Geoană crede că va da clientelismului „lovitura mortală” cu votul uninominal [1]

Mircea Geoană, Adrian Năstase și Miron Mitrea au lansat, ieri, cu mare pompă, campania privind introducerea votului uninominal.

Cei trei s-au prezentat la o conferință de presă extraordinară, în care au vorbit despre avantajele acestui proiect pentru reformarea clasei politice și au prezentat, în desene și scheme practice, cum ar arăta un Legislativ rezultat în urma votului uninominal. A fost vorba, în esență, despre reîncălzirea proiectului depus de Miron Mitrea pe 30 martie, 2005, la Camera Deputaților și trimis la Senat, unde lâncezește în sertarele Comisiei juridice, în așteptarea unui aviz de la Guvern. Liderii PSD s-au simțit datori să organizeze această conferință, pe de o parte, pentru a arăta că proiectul are susținerea tuturor grupărilor importante din partid și nu este doar un gând răzleț al lui Mircea Geoană, iar, pe de alta, din cauză că Traian Băsescu, în căutare de soluții cu impact popular, le-ar fi preluat ideea și a prezentat-o ca fiind a lui. Or, liderii PSD au vrut să fie clar: ei s-au gândit primii la votul uninominal, încă de pe când guvernau, dar nu l-au putut pune în practică datorită rezistenței unora din partid și a lui Ion Iliescu. Iar acum, în Opoziție, le este mult mai ușor să vorbească de atfel de lucruri.


Cât despre avantajele pe care acest sistem le-ar aduce clasei politice, declarațiile lui Geoană au fost ușor patetice: „Este o lovitură mortală dată clientelismului de partid și eternizării unor lideri pe funcții (...) Este o lovitură de berbece care va demara reforma clasei politice (...) Mă doare că fac parte dintr-o clasă politică în care 80% dintre cetățeni nu mai crede”. Adrian Năstase a vorbit despre avantajele pe care votul uninominal le va aduce PSD: „Din punct de vedere al numărului de parlamentari, noi am câștiga. Pe de altă parte, noi am pierdut foarte mult în campanie pe acuzația că PSD este un partid corupt. Prin uninominal am distruge această legendă”. În fine, Miron Mitrea a spus că proiectul avantajează partidele mari și va duce la crearea unui Legislativ bipolar.
Parlamentul unicameral, îngropat de opoziția din partid
În ceea ce privește Parlamentul unicameral - „ținta finală” spre care se îndreaptă „Revoluția Binelui” gândită de Mircea Geoană -, discuțiile s-au împotmolit. Rezistența pesediștilor a fost prea mare la acest proiect, deoarece i-ar văduvi pe mulți parlamentari de funcții în viitorul Legislativ. De aceea, trioul de la conducerea formațiunii, a evitat să vorbească „la concret” despre reducerea Parlamentului la o singură cameră, subliniind că aceasta este deocamdată o temă supusă dezbaterii interne.
Publicat de : Florin Negruțiu
Data publicării: 17 Sep 2005 - 08:11
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=7985&titlu=Geoana_crede_ca_va_da_clientelismului_&_#8222_lovitura_mortala&_#8221__cu_votul_uninominal