Luni, 06 Aprilie 2015 - 05:35 AM Aleg.RO: Etichete noi pentru laptele proaspat si pentru carnea vanduta in magazine

Publicat de: ---

jurnalulnational

Mai multi deputati vor sa-i oblige prin lege pe fabricanti sa scrie mai explicit pe cutiile de lapte ca sa stim exact de consumam . Iar pentru carne, Bruxelles-ul a decis ca e nevoie ca pe etichete sa fie trecute tara si locul de productie.

Initiatorii legii, cinci deputati PSD, spun ca populatia este pacalita atunci cand citeste pe cutie "lapte de vaca" sau "lapte autentic". Pentru ca, in majoritatea cazurilor, laptele proaspat este amestecat cu lapte praf.

Pe noile etichete ar urma sa apara avertizarea: "contine lapte praf in proportie de 5%" sau "nu contine lapte praf". In caz contrar, producatorii risca amenzi de pana la 10 mii de lei.

Reprezentantii industriei laptelui considera inutila initiativa legislativa: laptele praf este folosit numai cu derogare de la Comisia Europeana, doar pe timpul iernii, in proportie de maximum 30%. In rest, procentul este sub 2% cand e nevoie de echilibrarea continutului de proteine. In schimb, producatorii agricoli vor etichete care sa incurajeze produsele autohtone.

Noi etichete apar si pe carne. Comisia Europeana cere ca pe acestea sa scrie tara si locul unde animalele au fost crescute si sacrificate. Regula nu se aplica insa produselor procesate.

In magazinele noastre, etichetele noi vor aparea pe masura ce se epuizeaza stocurile de carne etichetate dupa model vechi.

 


(246 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Etichete noi pentru laptele proaspat si pentru carnea vanduta in magazine | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.33151507377625 seconds.