Cutremur in PSD [1]

Iliescu-Nastase contra Geoana
O aripa consistenta din PSD, in care se regasesc Ion Iliescu si Adrian Nastase, pregateste debarcarea actualului presedinte Mircea Geoana, demersul urmand sa se materializeze la lucrarile unui Congres extraordinar, gandit sa aiba loc in martie anul viitor.


Declansarea procedurii se va face la lucrarile Consiliul National, programat in luna decembrie, sustin surse din partid. Ideea Congresului extraordinar a rascolit PSD in ultimele saptamani, dar, ulterior, a parut ca intentiile declarate de a convoca acest for de conducere au disparut. Sursele noastre sustin ca toate gruparile din PSD au motive sa isi doreasca un Congres extraordinar, chiar daca acestea sunt foarte diferite. Liderul Mircea Geoana tinteste catre un mandat de patru, si nu de doi ani, ceea ce nu se poate realiza decat prin modificarea Statutului, de catre delegatii la Congres. Ion Iliescu si Adrian Nastase vor sa scape de Geoana din fruntea partidului, ceea ce numai un Congres poate decide. De altfel, aceleasi surse sustin ca intrevederea Nastase - Iliescu, ce a avut loc in urma cu cateva zile, s-a soldat cu o intelegere - de a-l da jos pe Geoana din fotoliul de lider al PSD si cu un pact de neagresiune reciproca. Faptul ca Iliescu nu il poate suporta si nici ierta pe Mircea Geoana este, de-acum de notorietate, fostul sef de stat nu s-a sfiit sa aprecieze ca actualul presedinte al PSD este ba un prostanac, ba un handicapat politic. "Trebuie sa intelegem ca, inainte de a pune etichete asupra partidului si a liderilor sai, exista o obligatie de recunoastere a faptului ca, de la Congres, PSD este vazut de cetateni ca un partid care se reformeaza, se transforma, un partid care rupe in mod dramatic cu trecutul sau comunist sau criptocomunist si este un lucru pe care il vom continua cu multa energie in perioada urmatoare", l-a avertizat Geoana pe Iliescu saptamana trecuta, adaugand ca Statutul PSD este "Biblie" pentru toti membrii partidului, inclusiv pentru fondatorul formatiunii.


"Uitucul" Geoana si neobositul IliescuCert este ca insusi presedintele PSD a avut o pozitie oscilanta in privinta Congresului extraordinar, ceea ce ar putea insemna ca Geoana si-a schimbat intre timp strategia. Pe 12 octombrie, el nu excludea varianta convocarii unui Congres extraordinar al formatiunii, in conditii politice exceptionale. "Statutul PSD prevede posibilitatea convocarii unui Congres extraordinar in situatii deosebite. De aceea, nu exclud posibilitatea convocarii unui Congres inainte de termen, in conditiile in care evolutia politica a Romaniei - alegeri anticipate, o situatie politica neprevazuta - ar putea s-o impuna", explica atunci Geoana. Ulterior, liderul PSD declara stupefiat: "Cand a aparut aceasta tema - care nu a aparut la nimeni, din ce stiu eu, din conducerea partidului - au fost intrebari din partea presei, adresate unor lideri ai partidului, s-a comentat si, brusc, cei frustrati de la Congres au simtit ca este rost de schimbare a regulii de la Congres". Oricum, Ion Iliescu reprezinta o amenintare pentru Geoana, mai ales in conditiile in care a spus ca, daca va pleca din partid, va lua jumatate din PSD cu el. Un alt factor ce nu trebuie neglijat in ecuatia Congresului extraordinar este pozitia grupului de la Cluj, in fruntea carora se afla Ioan Rus si care a avut, pana acum, interventii punctuale. Si el s-a declarat dezamagit de prestatia lui Geoana.

Congresul extraordinar al PSD poate fi convocat, conform Statutului, la cererea a 15 organizatii judetene ale partidului. Iar neobositul Ion Iliescu, in periplul sau prin tara, poate mobiliza aceste forte.
Publicat de : Anca HRIBAN
Data publicării: 24 Oct 2005 - 08:42
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=9225&titlu=Cutremur_in_PSD