PNL, PD, UDMR, PC: Adrian Nastase are zilele numarate in fruntea Parlamentului! [1]

Asa cum era de asteptat, refuzul presedintelui Camerei Deputatilor de a convoca sesiune extraordinara a inversunat Puterea

Dorinta Puterii de a-i revoca pe cei doi presedinti ai Camerelor Parlamentului, Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu, devine din ce in ce mai greu de pus in practica. Daca presedintele Senatului s-a supus dorintei Biroului Permanent si a convocat sesiune extraordinara, Nastase se tine tare la conducerea Camerei Deputatilor. El a reusit sa gaseasca o scapare a regulamentului institutiei si a refuzat convocarea unei sesiuni extraordinare, intarziind astfel inevitabilul. Nastase a anuntat ca deputatii se vor intalni pe 5 septembrie, adica la inceperea sesiunii ordinare, pentru ca nu exista motive intemeiate pentru a modifica programul normal al Camerei.


PSD ataca la varf

Adrian Nastase a declarat, ieri, ca in partid se lucreaza deja la textul unei motiuni de cenzura, el admitand totodata ca intre modalitatile pe care PSD le-ar putea folosi intra si o eventuala initiere a procedurii de suspendare din functie a lui Traian Basescu, transmite Mediafax. "Deocamdata discutam despre o strategie de raspuns la continuarea actiunilor nedemocratice si neconstitutionale ale actualei puteri", a spus Nastase. "Poate, intr-adevar, populatia a suportat mult prea mult actuala putere si poate ca, in definitiv, alegerile anticipate chiar sunt o solutie", a argumentat liderul PSD actiunea in forta a social-democratilor. Potrivit lui Nastase, tot ieri, a avut loc o discutie la departamentele partidului. Pe de alta parte, pesedistul a aratat ca este posibil sa se ia in discutie si o eventuala initiere a procedurii de suspendare a sefului statului. "Este absolut inadmisibil ca de luni intregi singura grija a lui Traian Basescu sa fie hartuirea liderilor si a membrilor PSD", a mai adaugat Nastase.


PNL: Liderul de la Camera e viciat!

"Refuzul lui Adrian Nastase de a convoca sesiunea extraordinara la Camera este neconstitutional. Trebuia sa-si indeplineasca atributiile. Problema era indeplinirea a doua conditii prevazute in articolul 78 din Regulament, si anume, o treime din numarul total al deputatilor - au fost 154 de semnaturi, care inseamna mai mult – si al doilea, sa fie stabilite ordinea de zi si perioada sesiunii extraordinare. Daca sunt indeplinite cele doua conditii, presedintele este obligat sa convoace sesiunea extraordinara. Dar s-a temut ca va fi schimbat, a avut o dorinta viciata si a adus in discutie problematica raportului asupra Regulamentului Camerei Deputatilor. Oricum, termenul nostru limita pentru revocarea presedintelui Camerei este de 15 septembrie, asa ca avem timp. Vom merge inainte cu lucrarile in sesiunea ordinara, suntem siguri ca vor depune contestatie la Curtea Constitutionala, iar dupa ce vom obtine raspunsul de la Curte, vom actiona in continuare pentru a-l schimba. Cat despre sustinerea declarata a socialistilor europeni, este fireasca pentru ca tine de un calcul politic. Decizia lor nu ne va incurca cu nimic si nici nu va afecta procesul de integrare", a declarat deputatul PNL Titus Gheorghiof.


PD: Nu putem conlucra cu sefu’

"Adrian Nastase a avut o atitudine contra regulamentului, in decizia sa de a nu convoca sesiunea extraordinara. A invocat drept motiv faptul ca raportul Comisiei de regulament nu a fost depus cu 5 zile inainte pentru a putea fi inaintat parlamentarilor. Or, nu era de competenta lui, ci a plenului sa amane ordinea de zi. Decizia lui Adrian Nastase ne convinge inca o data ca trebuie schimbat pentru ca nu putem conlucra cu dumnealui. In prima sedinta de luni a sesiunii ordinare a Camerei vom incerca sa introducem pe ordinea de zi discutarea modificarii regulamentului. Referitor la mesajele socialistilor europeni, este vorba doar de solidaritate politica, dar nu ne va incomoda cu nimic", a mentionat vicepresedintele PD Ioan Oltean.


