Liderul Camerei Deputatilor: Basescu a cerut partidelor conduite contrare Constitutiei! [1]

"Presedintele Traian Basescu pretinde partidelor parlamentare conduite contrare Constitutiei", se arata in sesizarea adresata Curtii Constitutionale de catre Adrian Nastase, in care presedintele Camerei Deputatilor cere "solutionarea acestui conflict juridic de natura constitutionala".

Asadar, Nastase a transmis Curtii Constitutionale, in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor, o cerere de solutionare a "conflictului juridic de natura constitutionala creat de Traian Basescu". In cerere se mentioneaza ca, in interviul din cotidianul "Adevarul", presedintele a facut "afirmatii care depasesc atributiile sale constitutionale si a cerut conduite contrare Constitutiei". Potrivit presedintelui Camerei, prin solicitarea sa pentru declansarea procedurii de revocare a presedintilor Camerelor, seful statului "se pune in afara Constitutiei si pretinde de la structuri parlamentare, inclusiv de la partidele politice parlamentare, un comportament contrar Constitutiei", creand astfel un conflict juridic de natura constitutionala intre institutia pe care o reprezinta si Parlamentul Romaniei.


Criza politica, provocata de seful statului

Presedintele Camerei sustine ca este contrar literei si spiritului Constitutiei "un comportament al presedintelui Romaniei prin care se creeaza stari conflictuale in interiorul autoritatilor publice, intre autoritatile publice". Nastase mai considera ca este anticonstitutionala si "indemnul presedintelui in functiune de a se ajunge la alegeri anticipate". "Alegerile anticipate se pot organiza doar in urma unei crize guvernamentale repetate si prelungite peste 60 de zile.

Avand in vedere importanta deosebita a anilor 2005 si 2006, in care Romania trebuie sa realizeze toate angajamentele care au fost asumate prin capitolele negociate cu UE, astfel incat integrarea sa fie posibila la 1 ianuarie 2007, o criza guvernamentala in aceasta perioada, in ideea alegerilor anticipate, declansata de presedintele Romaniei, echivaleaza cu un act de incalcare a responsabilitatilor constitutionale", se mai arata in sesizare. (C. Postolache)


Publicat de : e.fogarasi
Data publicării: 10 Ian 2005 - 10:51
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=65&titlu=Liderul_Camerei_Deputatilor__Basescu_a_cerut_partidelor_conduite_contrare_Constitutiei_