Dacă nu, DA! [1]

Declarațiile președintelui Traian Băsescu la întoarcerea în țară după "triumfalul" turneu în SUA se înscriu în rândul acțiunilor bine cunoscute ale șefului statului prin care urmărește scopuri personale destul de clare, în primul rând acumularea unui capital de imagine cât mai consistent în vederea punerii în aplicare a planurilor sale autoritariste.

Sunt multe de analizat în legătură cu fiecare subiect abordat în discursul de pe aeroportul Henri Coandă. În numărul de față ne vom rezuma la tema parlamentului unicameral. Este un domeniu destul de vast, complicat, cu foarte multe conotații și consecințe. Nu este locul aici pentru a-l trata exhaustiv. Ceea ce ne îndeamnă, totuși, să ne referim la respectiva temă (desigur, la numai câteva componente) este modalitatea prin care președintele Băsescu intenționează să-și atingă propriile ținte.
Așadar, reprezentanții partidelor parlamentare au fost invitați să participe - în această săptămână - la consultări pe diverse subiecte între care modificarea Constituției în vederea instituirii parlamentului unicameral. Potrivit legii fundamentale, dar și legii referendumului, se cer parcurse anumite proceduri, ideea principală constituind-o obținerea unui acord cvasigeneral al formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României. Dl președinte a spus, în esență, că - în cazul în care nu se va ajunge la un asemenea acord - referendumul tot va avea loc. Adică, domnia sa îl va convoca. Punct.
În aceste împrejurări, la ce mai folosesc preconizatele consultări? Să afle șeful statului care sunt părerile liderilor partidelor politice parlamentare? Păi, până acum, ei și-au tot exprimat opiniile, cu vârf și îndesat. Crede președintele că îi va convinge pe cei care au altă poziție? Puțin probabil. Există interese puternice care explică respectivele poziții.
Vom avea, desigur, prilejul să analizăm pe toate fețele tema parlamentului unicameral. Cu siguranță, dezbaterea va antrena segmente importante ale spectrului politic și ale societății civile. Se vor iniția sondaje de opinie, cu întrebări bine ticluite din care va rezulta, indubitabil, că "poporul vrea parlament unicameral". De altfel, președintele a "sugerat", în stilul său caracteristic, ce vor avea de pătimit cei care nu se vor supune voinței poporului, fie și numai prin cârcoteli.
Acum, este un prilej pentru partidele, ONG-urile responsabile, pentru liderii de opinie să acționeze. Faptul că șeful statului a declarat, cu zâmbetul său inconfundabil, că "dacă nu, Da", adică își va impune propria formulă, indiferent de pozițiile partidelor, de alte opinii, este de natură a provoca o foarte mare îngrijorare.
Cele trei argumente aduse de șeful statului în susținerea poziției sale merită, la rândul lor, o discuție serioasă. Toate pot, fi interpretate în cea mai populistă "cheie". De altfel, la unele aspecte ne-am referit într-un precedent editorial. Apelul "la popor" - prin referendum - este o armă cu două tăișuri.
Experiența istorică arată că - pe această cale - s-au instaurat numeroase regimuri dictatoriale. Tocmai de aceea Constituția și Legea aferentă impun anumite reguli prudențiale în privința referendumului.
În legătură cu poziția președintelui interesează nu numai ceea ce a afirmat, ci și ceea ce n-a spus. Orice lucru pe lumea aceasta nu este integral rău sau integral bun. Sistemul bicameral are avantajele lui din perspectiva exercitării puterii în stat. Altfel, n-ar exista în zeci și zeci de țări cu regimuri democratice consolidate, în unele dintre ele cu o tradiție de sute de ani. A omite elementele pozitive ale sistemului bicameral înseamnă adoptarea unei poziții incorecte.
Departe de noi intenția de a jigni pe cineva, dar tot sondajele de opinie ne permit să observăm cu obiectivitate: o mare parte a populației nu se poate pronunța, în cunoștință de cauză, în legătură cu avantajele și dezavantajele sistemului unicameral. "Ideea" președintelui nu poate să nu fie pusă și în relație cu această stare de fapt și de spirit. Mai ales, accentul pus pe latura pecuniară dă foarte mult de gândit. Dacă Parlamentul costă, de ce nu-l desființăm de tot? Cu siguranță, se vor găsi destui adepți ai acestui punct de vedere. Vrem - nu vrem, se cuvine să acceptăm ideea că "democrația costă". Ori, tocmai aici se află miezul acelui "dacă nu, DA!". Este posibil ca această formulă să placă multor concetățeni, dezamăgiți de clasa politică dâmbovițeană, dornici să existe ordine, siguranță în țară, mai puțină corupție și nedreptate. Or toate aceste deziderate se pot împlini numai într-un regim democratic; oricât de imperfect ar fi, numai un astfel de regim este incomparabil mai bun decât autoritarismul.
Publicat de : Valentin Stănilă
Data publicării: 18 Sep 2005 - 23:00
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=8012&titlu=Daca_nu__DA_