Valeriu Stoica impinge PNL si PD catre fuziune [1]

Fostul presedinte liberal Valeriu Stoica, retras de mai bine de doi ani din fruntea PNL, isi pregateste terenul pentru a reveni in politica.

Pe fondul curentului de opinie al fuziunii PNL-PD, Stoica a reaparut ieri, intr-o conferinta de presa, pentru a relansa proiectul sau de unificare a PNL cu PD sub o alta identitate. El a pus in circulatie un proiect de platforma “liberal-populara”, care sa se stea la baza noului partid. Stoica si-a oferit ragazul ca, in cele trei saptamini cit au mai ramas pina la Congresul PNL din 4-6 februarie, sa se hotarasca daca va candida la presedintia partidului. El va recurge la aceasta solutie pentru a-si duce la bun sfirsit proiectul de unificare a Aliantei.
Valeriu Stoica a scos din sertar vechiul sau proiect de unificare a PNL cu PD, in urma careia sa rezulte un partid complet nou, de centru-dreapta si de sorginte populara, care sa se afilieze Partidului Popular European. Ideea a fost lansata de Stoica inca din iulie anul trecut, insa nu a fost imbratisata de liderii de atunci ai PNL si PD, Theodor Stolojan si Traian Basescu, care o considerau inoportuna in apropierea alegerilor generale.

Trei solutii

De data asta insa, la mai bine de jumatate de an, Stoica are ambitia sa-si promoveze viziunea la Congresul din februarie al PNL. In cele trei saptamini pina la Congres, Stoica are in vedere trei solutii pentru concretizarea initiativei “platforma politica liberal-populara”, inclusiv cea a revenirii sale la conducerea liberalilor. “In functie de evolutia evenimentelor, am in vedere trei solutii. Fie voi gasi o echipa de sustinere a acestei platforme, care sa sustina un candidat la functia de presedinte al PNL, fie o sa ma implic eu insumi in echipa, fara a candida neaparat la functia de presedinte. A treia solutie este de a candida la functia de presedinte al PNL”, a anuntat Stoica. El a evitat insa sa ofere amanunte despre persoanele agreate pentru a-i sustine ideile, afirmind ca nu-l intereseaza numele, ci sistemul politic pe care-l propune. In privinta “evenimentelor” care-l vor determina sa ia hotarirea de a candida la sefia PNL, Stoica a fost la fel de evaziv, spunind ca nu-i este teama sa intre in competitie pentru a-si atinge scopul. “Cel tirziu in ziua Congresului voi decide daca candidez sau nu”, a spus lapidar Stoica.

PNTCD, prezent in constructia lui Stoica

Fostul lider liberal si-a invaluit in mister proiectul de transformare a Aliantei, presarindu-l cu multe aforisme, dar si cu atacuri la adresa “scepticilor”. Stoica a insistat permanent, pe parcursul expunerii de ieri, asupra necesitatii infiintarii unui partid de centru-dreapta, care in viziunea sa “este calea de echilibrare a sistemului politic romanesc prin crearea unei contraponderi la fortele de stinga”. “In ipoteza aderarii la curentul popular al partidului rezultat din unificarea PNL-PD, s-ar crea avantajul cistigarii suportului celei mai puternice familii politice europene care domina Parlamentul European”, a citat Valeriu Stoica din proiectul sau de contopire a PNL-PD, facind referire la Partidul Popular European (n.r. - al carui membru este in prezent PNTCD). El a apreciat ca inclusiv partidul lui Gheorghe Ciuhandu, PNTCD, ar trebui integrat in viitorul partid “liberal-popular”. Stoica a atins si o problema sensibila din interiorul PNL, promovata de unii membri liberali care ar dori sa-si pastreze identitatea in noul partid, si, in consecinta, sa se impuna in fata PD. Potrivit fostului presedinte al PNL, tocmai aceasta noua doctrina de centru-dreapta ar elimina animozitatile dintre cele doua partide. El a apreciat ca noul partid va trebui sa aiba nu numai o alta doctrina, ci si un alt nume. “Eficienta guvernarii depinde de unirea PNL si PD intr-un puternic partid de centru-dreapta. Cu atit mai mult daca vor avea loc alegeri anticipate aceasta fuziune este necesara”, considera Valeriu Stoica.

