Basescu a transformat Guvernul Tariceanu in Guvernul «Moliceanu» [1]

Conflictul dintre partidele aflate la guvernare este departe de a se fi incheiat. Daca PUR (Calul Troian in viziunea lui Basescu), care a refuzat numirea unor prefecti umanisti, a luat decizia de a ramane la guvernare, argumentand ca Romania are nevoie de stabilitate politica in vederea integrarii in Uniunea Europeana (UE), la nivelul celorlalte partide exista inca controverse legate de unii prefecti.

Numirea unui prefect maghiar in Covasna a iscat nemultumiri in randurile membrilor PNL-PD Covasna, care si-au anuntat demisiile. "Este inadmisibil ceea ce se intampla. Vom intreprinde orice actiune legala admisa intr-un stat de drept, pentru a lupta pentru drepturile romanilor, a precizat liderul democrat Gheorghe Baciuc. De asemenea, si presedintele liberal din Covasna este nemultumit de hotararile luate la centru, subliniind ca daca se va continua pe acceasi linie, in judetul Covasna va exista un nou partid unic atotputernic, UDMR.


Nu exista conflict, ci nemultumiri

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, in cadru ceremoniei de instalare in functie a noului prefect de Covasna, Gyorgy Ervin, ca tensiunea creata in Covasna intre UDMR si Alianta D.A., in urma numirii unui prefect maghiar, nu va influenta colaborarea la nivel central a celor doua formatiuni. "Nu cred ca putem vorbi de un conflict real, ci este vorba de o nemultumire a partidelor politice din cadrul Aliantei D.A. Covasna", a afirmat Marko. "Organizatiile judetene au sperat sa obtina, printre altele, si postul de prefect, iar cand au vazut ca trebuie sa renunte la aceasta functie, atunci au gasit un pretext, dupa parerea mea nefericit, de a pune sub semnul intrebarii apartenenta etnica a prefectului. In 2005 nu se mai poate vorbi despre astfel de lucruri intr-o Romanie care vrea sa adere in UE", a adaugat Marko.


Prefectul de Covasna: «Voi respecta legea»

La randul lui, Gyorgy Ervin a declarat ca "aceste tensiuni nu exista in cadrul populatiei, ci doar in cadrul formatiunilor politice.Unii au pierdut, altii au castigat, deci unii sunt multumiti, altii nu, ceea ce este foarte normal".Gyorgy a mai precizat ca doreste sa fie prefectul tuturor locuitorilor din judet, indiferent de etnie. El a subliniat ca sarcina sa este de a reprezenta Guvernul, de a veghea asupra respectarii legilor. "Sarcina mea este sa reprezint legea (...). Consider ca nu putem separa etniile in judetul Covasna, trebuie sa traim impreuna, deci legea trebuie respectata la fel de toata lumea". Legat de hotararile unor consilii locale privind organizarea unui referendum pentru obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc, Gyorgy a subliniat ca este necesara analizarea legalitatii acestora. "Ca prefect, nu pot face altceva decat sa respect legea. In concluzie, daca sunt hotarari ilegale, atunci le voi ataca, daca nu, atunci nu le voi ataca", a conchis acesta.


Isteria D.A. a speriat investitorii

Pe de alta parte, deputatul UDMR Antal Arpad Andras a declarat, ieri, ca "toata isteria creata de liderii Aliantei D.A. i-au speriat pe investitorii straini si va fi destul de greu sa ii convingem sa vina in Covasna. Astfel, nu numai maghiarii vor pierde, ci si romanii", a spus Antal, adaugand ca, daca liderii locali ai Aliantei PNL - PD reprezentau cu adevarat comunitatea romaneasca din judet, ar fi raspuns invitatiei la dialog lansata de UDMR.


Conflict al Aliantei in Iasi si Teleorman

Si in judetul Iasi exisa nemultumiri, unii dintre liberalii ieseni sunt nemultumiti de numirea in postul de prefect a consilierului local Radu Prisacaru, acesta neintrunind majoritatea de voturi ale membrilor PNL Iasi la intocmirea listei de propuneri pentru aceasta functie. In acest sens, Eugen Ticau, cel care a fost preferat de majoritatea liberalilor pentru fotoliul de prefect al Iasului, sustine ca situatia este exploziva. "Sa vedem cum o sa reusesca el sa controleze situatia, pentru ca toti colegii din teritoriu, peste 90 la suta dintre ei, cei care m-au votat pe mine, sunt revoltati, vor sa se urce in autocare si sa tina o sedinta de consiliu teritorial la Bucuresti, in fata lui Tariceanu. Nu inteleg de ce a iesit Radu Prisacaru, eu aveam mult mai multe atuuri, fac master in administratie publica, aveam sustinerea consiliului teritorial al membrilor PNL Iasi, chiar nu inteleg", a declarat Ticau. De asemenea, in Teleorman, liberalii au fost nemultumiti de numirea prefectului, astfel ca au venit la Bucuresti si au protestat in fata Palatului Victoria. Mai mult, ei au anuntat pentru astazi un miting, pentru a-si arata dezaprobarea pentru decizia luata de cei de la centru.


Cumetrie politica in Arges si Satu Mare

Se pare ca politicienii nostri nu au inteles ca jocul politic dus lac extrem intr-o tara care inca nu s-a stabilizat din punct de vedere economic este extrem de periculos. O alta problema a reprezentantilor nostri politici este cea legata de numirea unor prefecti dupa prietenii si interese de afaceri. De exemplu, in judetul Arges a fost numit pedistul Ion Carstoiu, care este cumatrul lui Traian Basescu, iar la Satu –Mare liberalului Radu Bud, partener de afaceri cu Tariceanu si foarte bun prieten cu acesta. Aceste numiri sau declaratiile belicoase ale presedintelui nu ar fi deranjat pe nimeni, daca alesii nostri ar fi rezolvat problemele economice ale tarii in acesti ultimi 15 ani, pentru ca politica si jocurile de culise, inca trec prin stomacul romanilor.


Publicat de : e.fogarasi
Data publicării: 10 Ian 2005 - 11:03
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=67&titlu=Basescu_a_transformat_Guvernul_Tariceanu_in_Guvernul_&_laquo_Moliceanu&_raquo_