Războiul scaunelor goale [1]

Trei scaune goale, ieri, la masa prezidată de prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu. Ele nu erau rezervate oricui, ci tocmai aliaților premierului, liderii PD Emil Boc, Adriean Videanu și Vasile Blaga.

Aceștia puteau fi găsiți în Cluj sau București și nici unul dintre ei nu s-a obosit să-și motiveze convingător absența ori să explice totala lipsă de reprezentare a partidului de la consultările politice organizate de șeful Guvernului. Gestul lor – deliberat și consfințit în clinchet de pahare, cu o seară înainte, la cârciumă cu președintele Traian Băsescu – echivalează cu un mesaj fără echivoc transmis premierului: acela că, dacă nu încetează cu inițiativele personale și opiniile separate, vor fi mult mai multe scaune goale, de data asta chiar în Cabinetul pe care-l conduce.



Emițătorul mesajului nu este însă PD, ci șeful statului, căruia premierul și PNL i se opun în chestiunea parlamentului unicameral, propunând, în schimb, trecerea la republica parlamentară și la votul uninominal. Erijarea lui Tăriceanu în postura de mediator al crizei politice din Legislativ cu numai două zile înaintea consultărilor cu partidele, la Președinție, pare să-l fi deranjat pe mediatorul constituțional Traian Băsescu, aflat în plină ofensivă politică și de imagine. Dacă, în declarațiile oficiale, liderii PD au afirmat că s-au consultat mereu cu premierul pe problemele de integrare aflate pe agenda întâlnirii, iar prezența lor „fizică” nu a fost posibilă „din motive obiective”, premierului i-au comunicat, conform unor surse guvernamentale, că „nu-i lasă Traian Băsescu”. De altfel, e greu de crezut că președintele executiv Adriean Videanu, primarul Capitalei, nu a putut să se rupă pentru un ceas din activitatea de supraveghere a cotelor apelor în București ca să demonstreze că „foarte buna colaborare cu liberalii”, de care vorbea zilele trecute, nu este doar un basm.

Mai evident în situația de față decât în altele cu potențial conflictual care au precedat-o, PD se dovedește a fi cureaua de transmisie dintre palatele Cotroceni și Victoria, când comunicarea directă dintre acestea se întrerupe. Mai mult de-atât, ca partid prezidențial, PD este un docil instrument în mâna șefului statului, care îl folosește ori de câte ori vrea să pună în aplicare un plan politic, așa cum s-a întâmplat în cazul anticipatelor sau, acum, la impunerea proiectului privind reforma parlamentară. Complet lipsit de voință politică proprie – fapt explicabil prin aceea că structura sa de conducere este rezultatul combinațiilor lui Traian Băsescu –, PD merge orbește pe mâna președintelui, convins că va aduna puncte pe seama acestuia. Dependența dusă până la identificarea cu președintele l-a transformat însă într-un partid imprevizibil și periculos pentru stabilitatea coaliției de guvernământ. Secvența scaunelor goale la reuniunea patronată, ieri, de Tăriceanu constituie o avanpremieră la scena în care pediștii, mai devreme sau mai târziu, le vor spune „Adio!” liberalilor.

Dacă situația premierului – care a fost sfidat de aliați și n-a reușit să pună capăt războiului parlamentar – nu este deloc confortabilă, nici Traian Băsescu nu stă foarte bine. Oricât de populară ar fi ideea parlamentului unicameral, ea nu poate fi băgată cu forța pe gâtul partidelor. Replica prezidențială „Se va face oricum” sună ca o intenție clară de faultare a jocului democratic, ceea ce aruncă umbre grotești peste imaginea și așa autoritară a șefului statului. Repetarea episoadelor conflictuale cu guvernul, partidele, presa, adăugate unui bagaj asemănător din perioada cederistă, îi întăresc reputația de specialist în amorsarea crizelor. Poporul pe care zice că se bazează l-a ridicat deja în sondaje la cotele atinse de Ion Iliescu, la începutul anilor ’90. De-aici încolo e greu să mai crească, fiindcă același popor vede că, în loc să se împlinească urarea „Să trăiți bine!”, are parte numai de bătălii politice. Așa că, înainte de a răsturna toate scaunele, Traian Băsescu și PD ar trebui să mediteze la coborâre.
Publicat de : Rodica CIOBANU
Data publicării: 23 Sep 2005 - 07:06
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=8182&titlu=Razboiul_scaunelor_goale