Desi au reusit in cele din urma sa aiba cvorum prin aparitia lui Antonie Iorgovan, cei sase membri ai comisiei au propus sa amane discutiile si sa ceara Biroului Permanent al Senatului prelungirea termenului de depunere a raportului, pana saptamana viitoare, cand spera sa primeasca un punct de vedere din partea Guvernului, vizavi de amendamentele depuse.

Cu concursul senatorilor Norica Nicolai (PNL) si Gavrila Vasilescu (PC), senatorii PSD au reusit sa convinga toata asistenta ca legea are multe imperfectiuni care trebuie lamurite.

Iorgovan a propus doua solutii: fie intocmirea unui raport negativ si atasarea problemei la legea electorala, fie constituirea unei comisii speciale, pentru a-i da claritate. El a subliniat ca acum nu este de acord cu o lege pe care, in legislatura trecuta a votat-o. La randul sau, senatorul PSD Serban Nicolae a propus ca referendumul sa nu se suprapuna cu alegerile prezidentiale, parlamentare sau locale si nici cu perioadele de campanie electorala, pentru a se evita influentarea starii de spirit si intentiei de vot a populatiei, in timp ce colegul Taracila a venit cu ideea extinderii ariei de organizare a referendumurilor si pentru strategiile guvernamentale in domeniul social si economic.

Senatorii juristi prezenti si-au mai exprimat nemultumirile si fata de capitolul separarii consultarilor presedintelui cu parlamentarii pentru stabilirea temelor de referendum, motivand ca Romania este o republica semi-prezidentiala si ca aceasta prevedere excede atributiile prezidentiale.


(616 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la Marius Vulpe


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

Legea referendumului a fost blocata de Opozitie si Norica Nicolai (PNL) | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62237906455994 seconds.