Duminică, 05 Iunie 2005 - 11:30 PM Aleg.RO: CJ Arad a restituit moștenitorilor baronului Neuman mobila revendicată

Publicat de: Florin TOMUȚA

AMOS News Consilierii județeni arădeni au hotărât retrocedarea către moștenitorii baronului Neuman a mobilierului existent în fosta Casă de Oaspeți a județului Arad. Decizia restituirii mobilierului vine după ce aleșii județeni au aprobat proiectul de hotărâre privind restituirea în natură a imobilului situat în municipiul Arad, pe strada Horia, numărul 6, care a aparținut baronului Francisc Neuman.

Astfel, clădirea evidențiată în Cartea Funciară ca proprietate publică a județului și aflată în administrarea Consiliului Județean a fost restituită în natură, inclusiv mobilierul original, lui Neuman Andrew Alfred de Vegvar și Mariei Louise de Vegvar, cetățeni străini cu domiciliul în SUA, în calitate de moștenitori legali ai foștilor proprietari.

În aceste condiții, moștenitorii baronului Neuman au intrat în posesia a mai multor corpuri de mobilă aflate până acum în patrimoniul privat al județului Arad. Pentru punerea în posesie a descendenților baronului a fost a fost făcută o evaluare și o expertiză a mobilierului existent în Casa Neuman. În cursul expertizării, bunurile au fost grupate în două categorii: cele care aparțin fazei originale (care au existat în perioada proprietarului inițial) și cele care au fost adăugate după anul 1960, după ce imobilul a fost trecut în proprietatea statului.

Piesele de mobilier care vor fi restituite moștenitorilor baronului Neuman provin din perioada interbelică, dar și din secolul XIX, și au fost lucrate în diverse ateliere locale sau europene. Printre obiectele de mobilă retrocedate se află o masă din lemn de stejar, sculptată manual în relief plat și altorelief a cărei valoare a fost evaluată la 200 milioane lei. De asemenea, moștenitorii vor mai primi și un bufet, lucrat în aceleași condiții, a cărui valoare este de 400 milioane de lei. La acestea se mai adaugă candelabre de diferite forme și mărimi a căror valoare depășește 50 de milioane lei, dar și alte obiecte precum măsuțe, vitrine, scaune, canapele și fotolii, care însumate depășesc 400 de milioane de lei.

Consilierii județeni arădeni au aprobat ca mobilierul contemporan, adus în imobil după 1960, să fie vândut prin licitație publică deschisă cu strigare.


(742 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Florin TOMUȚA


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

CJ Arad a restituit moștenitorilor baronului Neuman mobila revendicată | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.69709300994873 seconds.