Ministrul de Interne, Vasile Blaga, va participa la reuniunea Consiliului J.A.I. [1]

<IMG hspace=5 src="http://www.informatia.ro/images/articles/images/FiguraZilei/BlagaVasile60x.jpg" align=left vspace=5>Ministrul Administrației și Internelor, Vasile Blaga, va participa mâine, 12 octombrie a.c., la Luxemburg, la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene.

Unul dintre cele mai importante subiecte aflate pe ordinea de zi este discutarea Proiectului de Decizie-cadru privind reținerea datelor provenite din comunicații electronice, în scopul prevenirii, anchetării, descoperirii și cercetării penale a infracțiunilor, inclusiv a celor de terorism. Reținerea acestor date s-a dovedit până acum crucială în descoperirea rețelelor teroriste și soluționarea unor cazuri de infracționalitate majoră.

Aceste informații sunt generate în mod automat cu ocazia utilizării telefonului sau internetului și, potrivit specialiștilor, pot fi la fel de utile în investigarea actelor criminale ca și ADN-ul sau amprentele descoperite la locul faptei.

Statele Uniunii Europene încearcă să stabilească un model unic în privința reținerii datelor provenite din comunicații, care să prevadă o bază legală pentru reținerea acestora, în scopul derulării de investigații, identificare și urmărire penală a autorilor actelor ciminale și de terorism.

Pe ordinea de zi a reuniunii de mâine se mai află : propuneri de concluzii ale Consiliului privind programele de protecție regională, concluziile Consiliului privind activitățile de poliție bazate pe informații, precum și decizia-cadru privind stabilirea Mandatului European de Obținere a Probelor.

Miniștrii de Justiție și Afaceri Interne ai statelor Uniunii Europene și ai statelor în curs de aderare se întâlnesc, la fiecare două luni, în cadrul Consiliului de Justiție și Afaceri Interne, pentru a discuta politicile Uniunii în domenii precum: cooperarea polițienească, cooperarea judiciară în materie civilă și penală, azil, imigrație și control al frontierelor.
Publicat de : ---
Data publicării: 11 Oct 2005 - 15:50
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=8868&titlu=Ministrul_de_Interne__Vasile_Blaga__va_participa_la_reuniunea_Consiliului_J_A_I_