Băsescu dă tainul [1]
Autostrada Bechtel este, de un an de zile, o giruetă pusă în mișcare doar de declarațiile în rafale ale lui Traian Băsescu.
Pe teren lucrările se învârt pe loc, în jurul cozii, iar poziția autorităților privind oportunitatea construcției autostrăzii Brașov-Borș trece, pe rând, prin toate punctele cardinale. Axa acestei giruete ciudate este, în mod firesc, celebra axă prezidențială București – Londra – Washington. Astfel, prin Bucureștii anului 2004, candidatul Traian Băsescu tuna și fulgera împotriva acestor contracte fără licitație. Jean Pierre Raffarin, premierul Franței, care venise și el în România să semneze contractul altei autostrăzi, e acuzat că „a venit să-și ia tainul“. În 2005 Alianța ajunge la guvernare și Călin Popescu Tăriceanu califică contractul Bechtel „un jaf pe banii publici“. După aia premierul face ce știe el mai bine, se răzgândește, dar președintele nu-și schimbă poziția. În august 2005, plin de mândria de a fi român, Traian Băsescu avertiza că țara noastră nu face cadouri de contracte în politica externă. Diplomații și demnitarii noștri erau sfătuiți să nu stea la discuții cu firmele care vânează contractele chilipir. Parcă și vedeai cu ochiul minții o turmă de companii occidentale, hrăpărețe și vorace precum deinonychus, dinozaurii ăia mici și alergători din filmele lui Spielberg, alungate cu bâta de viteazul șef al statului de lângă trupul cald și vulnerabil al patriei mamă. La Londra, mai precis pe Aeroportul Heathrow, președintele afirmă că „ineficiența proiectului autostrăzii Brașov-Borș este arhicunoscută“. Dar, ca un cameleon politic perfect, Traian Băsescu se adaptează la atmosfera englezească, mai rece și mai sobră decât cea de pe Dâmbovița. În insulă se întâlnește cu Prințul Charles, care e interesat de satele sașilor și e la modă protecția mediului. Așa că declarația prezidențială despre autostradă sună așa: „Acest risc poate aduce daune conservării localităților săsești și ar putea să distrugă chiar o parte din istoria habitatului românesc“. În plus, argument excelent în fața pragmaticilor englezi, „Brașov-Borș e un proiect ineficient, nu se justifică din punct de vedere economic, pentru că va prelua maximum 15 la sută din traficul Est-Vest și Vest-Est“. Deci, stimați englezi, stimați europeni, mergem înainte cu „oglinda acestei autostrăzi“, coridorul paneuropean IV Nădlac – Timișoara – Deva – Sibiu – Pitești – București – Constanța.
În sfârșit, săptămâna asta președintele a plecat în vizită în SUA. Cu ocazia asta, prin cugetările lui Traian Băsescu a început să bată un vânt rece: America e superputerea planetei și nu e bine s-o superi. De aceea, după o discuție cu reprezentanții lui Bechtel, președintele declară cu subiect și predicat că „acest contract nu îl vom anula“, vom pune la punct doar „problema de legalitate“. Deci mai ușor cu mândria de a fi român prin Washington, sorry sate săsești, pardon habitat, proiectul e curat ineficient, da’ executați-l! La finalul întâlnirii, probabil după ce și-au luat tainul, afaceriștii americani i-au dat dreptate președintelui României în privința legalității contractului. Nici n-aveau ce să facă pentru că, vorba lui Traian Băsescu, „Nu poți să nu dai dreptate unui președinte!“
Publicat de
:
Marius Nițu
Data publicării: 17 Sep 2005 - 08:08
| |
|