Deputatii pot fi retinuti si perchezitionati [1]

Situatia este valabila doar in cazul in care alesii sunt prinsi in flagrant

Deputatii pot fi retinuti si perchezitionati in cazul in care comit o infractiune si sunt prinsi in flagrant, se arata in noul Regulament al Camerei Deputatilor, votat ieri pe articole. Prevederea reprezinta o derogare de la textul actualei Constitutii, care, in articolul referitor la imunitatea parlamentara, prevede ca „deputatii si senatorii pot fi urmariti si trimisi in judecata penala pentru fapte ce nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor”.
Situatia referitoare la arestarea si perchezitionarea unor deputati in caz de infractiune flagranta, asa cum a fost ea adoptata de Camera, va fi adusa de indata la cunostinta Ministerului Justitiei, care, la randul sau, il va informa pe presedintele Camerei asupra retinerii si perchezitiei. In cazul in care Camera constata ca nu exista temei pentru retinere, va dispune imediat revocarea acestei masuri, mai arata noul regulament votat ieri de deputati.

Incompatibilitate

Tot ieri, alesii au inclus in capitolul referitor la statutul deputatului din Regulamentul Camerei prevederea conform careia calitatea de deputat este incompatibila cu exercitarea oricarei functii publice de autoritate, cu exceptia celei de membru al guvernului, precum si cu alte functii stabilite prin lege. Deputatii membri ai guvernului nu pot detine functii in Biroul Permanent si in birourile comisiilor, nu pot fi membri in delegatiile parlamentare si nu pot conduce grupurile parlamentare. Tot ieri, deputatii au hotarat ca, in cazul unor abateri grave repetate sau a unor abateri deosebit de grave, Camera poate hotari, la propunerea Biroului Permanent, excluderea temporara a deputatului respectiv de la lucrari. Noul regulament nu stipuleaza durata excluderii, dar lasa aceasta decizie la latitudinea plenului. Alte sanctiuni prevazute in noul regulament sunt avertismentul, chemarea la ordine, retragerea cuvantului si eliminarea din sala de sedinta.
Publicat de : Silviu Sergiu
Data publicării: 20 Oct 2005 - 22:00
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=9173&titlu=Deputatii_pot_fi_retinuti_si_perchezitionati