Factiunile politice maghiare doresc autonomia, dar nu se inteleg intre ele [1]

UDMR Covasna refuza dialogul cu UCM pe tema autonomiei Tinutului Secuiesc. In acest sens, Albert Almos, a declarat ieri ca pentru el Uniunea Civica nu exista, subliniind ca referendumul a avut deja loc in 28 noiembrie 2004, cand electoratul maghiar a votat UDMR, oferind astfel sprijin pentru programul Uniunii, care contine si autonomia.

In ceea ce priveste organizarea referendumului privind autonomia Tinutului, liderul UDMR Covasna, care este si primarul municipiului Sfantu Gheorghe, a precizat ca nici un consiliu local nu poate adopta o decizie ilegala. "UDMR, insa, nu a renuntat la acest deziderat, dat fiind faptul ca autonomia este inclusa in programul Uniunii. O comisie lucreaza in acest sens si vor fi consultati toti cei care au o propunere viabila. Din acest motiv vom discuta, printre altii, si cu reprezentantii Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania", a afirmat Albert Almos.


CNS forteaza nota

La randul lui, Consiliul National Secuiesc (CNS) ii indeamna pe cei care sprijina autonomia sa participe la sedintele consiliilor locale si la procesele intentate de prefecturi impotriva acelor consilii locale care au decis organizarea referendumului pentru autonomia Tinutului Secuiesc. Dupa sedinta Comisiei Permanente a CNS, care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, la Sfantu Gheorghe, presedintele CNS, Csapo Jozsef, a declarat ca pe ordinea de zi au fost mai multe puncte, printre care si analiza situatiei privind lupta pentru realizarea autonomiei Tinutului Secuiesc. Csapo a spus ca membrii CNS au adoptat o hotarare care se refera la continuarea luptei pentru realizarea autonomiei, urmand sa se adreseze tuturor consiliilor locale si primarilor din Tinutul Secuiesc pentru a cere din nou organizarea referendumului privind autonomia Tinutului Secuiesc.

Presedintele CNS a precizat ca organizatiile locale ale Consiliului vor folosi toate mijloacele democratice pentru a finaliza acest proiect, motiv pentru care propune acelor persoane care sprijina autonomia sa participe la sedintele consiliilor locale.

De asemenea, CNS indeamna si la o prezenta masiva la procesele intentate de catre prefecturi impotriva acelor consilii locale care au decis in favoarea organizarii referendumului.

"Astfel se va constientiza puterea vointei publice", a accentuat Csapo. Potrivit liderului CNS, pana acum, noua consilii locale din judetele Mures, Harghita si Covasna au decis in favoarea organizarii referendumului, insa hotararile au fost atacate de prefecturi.


Publicat de : e.fogarasi
Data publicării: 10 Ian 2005 - 10:58
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=66&titlu=Factiunile_politice_maghiare_doresc_autonomia__dar_nu_se_inteleg_intre_ele