Financial Times: Umanistii cu "trecut patat" [1]

"Incercarea de inceput curat a Romaniei, marcata de un trecut patat" titreaza editia de ieri a cotidianului britanic Financial Times un articol in care sunt subliniate umbrele din trecutul liderului PUR, Dan Voiculescu.

Financial Times aminteste scena in care Dan Voiculescu a prezentat atestatul CNSAS conform caruia nu a facut politie politica in perioada comunista. Insa in acelasi timp cotidianul britanic remarca faptul ca "unul dintre cei mai bogati oameni din Romania, conducatorul unui imperiu media, Voiculescu a condus in anii '80 o companie de import export libaneza cu sediul in Cipru". Cotidianul britanic il citeaza pe istoricul Mihai Pelin care afirma: "comertul exterior din acea perioada era controlat in exclusivitate de Securitate iar Dan Voiculescu a avut parte dintotdeauna de acuzatiile ca a colaborat cu aceasta institutie". Financial Times il citeaza si pe Dan Voiculescu care afirma ca "aceste povesti sunt inventate de presa, nimeni nu a reusit sa scoata la iveala vreo dovada".

Financial Times apreciaza ca "pentru multi romani Voiculescu reprezinta tot ceea ce a mers gresit in Romania in cei 15 ani de la caderea lui Ceausescu". De asemenea cotidianul britanic arata ca "Voiculescu este compromis de trecutul sau comunist si este bogat datorita afacerilor bazate pe legaturi politice". "Succesul sau modest in politica se bazeaza in mod exclusiv pe puterea postului de televiziune Antena 1, in vreme ce partidul sau se ocupa de protejarea intereselor sale financiare".

Cotidianul britanic citat mai apreciaza ca "Partidul Umanist se gaseste in prezent intr-o coalitie care a promis sa eradicheze coruptia. Insa exista printre tinerii alegatori o perceptie foarte puternica, conform careia noul guvern a facut compromisuri periculoase. Stabilitatea coalitiei a fost pusa la indoiala saptamana trecuta atunci cand presedintele Traian Basescu a numit pactul cu umanistii o solutie imorala". Conform analistilor politici consultati de Financial Times, acest guvern nu are sanse de supravietuire mai mari de 12 luni.

"Cel mai ingrijorator este Partidul Umanist", apreciaza Financial Times. "Voiculescu a numit noul ministru al Economiei. Tom Gallagher, profesor la Universitatea Bradford, crede ca Voiculescu va incerca sa torpileze eventualele reforme", se arata in cotidianul citat. Tom Gallagher afirma ca "Voiculescu este o potentiala problema majora in cazul in care guvernul va incerca sa introduca o legislatie care sa combata intreprinderile care au profitat din privatizari dubioase". Financial Times apreciaza ca "atuul premierului Tariceanu ar putea fi faptul ca Partidul Umanist nu va putea atinge singur pragul electoral de 5% in cazul unor alegeri anticipate. Asta l-ar putea convinge pe Voiculescu sa nu submineze noua guvernare, desi pentru cei mai multi analisti asta nu constituie decat o amanare a unei confruntari inevitabile".


George DAMIAN
Publicat de : e.fogarasi
Data publicării: 11 Ian 2005 - 09:28
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=91&titlu=Financial_Times__Umanistii_cu___trecut_patat__