“Enigma” Patriciu

Voalat, fostul lider liberal a atins si subiectul functiilor in viitorul partid care ar lua fiinta, apreciind ca “trebuie sa se evite cumulul de functii la nivelul partidului si la nivel guvernamental”. La revenirea sa pe scena politica, Stoica nu s-a ferit sa-si atace principalul adversar din PNL, Dinu Patriciu, nume de care este legata plecarea sa de la conducerea partidului in 2002. “Pentru mine, Dinu Patriciu este o enigma. Nu i-am inteles conditiile politice. Nu am inteles, de exemplu, de ce a militat pentru alianta PNL-PSD, dupa primul tur al alegerilor, in conditiile in care se vede acum ca aceasta este impotriva intereselor sale. Daca anticipezi prost, poate fi contra intereselor tale”, a adaugat Stoica. Referitor la viziunea lui Patriciu privind unificarea PNL-PD, care pledeaza pentru fuziunea prin absorbtie, Stoica a mai spus: “Daca aroganta va sta la baza discutiilor privind fuziunea, esecul este garantat. Acest lucru ar insemna lipsa de abilitate si dovada de neintelegere a negocierilor”. El a mai spus ca a discutat cu Theodor Stolojan si cu Calin Popescu-Tariceanu despre ideile sale privind fuziunea PNL-PD. “Ma bucur ca liderii PNL si PD agreeaza subiectul fuziunii. Nu ma tem ca ideile mele stirnesc adversitate”, a incheiat Valeriu Stoica.

PD se gindeste pina la primavara

Decizia in privinta fuziunii dintre PNL si PD se va lua cel mai devreme in primavara, dupa discutii intre cele doua partide, a declarat ieri presedintele interimar al PD, Emil Boc. “Nu excludem discutiile si cu alte formatiuni politice, dar deocamdata nu va pot spune care”, a adaugat Boc. Intrebat daca este posibil ca, dupa fuziune, noua formatiune sa adopte doctrina populara si sa adere la Partidul Popular European, Boc a replicat doar ca este una dintre ipotezele de lucru. (R.C.)

PNL tine la doctrina de centru-dreapta

“PNL are o identitate foarte bine definita pe plan european si nu este nevoie ca doctrina sa, de centru-dreapta, sa fie abandonata prin fuziunea cu PD”, a declarat purtatorul de cuvint al PNL, Eugen Nicolaescu, in replica la proiectiile fostului presedinte liberal Valeriu Stoica.
Acesta a amintit ca, in prezent, ideea fuziunii are o importanta sustinere la nivelul membrilor celor doua partide, iar decizia in acest sens este din ce in ce mai clara, fapt exprimat de presedintele interimar al PNL, premierul Calin Popescu-Tariceanu. El a anuntat deja ca la Congresul PNL va prezenta o motiune vizind tocmai fuziunea PNL-PD. “Curentele majoritare in favoarea fuziunii intre cele doua partide ne indreptatesc sa credem ca la Congresele celor doua partide se va da suportul statutar, urmind sa se gaseasca si modalitatile tehnice”, a mai spus Nicolaescu.
Liberalii considera ca partidul are o identitate foarte bine definita, fiind membru in Internationala Liberala si in Partidul Liberal European. Referitor la posibilitatea ca Valeriu Stoica sa candideze din nou la sefia PNL, purtatorul de cuvint al partidului a spus: “PNL este un partid deschis concurentei. Nu exista bariere pentru cine vrea sa candideze.
Democratia functioneaza probabil mai bine decit oriunde si cistiga cel care convinge cei mai multi delegati sa-i dea votul”.
Alina Mihai
Publicat de : e.fogarasi
Data publicării: 11 Ian 2005 - 09:11
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=86&titlu=Valeriu_Stoica_impinge_PNL_si_PD_catre_fuziune