Mitrea arunca sageti spre Nastase: Scandalul stenogramelor, rezultatul unui razboi intern [1]

Secretarul general al PSD, Miron Mitrea, audiat, ieri, de procurorii Parchetului General, in Dosarul "Stenogramelor", a declarat presei ca recunoaste cateva pasaje din aceste documente ca fiind discutii ce au avut loc la Guvern sau partid. In plus, Miron Mitrea a precizat ca exclude varianta ca SRI sa fi avut vreo contributie la inregistrarea stenogramelor si ca "este greu ca in acestea sa fie implicat cineva din afara PSD-ului".

Potrivit lui Mitrea, scandalul stenogramelor este rezultatul unui razboi intern intre liderii PSD, iar scopul folosirii acestora reprezinta o arma politica impotriva partidului.

Secretarul general al PSD, Miron Mitrea, a declarat, ieri, presei, inaintea intalnirii cu procurorii Parchetului General care instrumenteaza dosarul stenogramelor ca recunoaste cateva pasaje ca fiind discutii care au avut loc, unele la Guvern, iar altele la partid. El a adaugat ca nu poate confirma "in mod evident" toate discutiile si ca isi aminteste ca una din discutiile la care se face referire a fost la Guvern. Mitrea a mai precizat mass-media ca exclude varianta ca Serviciul Roman de Informatii sa fi avut vreo contributie la inregistrarea stenogramelor. Intrebat de jurnalisti cine ar putea fi persoana de la care au plecat stenogramele, secretarul general al PSD a raspuns: "Este greu ca in acestea sa fie implicat cineva din afara PSD-ului".

Procurorii de la Parchetul instantei supreme care instrumenteaza dosarul stenogramelor atribuite PSD l-au audiat, ieri, pe Miron Mitrea, secretar general al partidului. Supus unui tir de intrebari de catre ziaristii care il asteptau in fata sediului Parchetului, Miron Mitrea a raspuns fara a avea retineri. "Nu cred ca a fost cineva din afara, pentru ca nu avea cum sa ajunga cineva din afara sa opereze acolo decat printr-un sistem extrem de complicat, in care eu nu cred. Sa fi montat cineva microfoane... exista aceasta posibilitate, dar eu ii atribui foarte putine sanse". Referitor la inregistrarile stenogramelor, secretarul general al PSD, a spus ca nu poate avea o singuranta decat dupa ce va vedea o proba in acest sens. "Nu sunt sigur ca au fost inregistrate pana nu vad.” In plus, Mitrea a explicat ca a recunoscut cateva pasaje din aceste stenograme ca fiind discutii care au avut loc, dar ca nu le confirma "in mod evident” pe toate. "Anumite pasaje facute pe baza unor inregistrari sunt discutii care au avut loc, dar la care s-au adaugat si pasaje care dadeau bine.”


Urmarire penala abuziva

La iesirea de la audieri, Miron Mitrea a declarat presei ca nu a existat nici o decizie oficiala de inregistrare a stenogramelor. Totodata, el a mai spus ca discutiile legate de Florin Georgescu si Rodica Stanoiu nu s-au facut in prezenta sa. Referitor la punerea sub invinuire a celor doi, Mitrea a tinut sa precizeze ca este un abuz. "Inceperea urmaririi penale in cazul Rodicai Stanoiu si a lui Florin Georgescu, in opinia mea, este un abuz, deoarece s-a facut pe baza unor declaratii care nu pot fi demonstrate". Secretarul general al PSD a mai spus ca aceste stenograme ar putea fi rezultatul unui razboi intern in partid si ca, mai apoi, acestea au fost folosite ca o arma politica impotriva partidului, deoarece au fost folosite in timpul campaniei electorale de la sfarsitul anului trecut.


«Mihai Eminescu» nu e o singura persoana

O alta intrebare adresata de jurnalisti a fost daca isi aminteste vreun pasaj din aceste stenograme. Miron Mitrea a recunoscut ca isi aduce aminte despre doua discutii, una pe care ar fi avut-o, in noiembrie 2004, cu Adrian Nastase, privind organizatia PSD de Constanta, dar ca discutia nu a avut loc "in acesti termeni", iar a doua discutie din stenogramnele stiuta de el este cea cu Alexandru Athanasiu care "l-ar fi certat un pic pe Dan Ioan Popescu”. Pentru a afla cine a stat la baza acestor inregistrari, singura varianta sustinuta de Miron Mitrea este evidenta participarii la fiecare sedinta. "Daca am avea o evidenta a participarii la fiecare sedinta si o evidenta a stenogramelor, poate am reusi sa stim cine a fost cel care s-a jucat, care a participat, la aceasta chestiune, care pentru mine e una politica. Despre "Mihai Eminescu” Mitrea crede ca nu este o singura persoana. "Am o mare experienta politica. Cine este «Mihai Eminescu»?. Vorbim in momente diferite de persoane diferite. Potrivit secretarului general al PSD, este foarte important ca cel care a lansat pe piata stenogramele sa fie identificat si ca daca se va dovedi ca este vorba despre un coleg din partid, atunci se va lua o masura impotriva lui, dar "nu de bine".


Doar Diaconescu si avocatul PSD vor mai comenta pe tema stenogramelor

Presedintele executiv al PSD Adrian Nastase a declarat, ieri, ca purtatorul de cuvant al partidului, Cristian Diaconescu, este singurul care va mai face comentarii in legatura cu subiectul stenogramelor, eventuale declaratii putand face, daca va fi cazul, si avocatul angajat de partid. Nastase a refuzat sa comenteze declaratiile facute, ieri, la Parchet, de secretarul general al PSD Miron Mitrea privind stenogramele atribuite PSD. ”Eu nu comentez acest subiect. Am hotarat, luni, la Biroul Permanent National, ca pe acest subiect sa prezinte comentarii doar purtatorul de cuvant al partidului si, daca este cazul, avocatul pe care partidul l-a angajat”, a spus Nastase.
Publicat de : Ramona Lica
Data publicării: 01 Sep 2005 - 06:30
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=7399&titlu=Mitrea_arunca_sageti_spre_Nastase__Scandalul_stenogramelor__rezultatul_unui_razboi_intern