Primarul din Cluj, mediator între Bechtel și Guvern [1]

<IMG hspace=5 src="http://www.informatia.ro/images/articles/images/FiguraZilei/BocEmilW60x.jpg" align=left vspace=5>Primarul din Cluj, Emil Boc, care este și liderul Partidului Democrat, a anunțat că va media disputa dintre compania americană Bechtel, care este constructorul autostrăzii Transilvania, și Guvernul României.

Președintele PD a anunțat că Guvernul dispune de 213 milioane de euro pentru finanțarea autostrăzii. El însă spune că autoritățile nu au putut plăti facturile emise de compania americană Bechtel pentru că nu există deocamdată cadrul legal pentru așa ceva.

Președintele PD spune că există suficienți bani în acest moment pentru continuarea lucrărilor la autostradă. Guvernul a alocat la începutul anului 213 milioane de euro.

În plus, autoritățile au contractat un credit suplimentar de 100 de milioane de euro, care poate fi folosit dacă va fi cazul. Însă Guvernul a reușit să plătească doar 20 de milioane de euro companiei americane deși reprezentanții Bechtel spun că mai au de primit încă cel puțin 80 de milioane de euro.

Emil Boc spune că este o problemă de legalitate. Guvernul nu poate aloca bani pentru ca firma americană să își poată cumpăra utilajele. În plus, fostul Guvern PSD nu a aprobat anexele tehnice ale contractului semnat cu Bechtel astfel că unele facturi nu pot fi achitate.

Conducerea companiei Bechtel negociază cu reprezentanții Guvernului rezolvarea problemei. Nu este vorba doar de achitarea facturilor curente, ci și de plata anticipată a 300 de milioane de euro în contul lucrărilor care ar urma să fie executate de Bechtel anul viitor.

Între timp însă, 540 din cei 680 de angajați ai companiei americane au fost anunțați că vor fi concediați din pricina restrângerii activității companiei. Valoarea totală a contractului este de 4,3 miliarde de euro.
Publicat de : Francisc MĂDĂRĂȘAN
Data publicării: 30 Aug 2005 - 14:40
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=7332&titlu=Primarul_din_Cluj__mediator_intre_Bechtel_si_Guvern