Legea Poliției locale ar putea sta în Parlament și patru ani, în ritmul de lucru al Legislativului [1]

Legea Poliției locale va fi finalizată până la 1 noiembrie și trimisă spre dezbatere în Parlament, s-a convenit, ieri, la Cluj-Napoca, în cadrul unei întâlniri a ministrului Administrației și Internelor, Vasile Blaga, a șefului Poliției Române, chestorul Dan Fătuloiu, cu primarii din Cluj-Napoca, Pitești, Oradea, Bacău, Ploiești, Alba Iulia, Baia Mare și Târgu Mureș, precum și cu comandanții câtorva IPJ.

Legea Poliției Comunitare, aplicată în câteva orașe, va fi completată, pentru înființarea Poliției locale, ale cărei principale atribuții vor fi în domeniul asigurării ordinii publice, a vegherii la respectarea legislației de mediu, a celei legate de urbanism, dar și activități de pază. Urmează ca 1.200 de polițiști de la Ordine Publică să fie transferați în subordinea primarilor, însă aici există o chestiune financiară greu de surmontat. Dacă un polițist comunitar, fost gardian public, costă pe an 150 de milioane de lei, unul „adevărat” este mai scump cu 100 de milioane și s-a pus întrebarea cine va suporta diferența. S-a convenit ca, până la găsirea resursei bugetare, diferența să nu fie suportată de consiliile locale, deoarece nu au de unde. Urmează să se vadă dacă legea se poate modifica astfel încât din cota din impozitul pe venitul global să se poată folosi 60, 65 la sută, de la 46, cum a propus primarul Piteștiului. O altă problemă a fost ridicată de primarul din Alba Iulia, care a cerut ca, atâta timp cât gardienii publici puteau folosi armament letal, să poată și polițiștii locali să o facă. Vasile Blaga și Dan Fătuloiu au apreciat că acest lucru se va putea în compartimentele ce se vor ocupa de ordinea publică. Propunerile tuturor vor fi centralizate, pentru ca la finele lui octombrie, legea să poată fi trimisă în Parlament. Primarul Clujului ar fi vrut o altă variantă de promovare a legii. „Dacă merge să stea patru ani în Parlament, în ritmul în care se lucrează acuma, există un risc”, a afirmat el.
Publicat de : Călina BERCEANU
Data publicării: 23 Sep 2005 - 07:09
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=8185&titlu=Legea_Politiei_locale_ar_putea_sta_in_Parlament_si_patru_ani__in_ritmul_de_lucru_al_Legislativului