Mischie? Mic copil! [1]

Cazul “Mischie” putea fi transat inca de pe vremea Imparatului de la Cornu. Dosarul afacerilor in care e implicat baronul de Gorj a revenit la viata abia dupa ce procurorii gorjeni au vazut ca ora exacta nu mai bate la sediul PSD.

Procurorii tinusera pina atunci ancheta la ralanti, si nu intimplator. Nu aveau garantia ca operatiunea de transportare a dolofanului lider PSD din palatele personale in spatiul ceva mai strimt al arestului politiei va fi privita cu ochi buni la Bucuresti. In acest caz, un hei-rup cu mascati si catuse, neagreat in cancelariile PSD, s-ar fi putut intoarce ca un bumerang impotriva lor si a politistilor. Asa ca, decit sa-si piarda piinea, si unii, si altii au preferat sa astepte vremuri mai portocalii.
In realitate, eminentele cenusii de la virful PSD nu au dorit niciodata cu adevarat sa i-o coaca lui Mischie. L-au lasat ani buni sa stapineasca peste un judet in care satele se asfaltau in functie de pixul boss-ului de la Consiliul Judetean. Din complicitatea Mischie-Iliescu-Nastase s-au nascut toate pietrele de moara care atirna acum doar de gitul baronului: vile, conace, contracte din bani publici, fonduri PHARE, tipografie, titluri universitare, carti, folclor cu “nea Mischie, nea Mischie, deputat de omenie”. Iar nea Mischie a pierdut simtul masurii si numaratoarea kilogramelor si fiindca a fost ajutat de marea familie a PSD. Mischie nu este un fenomen si nici un accident al istoriei moderne. El este, pur si simplu, produsul de serie al masinariei PSD care a scos baroni pe banda rulanta si a functionat 15 ani cu combustibil reciproc avantajos: noi te lasam sa-ti faci de cap, tu ne pui judetul pe tava la alegeri.
Aceasta complicitate, care ascunde secrete pe care Mischie le pastreaza inca cu sfintenie, este si explicatia pentru care cred ca Nastase a dorit, mai degraba, doar o delimitare formala de baronul sau, pina dupa alegeri. Apoi, o data cu recistigarea puterii, dosarele penale puteau sa primeasca NUP-uri cit vila lui Cozmanca de la Talpa. N-a fost sa fie, iar Mischie plateste acum doar pentru ca Nastase l-a lasat din brate. E la mintea cocosului ca, daca Mischie avea banii si greutatea lui Mitrea, Dan Ioan Popescu, Hrebenciuc, Miki Spaga, Mazare, Sechelariu, Oprisan, Vanghelie, n-ar fi schimbat nici astazi vila de la Godinesti cu arestul Politiei Tg.-Jiu.
Pe linga toti nasii sai din PSD, Mischie era mic copil. Poate cel mai palmas baron. Un fel de bufon cu gura mare si burta pentru sapte circiumi, chitit sa intre in istorie ca urmas de tranzitie al lui Dinca Schileru, Gheorghe Tatarascu si Tudor Vladimirescu. Iar faptul ca PSD a dat liber la dosarul sau nu poate avea decit o singura explicatie: ca accesul la justitie s-a facut in functie de marimea conturilor.
Mischie a fost balastul ce trebuia aruncat peste bord pentru ca nava PSD sa nu intre la apa. Doar ca e o mica parte din balast. Restul, cu mult mai greu si mai lipicios, a ramas la locul lui. Iar incatusarea lui Mischie va avea valoare reala pe piata controlata a anticorutiei abia atunci cind tovarasii sai, baroni mai “grei”, vor avea aceeasi soarta.


Laurentiu Ciocazanu

Publicat de : ---
Data publicării: 29 Ian 2005 - 11:06
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=685&titlu=Mischie?_Mic_copil_