Căpșunarii parlamentari [1]

Lotul român de observatori la Parlamentul European va decola, la sfârșitul acestei săptămâni, de pe Otopeni cu destinația Strasbourg. Cei 35 de senatori și deputați sunt adversari în campionatul intern, dar promit cu toții că, odată ajunși în Europa, vor uita de războiul de acasă și vor lupta doar pentru culorile României.

Bătălia pentru titularizare a fost mare, chiar dacă această partidă europeană este aparent lipsită de miză: un observator nu are drept de joc, votul este un privilegiu doar pentru europarlamentari; un observator stă pe banca de rezerve, nu vorbește în plen, și nici în comisii, decât în situații excepționale; observatorul poate să se încălzească pe margine cu amendamente la proiecte de directivă, pe care însă nu le semnează decât cu sprijinul unui coleg „plin”. Cei 35 știu că nu pot face mare lucru la Bruxelles și Strasbourg, dar asta n-are importanță. În fond, n-are cum să fie mai rău decât la București, unde gâlceava parlamentară pe regulament a atins culmi nemaiîntâlnite ale penibilului. Orice om înzestrat cu puțin bun-simț nu are cum să nu se simtă jenat de ciolăneala pe funcțiile de conducere ale Legislativului.



„Ce pot să mai fac aici? Pierd timpul. Când merg la Bruxelles, mă simt util”, se spovedea, deunăzi, unul dintre cei care vor pleca. Este o părere întâlnită la mulți viitori euroobservatori, care se arată scârbiți de Parlamentul din care fac parte. Să nu ne imaginăm că cei care pleacă sunt fete mari care nu mai suportă promiscuitatea vieții politice autohtone. Nu, sunt oameni politici, cu ambiții și orgolii. Zice-se, de pildă, că repartizarea pesediștilor pe comisiile din Parlamentul European s-a lăsat cu strigături și vorbe de ocară, că cei bătrâni au venit și au luat ce e mai bun, lăsându-i pe lupii tineri cu colți lipsă și cu o dorință puternică de revanșă. Este greu de închipuit că niște oameni care ani de zile au făcut parte din grupuri sau găști politice diferite vor funcționa ca o mașinărie eficace de lobby în favoarea României. Chiar realitatea de pe teren va stimula segregarea lotului, deoarece fiecare va învăța că la Parlamentul European se face, în primul rând, politica grupului căruia îi aparții. Deocamdată însă, toți sunt în faza declarațiilor exuberante: avem o mare responsabilitate, vom munci și vom lupta, este o mare onoare, sprijinim interesul național.

Cum se vor întoarce acești oameni din ucenicia europeană? Vor fi mai profesioniști, mai înțelepți, mai modești? Vor reprezenta ei viitorul tip de „politician 2007”, informat și competent? Sau vor veni blazați și scârbiți de practicile europenești, pe care, deși le vedeau altfel de acasă, le-au găsit familiare? Căci și acolo sunt mici furtișaguri, și acolo sunt neveste de europarlamentari angajate pe post de secretare, și acolo se mai semnează condica doar pentru a încasa diurna. Dar acestea sunt excepții. Depinde dacă le cauți sau nu.

„Vom netezi drumuri, vom deschide uși, vom închide geamuri dacă este curentul prea mare”, se înflăcăra, ieri, metaforic Alexandru Athanasiu. Cine va fi Athanasiu la Bruxelles? Un anonim, la fel ca Buruiană, Popeangă, Becșenescu, Podgoreanu, Muscă, Pașcu. Posibilitatea de a rămâne și la finalul mandatului un ilustru anonim este foarte mare. Puțini vor ajunge să facă altceva decât închiderea ușilor. Codași la oraș sau în satul lor fruntași? Răspunsul modern, progresist, european este unul singur: Categoric și cu orice riscuri la oraș!
Publicat de : Florin Negruțiu
Data publicării: 23 Sep 2005 - 07:08
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=8184&titlu=Capsunarii_parlamentari