Alianta negociaza cu exclusii din PRM [1]

Grupul de avarie din Parlament
Conducerea PRM a decis ieri sa-i excluda din rindurile sale pe cei cinci deputati care au intrat in parlament sub sigla partidului, la recomandarea BNS.


Odata iesiti de sub pulpana PRM, parlamentarii sindicalisti intentioneaza sa ingroase rindurile unui grup parlamentar independent ce se contureaza a fi alcatuit din alesi PRM si PSD nemultumiti. Grupurile independentilor isi negociaza in aceste zile sprijinul parlamentar cu PNL-PD. Alianta incearca astfel sa gaseasca o solutie in caz de avarie in parlament, PNL-PD riscind sa ramina cu legile nevotate daca PUR, cel mai inconsecvent partener de guvernare, da semne de suparare.

“Vom respecta decizia partidului. Eu insa voi continua colaborarea de la Cluj cu seful filialei PRM, Gheorghe Funar”, a comentat deputatul Mircia Giurgiu decizia Biroului Permanent. El a mentionat ca, in acest moment, conducerea BNS poarta negocieri cu Alianta pentru a stabili termenii protocolului de colaborare parafat in urma cu o saptamina. Sindicalistii asteapta ca, in schimbul sprijinului parlamentar, sa primeasca din partea aliatilor posturi in administratia publica centrala si locala - functii de subprefecti, presedinti de agentii guvernamentale si directori in directii judetene. In sedinta Biroului Permanent de ieri, vicepresedintele PRM Corneliu Ciontu a mai propus, de asemenea, denuntarea protocolului semnat inaintea alegerilor parlamentare de Vadim Tudor cu Dumitru Costin, liderul BNS. Propunerea a fost acceptata de conducerea PRM, protocolul fiind rupt din cauza “gravei incalcari de catre BNS si BND a prevederilor privind colaborarea parlamentara”. Deputatul Giurgiu a precizat ca in acest moment exista, numeric, posibilitatea ca ambele grupuri de independenti de la Camera si Senat sa fiinteze. “Sint 10 deputati, inclusiv noi, cei cinci sindicalisti exclusi de PRM, si sapte senatori”, a mentionat Giurgiu. Surse din cadrul Aliantei sustin ca numarul independentilor care vor sustine proiectele premierului Tariceanu in parlament este de 25, urmind ca grupul sa fie infiintat in urmatoarele doua saptamini, iar intelegerea dintre cele doua parti sa fie parafata printr-un protocol guvernamental.

Lupoi, atacat de fostul sau sef

Cert este ca din grupul independent din Senat va face parte senatorul Mihai Lupoi, care a demisionat in urma cu doua zile din PRM. Demisia acestuia vine ca urmare a unor conflicte repetate cu liderul Vadim Tudor, care le-a cerut, acum saptamini, parlamentarilor partidului sa-i sustina pentru presedintia Camerei si a Senatului pe Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu. Lupoi a protestat, stirnind furia lui Vadim, dar s-a supus, in cele din urma, directivei. El a demisionat din PRM duminica seara, sustinind ca a fost acuzat de Corneliu Vadim Tudor ca doreste sa destabilizeze partidul. Potrivit lui Lupoi, reactia liderului PRM ar fi fost determinata si de faptul ca el ar fi cerut “sa fie respectat angajamentul luat la ultima Plenara, exprimat prin cererea de aderare la Partidul Popular European”. Lupoi a precizat ca a fost intr-o grava eroare atunci cind a crezut ca se afla intr-un “partid democratic, cu o conducere onesta”. Vadim Tudor n-a intirziat sa-l atace in stilul caracteristic pe demisionar, atitudine pe care o adopta de fiecare data cind vreun nemultumit paraseste barca PRM. El a declarat ca i-a cerut, inca de la inceputul acestui an, senatorului Mihai Lupoi sa demisioneze din partid deoarece ar fi “fraudat Parlamentul Romaniei, in patru ani, cu 1,5 miliarde lei”. Potrivit liderului PRM, Lupoi ar fi incasat ilegal, in fiecare luna, 15 milioane de lei pentru diurna si deplasare la biroul sau senatorial din Craiova”, acesta deplasindu-se “de numai patru ori in judetul Dolj in cei patru ani de mandat”. In replica, Lupoi a spus: “Alegatiile lui sint egale cu zero”.
Adriana Istodor
Publicat de : e.fogarasi
Data publicării: 11 Ian 2005 - 09:09
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=84&titlu=Alianta_negociaza_cu_exclusii_din_PRM