Miercuri, 23 Noiembrie 2005 - 04:43 AM Aleg.RO: Boureanu vrea sondaj național

Publicat de: ---

azi Deputatul liberal Cristian Boureanu a propus, în cadrul ședinței BPC, realizarea până la sfârșitul anului în curs, unui sondaj de opinie la nivel național, la fel ca sondajul comandat de PNL și PD anul trecut, pentru stabilirea ponderii pe listele parlamentare. El și-a motivat propunerea invocând obligația PNL de a identifica în mod clar poziția în care se află în acest moment în opțiunile alegătorilor, precum și cauzele care conduc la declinul partidului.
Totodată, Boureanu a propus constituirea unei comisii formată din 5 membri ai Biroului Permanent Central (BPC), care să coordoneze realizarea sondajului de opinie, iar data-limită pentru prezentarea concluziilor să fie 1 februarie 2006.
Deputatul liberal a făcut această propunere având în vedere punctele de vedere exprimate în cadrul Conferinței Teritoriale a PNL București, precum și conținutul unei analize intitulată "PNL - un an de la alegeri", pe care a supus-o atenției BPC. În analiză se arată că, pentru prima dată din 1998, PNL scade constant în preferințele electoratului atât la capitolul intenții de vot, cât și în topul încrederii în liderii săi.
Potrivit deputatului liberal, această stare de fapt conduce la concluzia că PNL se află într-o "criză politico-imagologică fără precedent", raportat la istora recentă a partidului.
Cristian Boureanu invocă în sprijinul solicitării sale faptul că PNL a ajuns, în 10 luni, de la 28% în preferințele electoratului la doar 15%. "După doar 10 luni de guvernare, Alianța D.A. a pierdut aproximativ 10 puncte procentuale din capitalul de simpatie. PNL, principalul partid la guvernare, este unicul perdant în acest proces și a ajuns de la 28% din opțiunile electoratului la 15%, în același interval. Astfel, raportul dintre PNL și PD, de 2:1 în 2004 s-a inversat în favoarea PD și a ajuns, astăzi, de 1:2", se arată în analiza deputatului liberal. El consideră că, în aceste condiții, cel puțin jumătate dintre parlamentarii actuali ai PNL ar putea să nu mai obțină al doilea mandat în 2008.
Totodată, Boureanu apreciză că neînțelegerile din Alianță și lipsa de coordonare între PNL și PD reprezintă principalele cauze ale erodării Alianței. În opinia sa, PNL este "marele înfrânt al exacerbării conflictelor cu președintele Traian Băsescu".
Cristian Boureanu spune că respectarea promisiunilor din campania electorală trebuie să fie reperul fundamental în coordonarea acțiunilor politice ale PNL și PD si că PNL trebuie să-și lege numele de un proiect concret. Totodată, deputatul liberal arată că "unii lideri liberali au ajuns să tânjească după practicile nedemocratice ale PSD".
"Acum, când partidul se află în dificultate, unii lideri din PNL sunt tentați să abdice de la principiile democratice și încearcă doar să-și mențină poziția în Executiv, făcând apel tocmai la practicile pe care liberalii le-au condamnat timp de 15 ani".
El arată în continuare că fuziunea cu Partidul Conservator trebuie privită cu multă prudență în timp ce fuziunea cu PD nu trebuie exclusă din strategia de viitor.
Potrivit unor surse din cadrul PNL, BPC nu a luat nici o decizie privitor la solicitarea lui Cristian Boureanu.


(759 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Boureanu vrea sondaj național | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56107521057129 seconds.