PSD şi PNL nu doar că i-au minţit grosolan pe români, dar se pregătesc să dea o nouă lovitură devastatoare economiei

Ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul Ciolacu 2 vrea să ia bani, de-a valma, de la antreprenori, salariaţi, pensionari şi copii, doar pentru a
hrăni în continuare privilegiile şi sinecurile, va afecta grav veniturile a milioane de români şi, mai mult, reprezintă un atentat la stabilitatea economică a României. Cerem Guvernului PSD-PNL-UDMR să nu adopte ‘OUG-trenuleţ’ în forma comunicată de Ministerul Finanţelor şi să discute în mod real cu patronatele şi sindicatele înainte de a lua orice măsură care ar putea arunca în aer economia României.

În loc să stopeze risipa şi să reducă cheltuielile inutile ale statului, Guvernul Ciolacu 2 preferă, asemenea Guvernelor Ciucă şi Ciolacu 1, să
pună noi taxe şi să le mărească pe cele existente, chiar dacă asta înseamnă bulversarea mediului de afaceri, deja afectat de măsurile iresponsabile luate în ultimii 3 ani.

‘Coaliţia PSD-PNL nu a înţeles nimic din votul recent al românilor şi continuă în acelaşi stil mincinos şi amatoristic în care a guvernat până acum. I-au minţit pe pensionari, pe profesori, pe antreprenori, pe toţi, că veneau alegerile şi voiau voturi. Acum, taie cu barda, de la toţi, pentru că nu mai au bani. Este inacceptabil ca, după ce s-a angajat public că nu va creşte taxele şi impozitele, Ciolacu să-i pună acum pe antreprenori în faţa faptului împlinit că doar peste 2 zile vor avea de plătit mai mulţi bani către stat. Acest mod de a guverna nu are nicio legătură cu pro-europenismul pe care îl pretind partidele din coaliţia PSD-PNL-UDMR şi este de neconceput în orice ţară civilizată. Şi mai aveau şi tupeul să invoce, inclusiv în programul de guvernare cu care au venit în Parlament, stabilitatea şi predictibilitatea în relaţia cu mediul de afaceri!’, declară Cristian Ghinea, senator USR şi fost ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Scăderea acum a pragului de impozitare pentru microîntreprinderi reprezintă o altă dovadă a bătăii de joc în care noua coaliţie înţelege să guverneze România. În programul de guvernare votat de Parlament în urmă cu doar o săptămână, program în baza căruia a fost învestit Guvernul Ciolacu 2, scrie negru pe alb ‘menţinerea pragului fiscal de 500.000 de euro pentru microîntreprinderi şi simplificarea procedurilor birocratice’. În loc de asta, după ce s-a văzut iar la butoanele puterii, Ciolacu vrea ca, peste 2 zile, să scadă pragul la 250.000 de euro.

În schimb, coaliţia PSD-PNL-UDMR nu taie, prin ‘OUG-trenuleţ’, schemele de afaceri pe banii statului şi nici privilegiile acordate unora, deşi
acestea înseamnă o redistribuţie a banilor de la toţi (săraci) către câţiva (bogaţi). Şi nici nu comasează sau desfiinţează instituţii, din cele multe şi inutile, ci, culmea, mai înfiinţează un departament, numit în bătaie de joc ‘pentru eficienţă guvernamentală’.

‘Eficienţa guvernamentală nu are nevoie de un departament. Fie ai voinţa politică să tai cheltuielile, fie nu. Ce va face acest departament? În
cel mai bun caz un raport prin care va spune ce se ştie deja. În cel mai rău caz, va toca bani, mulţi ani de acum încolo, fără să facă nimic, precum majoritatea acestor departamente şi agenţii de stat cu nume pompoase. Problema statului român nu e că nu avea încă un departament în plus, ci că politicienii nu îşi doresc deloc reducerea cheltuielilor şi pun toată povara în spatele sectorului privat’, afirmă Claudiu Năsui, deputat USR şi fost ministru al Economiei.

Noile biruri puse pe seama antreprenorilor vor aduce doar firme închise, locuri de muncă pierdute şi noi scumpiri la toate produsele. În plus,
obligarea companiilor de stat să majoreze preţurile serviciilor cel puţin cu rata inflaţiei – simultan cu îngheţarea salariilor, pensiilor, ajutoarelor sociale – va face ca orice interacţiune cu statul să-l coste mai mult pe cetăţean – fie el simplu angajat, fie antreprenor.

USR a fost scos din discuţiile despre formarea noului guvern tocmai pentru că a cerut reformarea statului şi a administraţiei, nu măsuri împotriva mediului privat şi împotriva românilor.

‘Ciolacu continuă aceleaşi politici imorale, ilegale şi iresponsabile. Acum vedem şi de ce nu a vrut să ne arate acest proiect de OUG la negocieri. Este totuşi trist că face aceste acţiuni cu complicitatea PNL. Ciolacu va rămâne în istorie ca un criminal economic. A distrus finanţele ţării în timp ce clientela de partid s-a umflat. Iar nota de plată este dată mediului privat, sufocat şi gâtuit de noi taxe, după ce s-au jurat şi PSD şi PNL că nu va creşte nicio taxă în 2025. Ca să nu mai spun că nu este nici legal, nici constituţional să crească taxele peste noapte. Codul fiscal prevede un interval de minimum 6 luni înainte de intrarea în vigoare a oricărei modificări. Dar, Guvernul Ciolacu 2 şi-a dat derogare de la această prevedere, fix prin OUG-ul austerităţii. O acţiune vădit neconstituţională. Nu poţi să ignori o lege-cadru când nu îţi convine. Nu aşa funcţionează un stat de drept’,precizează Cătălin Drulă, deputat USR şi fost ministru al Transporturilor.

De precizat că PNRR nu prevede ianuarie 2025 ca termen de intrare în vigoare pentru măsurile fiscale. Pentru eliminarea facilităţilor fiscale
din construcţii termenul limită din PNRR este anul 2028, iar pentru eliminarea facilităţilor din IT, agricultură şi industrie alimentară nu este stabilit niciun termen. Similar, PNRR nu cere creşterea impozitului pe dividende.

De fapt, PSD şi PNL doar dau vina pe PNRR când e vorba de creşterea taxelor, în vreme ce au ignorat aproape în totalitate reformele pe care
acelaşi PNRR le cerea. Dovadă că Guvernul PSD-PNL încheie anul 2024 cu ZERO euro încasaţi din PNRR şi fără să fi reuşit să depună o cerere de plată!