Initiativa lui Basescu este criticata; mai putin de PD [1]
Fructificand o anumita stare de nemultumire identificata la nivelul opiniei publice legata de calitatea actualei clase politice, presedintele Traian Basescu se foloseste de instrumentul referendumului pentru a exercita o anumita presiune asupra partidelor politice, dar si a Palatului Victoria, doua tabere iritate de permanenta interventie a presedintiei in treburile interne parlamentare si guvernamentale.
In ciuda puseurilor de autonomie ale premierului Tariceanu si a reticentelor partenerilor de Coalitie fata de teza unicameralismului, Basescu a lasat sa se inteleaga ca eventuala continuare a acestei rezistente nu-l va impiedica sa declanseze un referendum pentru a vedea daca poporul vrea prezervarea traditiei bicamerale, sau doreste un Parlament unicameral.
„Toate partidele vorbesc de reformarea clasei politice. Dar chiar Parlamentul este zona de nereformare, asa cum l-am conceput acum 15 ani, c?nd eram singuri pe lume si "ncercam sa gasim drumul democratiei. Il mentinem si acum, cand am ajuns la capatul tranzitiei si ne pregatim sa intram in UE“, a explicat seful statului motivul demersului sau, anuntand ca va initia la sfarsitul saptamanii viitoare o serie de consultari cu partidele politice parlamentare pe aceasta tema. O eventuala lipsa de consens politic nu pare a-l descuraja pe seful statului. „Daca nu, o sa-l facem“, a amenintat Basescu. Nici o mentiune insa referitoare la votul uninominal, o masura care ar dezvantaja Alianta DA ca reprezentare parlamentara.
Cu exceptia PRM-ului, care a anuntat prin vocea lui Lucian Bolcas ca nu va participa la consultarile de la Palatul Cotroceni pe aceasta tema, restul partidelor parlamentare si-au exprimat rezervele fata de viabilitatea acestui sistem, dar vor participa la consultarile anuntate.
„Personal, cred ca nu este bine pentru Romania sa avem un Parlament unicameral. Parlamentul bicameral este cel care ofera mai multa suplete si mai multa limpezime a actului legislativ“, a declarat Puiu Hasotti, liderul grupului parlamentar al Aliantei DA din Senat. In schimb solutia republicii parlamentare surade mai mult liderului liberal. „In Europa, majoritatea tarilor sunt fie monarhii constitutionale fie republici parlamentare. Sa vedem daca nu cumva este mai util sa avem o republica parlamentara“, a mai spus Hasotti. „Ne-am pronuntat pentru reforma sistemului politic romanesc, asta incluzand la pachet votul uninominal, parlament unicameral.
Firesc ca suntem de acord cu aceste lucruri“, a aratat la randul sau Daniela Popa, deputat al Partidului Conservator, in timp ce pentru deputatul UDMR Kelemen Hunor bicameralismul sau unicameralismul nu reprezinta prioritatea Romaniei. „Cred ca mult mai grava este disputa intre palate si atunci putem sa modificam Constitutia, daca oricum vrea dl. presedinte. Facem o republica parlamentara si presedintele va fi ales de catre Parlament si atunci nu va mai fi o concurenta si o disputa intre cele doua palate“, a afirmat Kelemen.
Liderul PSD, Mircea Geoana, continua sa puna sub semnul intrebarii adevaratele motive ale demersului prezidential - „probabil declansarea alegerilor anticipate si intrarea, sub forma unui referendum mascat, in campania electorala“ - si sa marseze si pe introducerea votului uninominal. Basescu are alaturi de el doar PD, al carui lider, Emil Boc, a anuntat ca „va raspunde pozitiv invitatiei facute, intrucat si in perioada in care eram in Opozitie si Traian Basescu era presedinte al PD, am sustinut ideea votului uninominal si a Parlamentului unicameral“. Boc spune ca ar fi posibil ca Parlamentul unicameral sa aiba, in locul celor 469 de locuri cate are acum, doar 300.
Publicat de
:
Marius Vulpe
Data publicării: 19 Sep 2005 - 08:23
| |
|