Ludovic Orban: "Am refuzat doua demnitati ca sa ramin la primarie" [1]

In competitia interna a Aliantei D.A. pentru desemnarea candidatului unic la alegerile pentru functia de primar general sint inscrisi Adriean Videanu (PD) si Ludovic Orban (PNL).

Institutele CURS si CSOP lucreaza in prezent la sondajele de opinie in baza carora Alianta va decide pe cine arunca in lupta electorala. Pina la finalizarea acestora, am vrut sa aflam care sint intentiile celor doi potentiali candidati. Astazi, o discutie cu liberalul Ludovic Orban.
S-a pus, in Alianta, problema succesiunii la Primaria Generala?
Nu. Nu s-a discutat niciodata aceasta chestiune. In protocolul Aliantei este reglementata modalitatea de desemnare a candidatului pentru functia de primar in cazul in care intervine vacantarea postului.
Atunci, de ce “ati furat” startul in campanie?
N-am furat nici un start. Eu mi-am manifestat vointa de a candida la Primaria Generala, pina la constituirea Aliantei D.A., fiind candidatul PNL la functia de primar general. In momentul in care s-a constituit Alianta, am facut un pas inapoi, am fost viceprimar in echipa lui Traian Basescu. Dupa alegerea sa ca presedinte, mi-am anuntat din prima zi intentia de a candida, am fost votat de toate structurile PNL in vederea acestei candidaturi.
S-a negociat in Alianta postul de prefect in schimbul cedarii Primariei Generale?
Nu a existat o astfel de negociere. Functia de prefect al Capitalei a revenit PD, cind s-a discutat la guvern despre numirile de prefecti in toata tara. Sigur, cred ca trebuie sa existe un echilibru in Alianta si la nivelul Capitalei.
Spuneti-mi un motiv pentru care Videanu ar putea fi un bun primar.
Videanu este un manager de firma de succes, un om care a condus destinele unei societati importante si a dovedit reale calitati de administrator.
De ce ati intrat in competitia asta?
Eu cred ca trebuie sa fii hotarit in viata. Eu am optat pentru primarie de cind am fost ales presedintele PNL Bucuresti. Dupa ce am fost ales viceprimar, desi eram pe primul loc la Senat, pe lista de la Bucuresti, am renuntat, m-am retras de pe lista ca sa las altcuiva locul. Am fost printre cei propusi pentru functia de ministru al administratiei si internelor si am refuzat si aceasta posibilitate pentru a ramine la primarie. Ma simt angajat fata de bucuresteni pentru increderea pe care au aratat-o Aliantei anul trecut, la urne.
Cum ati colaborat cu Traian Basescu?
Am fost in echipa cu Basescu, am parcurs doua campanii umar la umar. Toti cei care au fost in aceste campanii stiu ca am fost alaturi de Basescu, mai ales in turul doi al alegerilor prezidentiale, cind numarul voluntarilor de campanie si al celor care credeau in victoria lui se imputinase vizibil. Am facut echipa la primarie, nu am avut nici un fel de disputa. Voi colabora foarte bine cu Traian Basescu si in continuare.
Un primar liberal se gindeste sa continue proiectele lui Basescu?
Vreau sa continuu toate programele si proiectele lui Basescu pe care le-au votat bucurestenii. In fond, e vorba de programul Aliantei pentru Bucuresti, de la care n-am cum sa ma abat. Sigur, pe linga ele vor fi si alte proiecte, care se refera, de exemplu, la siguranta cetateanului, curatenia orasului, aspectul strazilor, fluenta traficului.
Nu faceti cazinouri pe Vacaresti?
In zona Vacaresti, prima problema este restituirea paminturilor catre proprietari. Dupa restituirea terenurilor o sa existe probabil un plan de urbanism, care se va referi la dezvoltarea zonei, la atragerea de investitori. Deocamdata, terenul respectiv este grevat de un contract de concesiune cu o firma australiana care, desi s-a prezentat ca mare investitor, n-a fost in stare nici macar sa ingradeasca locul.
Mandatul fostului primar Basescu s-a caracterizat printr-o lupta continua cu consilierii PSD. Cum e acum?
Lucrurile s-au schimbat. Cred ca in Bucuresti razboiul a incetat. Este momentul ca si Consiliul General, primarii de sectoare sa se gindeasca la bucuresteni. Nu va mai exista cearta in Bucuresti.
In lupta pentru Primaria Ge-nerala intra si PSD...
PSD nu are nici o sansa sa cistige aceasta competitie. Bucurestenii au demonstrat ca stiu sa isi aleaga reprezentantii. Bucurestenii stiu ca este bine ca viitorul primar general sa fie reprezentantul Aliantei.
In ce sector e Magurele?
He, he, he. In Magurele e primar liberal.

Publicat de : Victor Bratu
Data publicării: 04 Feb 2005 - 10:05
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=821&titlu=Ludovic_Orban____Am_refuzat_doua_demnitati_ca_sa_ramin_la_primarie__