Pana sa se lepede de Iliescu, PSD il pune la colt [1]

Ion Iliescu risca sa fie sanctionat de partidul pe care l-a fondat in cazul in care continua sa agite filialele cu ideea Congresului extraordinar sau cu transformarea polului social-democrat in partid.

Liderii PSD au decis ieri sa nu se mai teama de Ion Iliescu pentru ca si in cazul in care ar dori sa se rupa si sa-si faca un alt partid nu va fi urmat de prea multi din PSD. Conform unor surse din partid, pana si apropiatul lui Iliescu, Ioan Mircea Pascu, a declarat intr-un cerc restrans ca nu il va urma pe fostul presedinte in cazul in care pleaca din partid.

Liderii PSD sunt total nemultumiti de faptul ca Iliescu agita apele prin teritoriu asa ca sunt decisi sa il sanctioneze in rand cu ceilalti agitatori din partid daca nu se potoleste. In conferinta de presa care a urmat dupa BPN, Mircea Geoana i-a atras atentia lui Ion Iliescu asupra faptului ca „rezerva de a reactiona“ fata de declaratiile critice ale acestuia la adresa noii conduceri a PSD „se apropie de sfarsit“. Potrivit presedintelui PSD, conducerea formatiunii a analizat ieri la propunerea lui tema Congresului, „des invocata de unii colegi inca in partid“. Acest Congres „nu e oportun“, a precizat Geoana, iar cei care intretin ideea organizarii lui „vor avea de suferit sanctiuni din partea partidului“.

Potrivit lui Geoana, decizia e clara: „intoleranta maxima fata de cei care nesocotesc linia partidului“ prin luarea unor „masuri ferme pentru respectarea acestui deziderat“. Geoana spune ca a interpretat declaratiile de pana acum ale lui Ion Iliescu drept „o amaraciune subiectiva in urma infrangerii majore de la Congres“. Acum insa si Iliescu are „obligatia de a respecta conduita partidului“. „Inainte de a pune etichete, exista obligatia de a vedea ca partidul e vazut ca unul care o rupe in mod dramatic cu trecutul sau comunist sau cripto-comunist“, a facut Geoana aluzie la trecutul lui Iliescu. Semnalul dat e valabil si pentru „seniorii partidului“, a atras atentia Geoana. El a mai spus ca nimeni nu are apanajul criticii sau al intelepciunii in PSD si ca va discuta cu Iliescu mai degraba „spate catre spate“ decat fata catre fata. Mai mult, Geoana a numit zvonul Congresului drept „un scenariu de intoxicare“ fata de care „cei frustrati de la Congres care au gasit motiv sa vrea sa schimbe regulile“. „Unii s-au imbujorat ca niste fete mari cand au auzit ca pot candida“, si-a continuat ironiile Geoana. El a vorbit de „circumstante agravante“ in cazul lui Antonie Iorgovan care „a pierdut o buna ocazie de a tacea“ si pe care l-a invitat „sa-si poarte portavocea singur“.

Miron Mitrea a atras si el atentia celor care contesta rezultatele Congresului „ca ar face bine se potoleasca“. El i-a nominalizat in acest sens pe Dan Ioan Popescu si pe Antonie Iorgovan.

Ioan Rus a negat ieri ca ar fi vorbit de excluderea lui Iliescu din partid, dar i-a atras atentia acestuia ca ar fi de folos partidului cu alte pozitii decat cele pe care le are acum.

Cumintenia pamantului

Ion Iliescu si Antonie Iorgovan par decisi sa nu-l mai conteste pentru moment pe Mircea Geoana. Iliescu a explicat rastit ca promovarea polului social nu inseamna

ca isi va face propriul partid si ca nu il mai intereseaza nici o functie de partid. Alergat de televiziuni pe holurile

Senatului, vizibil iritat, fostul presedinte s-a repezit agresiv la ziaristi: „Ce mai vreti? Lasati-ma in pace! Sunteti

groaznici“, a strigat Iliescu. Iorgovan a declarat ca nu are nimic sa-si reproseze si ca altii ar fi cei care ar baga vrajba intre Geoana si alti lideri PSD. (E.O.)
Publicat de : Clement Sava
Data publicării: 17 Oct 2005 - 22:00
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=9061&titlu=Pana_sa_se_lepede_de_Iliescu__PSD_il_pune_la_colt