Vineri, 01 Iulie 2005 - 06:15 AM Aleg.RO: Comunitatea sau monopolul informațiilor

Publicat de: Octavian Andronic

AMOS News <IMG hspace=5 src="http://www.informatia.ro/images/articles/Portrete/A/andronicx.jpg" align=left>Într-unul din primele interviuri de după instalarea sa la Cotroceni, proaspătul președinte Traian Băsescu evoca aproape cu încântare șansa de a avea la dispoziție informațiile primite din partea serviciilor secrete. Era aproape ca un copil care a șterpelit cheia de la încăperea în care se adună darurile de Crăciun, în așteptarea evenimentului. Pentru alte persoane, a căror experiență a inclus și uzul acestor date, bucuria ar fi fost, probabil, mai temperată, cunoscându-se marele număr de variabile și fluiditatea acestui tip de informație care, în funcție de beneficiar, include anumite forme de captare a interesului sau bunăvoinței.

Vraja informației secrete asupra președintelui s-a amplificat odată cu criza ostaticilor, când datele culese s-au concentrat asupra unui singur aspect, dând sentimentului unui anumit control al situației.

În lumina acestor fapte, criza de nervi pe care se zice că a făcut-o Traian Băsescu când și-a văzut deconspirate de ''trădătorii'' din Alianță planurile de structurare a viitoarei ''comunități de informații'', apare de înțeles.

Strângerea tuturor resurselor informative într-un singur organism de control este considerată un atu esențial al exercitării puterii în stat și nu vreau să cred că președintele nostru are în vedere, prin acest demers, altceva decât atingerea obiectivelor fundamentale ale programului său: combaterea corupției, a infracționalității și criminalității organizate, a eventualelor forme de terorism care se pot manifesta inclusiv la noi.

Necesitatea unei coordonări și a unui pupitru unic de comandă a apărut mai demult și fostul consilier prezidențial Talpeș a început chiar demersurile pentru crearea acestui compartiment, renunțând însă datorită puternicei opoziții venită din partea Executivului și stilului prudent al fostului președinte care nu dorea să fie suspectat de tendințe cu iz totalitar.

Traian Băsescu nu are însă asemenea rezerve. El dorește întărirea rolului instituției pe care o reprezintă - implicit al său personal - neîncurcându-se prea mult în discursurile savante asupra separației puterilor în stat.

Opoziția pe care o întâmpină vine dintr-o temere justificată că având mai multă putere, o va exercita nu doar asupra temelor din programul său electoral, ci și în scopul controlului potențialilor săi adversari politici.

Într-un moment în care partidul său, PD, a lansat, practic candidatura sa pentru un nou mandat, suspiciunea că organizarea comunității din informații care are un scop preponderent politic, prinde contur mai clar. Iar bătălia pentru atingerea sa va fi cu atât mai dură cu cât opoziția, în chiar cadrul Alianței, față de proiect este majoritară, chiar dacă nu suficient de clar exprimată.


(526 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Octavian Andronic


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Comunitatea sau monopolul informațiilor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.68594098091125 seconds.