Jurnalistii rapiti in Irak au produs prima decoratie [1]

Primul „erou”, decorat de presedintele Basescu, din criza ziaristilor romani rapiti in Irak, este ambasadorul Romaniei la Bagdad, Mihai Stuparu. Acesta a primit una dintre cele mai mari distinctii civile: Ordinul National „Steaua Romaniei“ in grad de Ofiter.

Dupa cum ne-au declarat surse din Ministerul Afacerilor Externe, ambasadorul Stuparu „a avut rolul cel mai important in succesul operatiunii de eliberare a celor trei ziaristi rapiti”. Concret, adauga aceleasi surse, Mihai Stuparu „a fost pivotul autoritatilor civile si militare ale Romaniei in negocieri si in eliberarea ziaristilor”. Sursele amintite mentioneaza ca ambasadorul „si-a pus viata si familia in mare pericol in toata acea perioada”. Mai mult, Mihai Stuparu „si-a indeplinit magistral misiunea si, mai mult, si-a tinut firea intr-un mod exemplar, dind dovada de luciditate si de eficienta”. Intr-o scurta ceremonie oficiala desfasurata ieri, dupa primirea ambasadorilor, seful statului i-a conferit distinctia lui Stuparu. In textul decretului se mentioneaza ca aceasta i-a fost acordata pentru „profesionalismul de care a dat dovada in indeplinirea misiunilor incredintate, pentru remarcabilele realizari in stabilirea unor relatii bune, eficiente cu noile autoritati irakiene si cu Comandamentul Fortei Multinationale din Irak“. Mihai Stuparu a multumit familiei sale, care i-a fost alaturi, dar si colegilor sai de la Ambasada Romaniei in Irak.

Diplomat pe filiera petrolului

La cei 44 de ani ai sai, Mihai Stuparu, intrat in Ministerul Afacerilor Externe dupa 1990, apreciaza ca experienta sa de inginer petrolist si de cercetator in domeniu l-au ajutat mult in cariera ulterioara de diplomat. „In multe situatii, formatia de inginer m-a ajutat, mai ales ca diplomatia, la fel ca ingineria, este profesia cuvintelor putine, a exprimarilor succinte, dar clare”, spune Mihai Stuparu. Specializarea in petrol si gaze i-a fost de folos atit la postul anterior, cel de la Doha, Qatar, dar si in cel actual, de la Bagdad.

MAE ii ofera azi o distinctie si un premiu

Cu un pic de reticenta, vorbeste despre momentele cumplite ale crizei:” Cea mai mare tensiune a fost inregistrata in acele citeva zile in care nu am avut informatii daca sint in viata, daca a fost vorba doar de o rapire”. Recunoaste ca distinctia acordata in premiera „este o placere, o onoare si un privilegiu”. Pentru ca, explica el, „foarte putini au reusit ceea ce am reusit noi in aceasta criza. Multe situatii de acest gen s-au incheiat tragic”. Subliniaza ca nimic din succesul rezolvarii crizei ziaristilor rapiti „nu ar fi fost posibil fara contributia colegilor mei din ambasada”.

O a doua dovada a rolului sau in gestionarea cu succes a acelei crize va veni din partea Ministerul Afacerilor Externe. Ministrul Mihai Razvan Ungureanu ii va inmina astazi ambasadorului Mihai Stuparu o distinctie inalta a MAE , dar si un premiu substantial.
Publicat de : ---
Data publicării: 31 Aug 2005 - 06:56
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=7352&titlu=Jurnalistii_rapiti_in_Irak_au_produs_prima_decoratie