Geoana ataca printr-o revolutie si citeva reforme [1]

Presedintele PSD se pregateste de alegeri. El si-a anuntat platforma electorala anticipata compusa dintr-o invitatie la alianta politica, o schita de contract social si o intentie de revolutionare a sistemului politic.

Mircea Geoana va supune azi aprobarii Biroului Permanent al PSD cele trei proiecte pe care spune ca partidul sau le va urmari in perioada urmatoare.

„Revolutia binelui“

Prima dintre cele „trei directii strategice ale PSD“ este o „cruciada“ pentru modernizarea sistemului politic. A fost botezata „Revolutia binelui in Romania“ si tinteste „reformarea profunda“ a clasei politice, „reforma dramatica“ a institutiilor si „dinamitarea cuiburilor de coruptie si ineficienta din statul roman“. „Vom promova introducerea votului uninominal, trecerea la un parlament unicameral si descentralizarea reala a administratiei publice“, a detaliat Geoana.

Iliescu, distribuit intr-un rol secundar

Al doilea proiect este unificarea stingii. „PSD va lansa in zilele urmatoare o platforma politica la care vom chema acele formatiuni politice care doresc sa constituie o alternativa reala la actuala putere de dreapta“, a anuntat Geoana, precizind ca aceasta constructie se poate transforma

intr-una de tip electoral. Se pare ca presedintele PSD a impartit deja rolurile in piesa “Unificarea stingii”. Lui ii revine rolul politic, iar lui Ion Iliescu - cel civic. „Platforma noastra politica nu i se adreseaza lui Petre Roman ca personalitate publica, ci ca lider al partidului Forta Democrata. Petre Roman ca personalitate, sau Cozmin Gusa ca personalitate, sau liderii ecologisti vor putea avea in acel forum civic propus de domnul Iliescu un loc de manifestare. Dar, ca lideri de formatiuni politice, discutia are loc in jurul acestei platforme politice cu PSD“, a transat Geoana diferentele dintre polul sau social si cel al „tandemului“ Iliescu-Roman.

Contractul social cu „saracii“

Cel de-al treilea proiect anuntat de presedintele PSD vizeaza „intoarcerea la agenda reala a cetatenilor“. Este vorba de „un contract social“ care vizeaza reforma sistemului de sanatate, a sistemului fiscal si a sistemului de educatie. In ceea ce priveste fiscalitatea, Geoana cauta un sistem in care „saracii sa plateasca mai putin, iar bogatii mai mult“.
Publicat de : Florin Ciornei
Data publicării: 05 Sep 2005 - 08:05
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=7531&titlu=Geoana_ataca_printr_o_revolutie_si_citeva_reforme