Tăriceanu: Ar fi păcat ca UE să ne dea bani, să-i vedem și să nu-i putem accesa [1]

<IMG hspace=5 src="http://www.informatia.ro/images/articles/images/FiguraZilei/TariceanuCalin2_60x.jpg" align=left vspace=5>"La numai 15 luni distanță de data aderării, România trebuie să-și concentreze eforturile pentru întărirea capacității structurilor administrației publice locale și centrale pentru a putea accesa fondurile comunitare", a afirmat astăzi, Primul-Ministru Călin Popescu-Tăriceanu, la reuniunea de la Brașov privind reforma administrației publice locale.

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a pledat pentru necesitatea atragerii de fonduri comunitare de către autoritățile publice locale și pentru anticiparea unor proiecte majore: "ar fi păcat ca Uniunea Europeană să ne dea acești bani, să-i vedem și să nu-i putem accesa", a spus premierul.

Primul-ministru a precizat că legea administrației publice reprezintă un angajament politic în favoarea descentralizării în sens european, cu respectarea standardelor europene general cunoscute. "Exigența noastră este de transparență, de legalitate și simț de răspundere pentru banul public din partea oricărei unității de administrație publică locală. Sunt convins că având o administrație locală profesionistă și competentă putem să intrăm în UE" a afirmat Primul-Ministru.

Premierul a dat asigurări prin modificările propuse la legea administrației publice cadrul de funcționare a administrației locale la nivelul întregii țări va fi clar și omogen și vor fi eliminate deficiențele date de insuficienta coerență dintre diferitele acte normative care reglementează domeniul în prezent.

Primul-Ministru a menționat că în viitoarea lege a administrației publice vor fi incluse prevederi care să ofere soluții pentru insuficienta capacitate administrativă, în principal a unităților administrativ teritoriale mici, situație ce privează un număr important de cetățeni români să aibă acces la o serie de servicii publice esențiale.

Șeful Executivului a încurajat asocierea mai multor autorități locale pentru a derula proiecte de o mai mare anvergură, prin care să fie posibilă furnizarea de servicii publice de calitate pentru care fiecare în parte nu ar avea resurse.

Premierul a precizat că în viitoarea lege a administrației publice vor fi incluse reglementări legate de reformarea instituției prefectului, vizând limitarea intervenției prefectului în activitatea autorităților locale.

De asemenea, Primul-Ministru Călin Popescu-Tăriceanu s-a declarat împotriva practicilor prin care investitorii sunt condiționați de autoritățile locale și i-a avertizat pe reprezentanții administrației locale să nu-i trateze pe investitori în funcție de clientela politică: "la nivel local se practică sistemul noi centrăm, noi dăm cu capul. Investitorii vor să se așeze în așa numitele zone industriale sau parcuri industriale și sunt condiționați ca anumite lucrări să fie făcute de firmele asociate cu Consiliul Județean, firme asociate de multe ori pe considerente de clientelă politică", a declarat Primul-Ministru. Premierul menționat că a aflat de aceste practici de la investitori, la o întâlnire pe care a avut-o în cursul vizitei în Franța.

Șeful Executivului a insistat ca reprezentanții administrației locale să creeze condiții investitorilor străini și a precizat că singurii care vor pierde prin continuarea acestei atitudini față de investitorii străini vor fi aleșii locali și comunitățile care i-au ales.

Primul-Ministru a spus că investitorii doresc să-și creeze propriile spații și de aceea consideră că ideea de a face parcuri industriale pe locul vechilor întreprinderi nu este cea mai potrivită.

În cadrul reuniunii organizate de Ministerul Administrației și Internelor la Brașov au fost dezbătute subiecte legate de pachetul de proiecte de legi privind reforma în administrația publică locală, proiecte de acte normative care vor fi supuse dezbaterii publice înainte de a fi transmise Parlamentului.

De asemenea, au fost discutate propunerile Ministerului Administrației și Internelor privind modificarea Legii-cadru a descentralizării, a legii privind administrația publică locală, a legii privind finanțele publice locale, instituția prefectului, precum și statutul funcționarilor publici.


Publicat de : ---
Data publicării: 09 Oct 2005 - 10:30
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=8786&titlu=Tariceanu__Ar_fi_pacat_ca_UE_sa_ne_dea_bani__sa_i_vedem_si_sa_nu_i_putem_accesa