Cu Năstase plecat la Guvern, PSD – prins pe picior greșit [1]

Imediat după respingerea moțiunii simple, deputații alianței liberalo-pediste au profitat de absența liderilor PSD, plecați la Guvern. Noul președinte de ședință, Dan Radu Rușanu, a cerut, mai în glumă, mai în serios, dezbaterea Regulamentului pe articole.

Pesedistul Victor Ponta a intervenit pe probleme de procedură, încercând să „umple” cele șase minute rămase până la finalul primei părți a ședinței de ieri. Nu a reușit, în locul său, la tribună, urcând liberala Mona Muscă: „Cer limitarea luărilor de cuvânt și dezbaterea Regulamentului”. Propunerea sa a fost supusă la vot de Rușanu. Derutați de viteza de reacție a adversarilor și neavându-l la conducerea ședinței pe Năstase, deputații PSD s-au ridicat de pe scaune, „invadând” tribuna. Toți strigau speriați: „vreau să iau cuvântul!”, „problemă de procedură!”. Rușanu începuse însă să numere voturile. Ponta a coborât din scaunul de secretar al ședinței, arătând că, în aceste condiții, votul este neregulamentar. „Sunteți în timpul votului, nu puteți lua cuvântul”, îi spunea Rușanu, amuzat peste măsură de situația creată. „140 de voturi „pentru”, înțeleg că restul sunt abțineri dacă nu mai ridică nimeni mâna”, a continuat președintele de ședință. Ponta a insistat de la microfon: „Votul nu este valabil. Ședința se încheiase înainte, nu aveați al doilea secretar și v-ați vorbit cu Tăriceanu să-i cheme pe liderii noștri pentru a ne întinde o capcană. Să vă fie rușine!”. Rămânând indiferent la acuzele pesediștilor, Rușanu a anunțat reluarea lucrărilor pe Regulament peste două ore.După ședință, Victor Ponta a declarat că l-a sunat pe Adrian Năstase pentru a-i spune să plece de la Palatul Victoria și să ajungă cât mai repede la Parlament, să rezolve situația. De cealaltă parte, Dan Radu Rușanu, înconjurat de liberali, susținea în continuare că votul a fost regulamentar.
Publicat de : R. D.
Data publicării: 23 Sep 2005 - 07:10
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=8186&titlu=Cu_Nastase_plecat_la_Guvern__PSD_&_#8211__prins_pe_picior_gresit