PSD și PRM primesc ajutor de la conservatorii lui Voiculescu [1]

Sergiu Andon (PC), președintele Comisiei juridice a Camerei, a lăsat baltă ședința, iar PSD și PRM s-au retras de la lucrări, dar majoritatea a reușit, ieri, să avizeze modificările la Regulamentul deputaților, trimițându-l, pentru a doua oară, în plen.

Învățând din practica pesedistă, liberalii și democrații s-au mobilizat de la prima oră a dimineții pentru a încerca introducerea pe ordinea de zi a Comisiei juridice a proiectului de modificare a Regulamentului Camerei Deputaților. În mod surprinzător, primul obstacol pe care l-au întâmpinat nu a venit din partea PSD, ci a colegului lor de coaliție, conservatorul Sergiu Andon. În calitate de președinte al Comisiei, acesta a susținut că discuția pe marginea Regulamentului a fost programată pentru marțea viitoare. Pentru că nu s-a înțeles cu deputații alianței liberalo-democrate, Andon a decis să se retragă de la lucrări, desemnându-l să conducă pe Florin Iordache de la PSD. Imediat ce acesta a părăsit sala, Bogdan Olteanu, posibilul înlocuitor al lui Adrian Năstase la șefia Camerei, care asista retras la discuții, a pus mâna pe telefon. Potrivit unor surse parlamentare, el l-a sunat chiar pe liderul PC, Dan Voiculescu, căruia i-a spus să-l aducă înapoi pe Sergiu Andon pentru a aviza Regulamentul. În maximum cinci minute, președintele Comisiei juridice a revenit la microfon indicându-l pe liberalul Cornel Știrbeț președinte de ședință, după care s-a retras din nou.Pesediștii au început să protesteze, până când reprezentanții Puterii i-au sfătuit să plece acasă: „Du-te, mă, acasă!”, „Lua-ți-le, domne, microfonul!”. Nu au lipsit nici invectivele. „Ești nesimțit!”, i s-a adresat la un moment dat pesedistul Cristian Dumitrescu deputatului PNL, Petre Ungureanu. „Știu, asta e!”, i-a replicat sec acesta. Când s-a supus la vot introducerea Regulamentului pe ordinea de zi, reprezentanții PSD și cei ai PRM au părăsit sala. „Așa, plecați, lăsați-ne să ne facem treaba!”, strigau liberalii și democrații în urma lor. Același Cristian Dumitrescu de la PSD a avut însă grijă să revină pentru a constata lipsa cvorumului. „Ce mai cauți aici? Până la urmă, ești prezent sau nu?”, l-au întrebat deputații enervați. Neinspirat, Dumitrescu a răspuns: „Fizic, sunt în sală și vreau să vă spun în calitate de secretar al Comisiei că nu sunteți în cvorum”. Aceștia au început să se numere și au decretat: „Putem vota fără probleme, suntem 13, deci avem cvorum”. Regulamentul a primit apoi avizul favorabil, putând intra în plenul Camerei chiar de săptămâna viitoare.

PSD a contestat apoi votul, sesizând Biroul Permanent și arătând că reprezentanții PC în Comisie au fost înlocuiți de alți doi membri ai partidului fără a avea înregistrată o împuternicire. Unul dintre cei doi este deputatul Andrian Mihei, nimeni altul decât conservatorul care, săptămâna aceasta, a cerut suspendarea ședinței de plen, făcând, în mod involutar, jocurile PSD, care dorea tergiversarea dezbaterii Regulamentului. Dificultatea cu care Alianța liberalo-democrată a avizat, ieri, Regulamentul a fost cauzată, pe lângă comportamentul conservatorilor, și de absența la lucrări a reprezentantului UDMR, Mate Andras-Levente.

Introducerea proiectului de modificare pe ordinea de zi a plenului va trebui stabilită luni de Biroul Permanent al forului legislativ.
Publicat de : Raluca DUMITRIU
Data publicării: 17 Sep 2005 - 08:09
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=7983&titlu=PSD_si_PRM_primesc_ajutor_de_la_conservatorii_lui_Voiculescu