Pesedistii au chefuit in templul liberalilor. Si nici n-au platit [1]

Setea de cultura i-a adus de multe ori pe pesedistii argeseni la Centrul Cultural Bratianu, de la Vila Florica, linga Pitesti. Setea si-au potolit-o si cu bauturi fine, la chefuri cu lautari, uitind apoi sa mai plateasca.

Vila Florica, templul liberali-lor, a incaput pe mina pesedistilor argeseni, care au transformat-o in circiuma de lux. Centrul Cultural Bratianu (CCB) isi mai cirpeste bugetul asigurind, la comanda, servicii de alimentatie si cazare. Mai ales aceasta facilitate a fost speculata de fruntasii locali ai PSD. Veneau cite zece-douazeci o data, mincau si beau de zeci de milioane de lei si ple-cau lasind vorba ca va veni un spon-sor sa plateasca din urma. Uneori sponsorii au venit, alteori nu. Asa se face ca la controlul din iulie, anul acesta, s-au gasit facturi neachitate in valoare de 281 de milioane de lei.

Apucaturi de activist

Cea mai veche factura neachitata, in valoare de 13,1 milioane de lei, dateaza din 28 februarie 2002. Atunci, prefectul Constantin Tamaga si presedintele Consiliului Jude-tean (CJ), Ion Mihailescu, au solicitat, telefonic, sa li se pregateasca o masa pentru 24 de persoane. Vila Florica fiind un centru Cultural, si nu un restaurant, mesele se organizeaza la comanda trimisa prin fax. Apoi, in baza acelei comenzi, se eliberau si facturile, care erau platite in termen legal. Asa au procedat Presedintia, Senatul si diferite ministere. Numai capii PSD din Arges sareau peste procedura asta: un simplu telefon era de ajuns.

Fosta directoare a centrului cultural, Lenuta Stanciu, isi aminteste ca Tamaga si Mihailescu i-au spus ca de plata se vor ocupa Florian Goran, pe atunci seful Finantelor Publice din Arges, si Aurel Stoian, seful Garzii Financiare. Cum acestia n-au comandat nimic, nici n-au platit pina in ziua de azi, dupa trei ani si jumatate. Inca mai cauta un sponsor.

Victor Ponta, titular de factura

O alta factura, de 6,7 milioane de lei, din septembrie 2003, este pe numele deputatului Victor Ponta. “Un anume domn Tanasescu, de la tineretul pesedist, m-a sunat si mi-a spus sa pregatesc o masa pentru Victor Ponta si alte 14 persoane, spune Lenuta Stanciu, directoarea de atunci a centrului Cultural. Pe la patru dupa-amiaza au venit Victor Ponta si Daciana Sarbu, impreuna cu ceilalti tineri social-democrati. I-am intimpinat chiar eu, au luat masa sus, pe terasa”.

“Daca exista o factura pe numele meu, inseamna ca e falsa si cine a facut-o trebuie sa intre la puscarie, sustine Victor Ponta. Poate am fost la Vila Florica, nu mai stiu pe unde am mincat prin toate orasele pe unde am fost. De fiecare data am fost invitat la masa de colegii mei din orasele in care ma duceam.”

“Eu am intocmit factura pe numele lui Ponta, fiindca numele lui era trecut pe notele de plata, declara fosta contabila Liliana Rusea. Ospatarita l-a luat pe el drept lider al grupului si l-a trecut ca beneficiar, iar eu am intocmit factura, nestiind daca masa va fi achitata de TSD Arges, de cine-va din grup sau de vreun sponsor.”

Acelasi narav

Obiceiul de a rezerva salonul Vilei Florica prin telefon si de a lasa plata in seama altora l-a pastrat si actualul presedinte al Consiliului Judetean, Constantin Nicolescu. El s-a ospatat acolo de patru ori, ultima oara in martie, cind le-a oferit o masa ziaristilor din presa locala, pentru a intari, pe calea unsa de cotlete, comunicarea cu argesenii. Factura, de 20 de milioane de lei, a fost achitata de Consiliul Judetean abia zilele acestea, dupa izbucnirea scandalului. Nicolescu nu a putut fi contactat: trei zile la rind ni s-a spus ca “e la inundatii”. Centrul Cultural Bratianu este coordonat de Ministerul Culturii si finantat de Consiliul Judetean. Tocmai presedintele CJ, Constantin Nicolescu, a trimis un control care a scos la iveala lipsa din gestiune a 281 de milioane de lei, din facturi de masa neachitate. Vinovata a fost facuta Lenuta Stanciu, care a fost destituita si s-a organizat concurs pentru numirea altui di-rector. A cistigat Simona Serban, fost inspector de asigurari, care, intr-un interviu, a aratat ca nu stie cine au fost Bratienii.
Publicat de : Viorel Ilisoi
Data publicării: 27 Sep 2005 - 08:31
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=8317&titlu=Pesedistii_au_chefuit_in_templul_liberalilor__Si_nici_n_au_platit