UDMR: PSD sa stea in opozitie!

"Decizia lui Adrian Nastase de a nu convoca sesiune extraordinara la Camera Deputatilor mi se pare constitutionala, dar nelegala. Poate fi in litera legii, dar contrara spiritului Constitutiei. Domnia-sa a refuzat nemotivat solicitarea facuta de mai mult de o treime dintre deputati. Pe scurt, a abuzat de functia sa", ne-a declarat, ieri, senatorul UDMR Eckstein Kovacs. Acesta a sustinut, pe de alta parte, ca "Regulamentele celor doua Camere trebuie modificate. Daca PSD este un partid de opozitie, atunci sa se comporte ca atare, sa nu-si aroge functii de presedinti. Acum ei lasa sa se inteleaga ca sunt sefii si stapanii Legislativului". In ceea ce priveste o posibila influenta din partea socialistilor europeni, senatorul a precizat: "Este evident ca PSD se poate bizui pe solidaritatea familiei social-democrate europene, dar demersul de schimbare al sefilor celor doua Camere este unul european".


PC: Nastase si-a exprimat libertatea!

Deputatul PC, juristul Sergiu Andon, a afirmat ca aproba, din punct de vedere constitutional, hotararea presedintelui forului legislativ inferior, prin care acesta nu a dat curs scrisorii celor 154 de reprezentanti ai Coalitiei. "Atitudinea sa este o expresie a libertatii de a aprecia oportunitatea unui demers", a mentionat Andon. El a opinat ca ar trebui "sa ne vedem de treaba, de integrare, de diplomatie, nu de politica romano-romana. Ca parlamentar al unui partid aflat la guvernare, voi respecta decizia politica, dar PC nu si-a formulat inca o pozitie. In schimb, in calitate de jurist, am indoieli in privinta constitutionalitatii intentiei de revocare a conducerii celor doua Camere". Intrebat cum apreciaza interventia PSD la PSE si raspunsul acestora, Andon a subliniat ca "ele fac parte din strategie si nu ar trebui sa fie nici o surpriza. PSD a anuntat ca va actiona pe toate caile legale pentru a contracara demersurile Coalitiei".


PSD nu a discutat despre revocarea lui Basescu

In interiorul PSD nu s-a discutat despre masuri de revocare din functie a presedintelui Traian Basescu, ne-au declarat surse din partid. Chiar daca o serie din actiunile sale sunt neconstitutionale, PSD nu are un plan de acest tip impotriva sefului statului, prioritara fiind depunerea motiunii de cenzura ca va condamna indepartarea Puterii de la agenda problemelor cetatenilor.


Bostinaru: Situatia PSD se va discuta in PE

Victor Bostinaru, secretarul executiv al PSD, a declarat, ieri, ca socialistii europeni vor avea o interpelare, la inceputul saptamanii viitoare, in Parlamentul European (PE), legata de situatia in care se afla PSD. Mai mult, Bostinaru a precizat ca un reprezentant al Partidului Socialistilor Europeni (PSE) va cere o reuniune a Comisiei mixte "PE- Romania" pentru a analiza situatia politica in care se afla fostul partid de guvernamant. Liderul PSD a atras atentia ca, daca situatia nu se va dezamorsa, PSE este hotarat sa trimita la Bucuresti o "misiune de urgenta". (B.A.)
Publicat de : Claudia Cristofan, A
Data publicării: 01 Sep 2005 - 06:31
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=7401&titlu=PNL__PD__UDMR__PC__Adrian_Nastase_are_zilele_numarate_in_fruntea_Parlamentului_